De fitnessbranche schakelt definitief over op leefstijl en preventie!

Verschenen in Bodylife nummer 1 2023
Het is onvermijdelijk en hoogstnoodzakelijk dat de fitnessbranche zich ontwikkelt naar leefstijl- en preventiebranche. De toename van chronische aandoeningen waaronder overgewicht en diabetes vergt maatschappelijke aandacht, vanuit de politiek zowel als vanuit het bedrijfsleven en de zorg. De overheid stimuleert onder andere meer bewegen met het sportakkoord, gezondere voeding met het preventieakkoord en gezondere jeugd met J.O.G.G. De voedingsmiddelen industrie onderneemt, vanuit de stimulus van het preventie-akkoord, stappen om voeding gezonder te maken door er onder andere minder verzadigd vet en suiker in op te nemen.

De voorspellingen op het gebied van gezondheid tonen een negatieve trend: een duidelijk teken dat er meer, veel meer nodig is om het tij te keren. Er is bewustwording nodig van de consument, leefstijlbegeleiding en in veel gevallen gedragscoaching. Daar komt de fitnessbranche in beeld, die nu definitief de stap gaat maken van fitnessbranche naar preventieve gezondheidsbranche.

Bewustwording van gezond leven centraal!
Een gebrek aan health literacy, waar meer dan de helft van de EU-bevolking aan lijdt, is een primaire oorzaak van ongezonde keuzes blijven maken, zeker als je leeft in een obesogene maatschappij. Health literacy is te bevorderen met bewustwording, kennis over de essentiële inzichten van een gezonde leefstijl. Sportcentra zullen zich ook steeds meer ontwikkelen als leefstijl en preventie expertise centra, waar mensen begeleid kunnen worden en kunnen leren over duurzame gezonde leefstijl verandering.

Erkende NL Actief Leefstijlcoach niveau 4
NL Actief heeft in 2022 besloten om de ontwikkeling in de richting van deze visie te stimuleren en ondersteunen door de opleiding tot Leefstijlcoach op niveau 4 te ontwikkelen. Naast de fysieke aspecten van een gezondere leefstijl is er in deze opleiding ook veel aandacht voor belangrijke leefstijlfactoren, zoals gedragsverandering, voeding, slaap, geluk, mindset en positieve gezondheid. De opleiding is voor ?tness professionals een efficiënte en snelle route om zich verder te ontwikkelen tot leefstijlcoach en een bijdrage te (gaan) leveren aan een grote sociaal-maatschappelijke uitdaging: meer ?ttere, vitalere en gezondere Nederlanders. Het theoriegedeelte van deze opleiding bestaat uit een aantal online live opleidingsdagdelen en een online studieprogramma. Inhoud van de theorie van de Leefstijlcoach niveau 4 opleiding is o.a. de basics van anatomie, fysiologie, trainingsleer en testen, basistheorieën over gedrag, gedragsfactoren, gedragsmodellen, gedragsstrategieën, voeding, slap, geluk en mindset, stress en ontspanning en een coach en inspiratie dossier genaamd NLFitter waar de opgeleide coaches gebruik van kunnen maken.

Deze opleiding start op 16 april bij EFAA-opleidingen en als je inschrijft voor 28 februari kan je gebruik maken van 1000 euro STAP-budget.

Andere leefstijl- en preventie-initiatieven in de branche!
NL Actief is al jaren geleden gestart met het stimuleren van deze beweging met preventiecentra en de opleiding naar bewegingsdeskundige overgewicht en obesitas, diabetes, NAH, oncologie en reuma en hier zullen er zeker nog velen in volgen. Voor leefstijl- en preventiecentra is het belangrijk dat er programma’s worden aangeboden die gemakkelijk gepresenteerd kunnen worden aan de leden en die waar mogelijk ook aan bedrijven verkocht kunnen worden. Leefstijlclub.nl ontwikkelde hiervoor het Fit SWITCH, Food SWITCH en Mind SWITCH programma, wat door sportcentra en fysiotherapie praktijken, maar ook door ZZP-coaches en personal trainers in hun eigen regio aangeboden kan worden. Vanuit de zorgkant is Stefan van Rooijen, huisarts en ontwikkelaar van Fit4Surgery, twee jaar geleden gestart met de ontwikkeling van het twaalfmaanden programma Fit4Life. Vanuit de branche is in de afgelopen drie jaar ook gewerkt aan een unieke leefstijl als medicijn programma, beschikbaar in zeven talen, vanuit www.new-health.eu. Iedere professional en geïnteresseerde consument kan zich hier gratis registreren en de Leefstijlscan en de gratis mini videocursussen als een soort van leefstijl recept aanbieden.

Een leefstijl- en preventie expertise centrum in elke wijk!
De fitnesssector is in beweging in de richting van leefstijl- en preventie, dat is duidelijk. Belangrijke factoren in deze ontwikkeling zijn kwaliteit, uniformiteit, expertise en positionering. Kwaliteit in uitvoering, gebaseerd op een bewezen aanpak, uniformiteit zodat je als groep van expertisecentra een duidelijke programma’s kan presenteren en als collectief naar buiten kan treden, expertise zodat de begeleiders en coaches mensen ook daadwerkelijk kunnen begeleiden naar duurzame gezondheidsbevordering en positionering om de programma’s sterk en breed te kunnen wegzetten en de duurzame connectie te kunnen maken met de zorg. Hoe mooi zou het zijn om straks een leefstijl- en preventie expertise centrum te hebben in elke wijk, die de samenwerking heeft met het gezondheidscentrum, de huisarts en praktijk ondersteuner, sportaanbieders, het sociale domein en gemeente.

Een eerste stap!
Eenieder die gelooft in de fitnessbranche als preventieve gezondheidsbranche kan al een eerste stap maken in die richting door bv aan te melden op www.new-health.eu, dat is helemaal gratis of door de stap te maken naar de nieuwe NL Actief Leefstijlcoachniveau 4 opleiding.
De omschakeling van fitness naar leefstijl- en preventie is wat mij betreft definitief in gang gezet en de sector zelf zal er volledig de invulling aan moeten gaan geven.

John van Heel
EFAA en Leefstijlclub
Edities