Paul Rabelink van Physique over groepslessen en virtuele training ClubJoy

Verschenen in Bodylife nummer 2 2023


Innovatie loopt als een rode draad door Physique Sport- & Gezondheidscentrum in Terborg. De fitnessclub annex showroom van Paul Rabelink speurt voortdurend de markt af naar kansen en laat daar andere sportcentra van meeprofiteren. “Help elkaar, dan kom je samen verder,” benadrukt de bevlogen Achterhoekse ondernemer. Eén van zijn sterke pijlers is het ClubJoy-programma, dat hij al sinds het prille begin omarmt en dat actief meegroeit met zijn ambities.


Tekst: Aart van der Haagen

De tijd staat nooit stil bij Physique, dat in 1985 startte met een bescheiden 200 vierkante meter en inmiddels bijna het tienvoudige in beslag neemt. “Elke twee, drie jaar voeren we wel een belangrijke verbouwing door,” vertelt Rabelink. “We willen een aanvoerder in de markt blijven, om succesvol te blijven, om het personeel te motiveren, om andere ondernemers vooruit te helpen en om zelf trots op te zijn. Dat doen we niet alleen, maar samen met partners als Marc Neijland van ClubJoy en Remko van Ree van Innovex, die beiden in het verleden hier gewerkt hebben. Je ziet dat onder andere terug in onze showroom, met alle faciliteiten om fitness te promoten en sportscholen van voren tot achteren en van onder tot boven in te richten. Apparatuur, trainingsprogramma’s, vloeren, interieur, we kunnen het allemaal meenemen in het concept dat we de ondernemer adviseren. Het komt ook tot uitdrukking in evenementen die we samen organiseren, zoals een paar jaar terug in Wunderland Kalkar, met een uitgebreid programma vol seminars, een beursachtig karakter en volop inspiratie. Daar viel mij trouwens op hoe goed en loyaal de verstandhouding van ClubJoy en Innovex met hun relaties is.”

Dynamische verlichting
Terug naar Terborg, naar Physique Sport- & Gezondheidscentrum, dat recent weer een aanzienlijke opfrisbeurt kreeg. Daarbij diende de dynamische verlichting met ledtechniek, die eerder zijn intrede deed in de ClubJoy Virtual Room, als blauwdruk voor de andere zalen. “Die neemt toe in felheid zodra de deelnemers hun inspanning opbouwen en wordt juist relaxter bij de coolingdown,” legt Rabelink uit. “We hebben dit zorgvuldig laten uitkienen door een expert. Je hoort dat op landelijk niveau clubcycling in populariteit daalt, maar wij draaien nog steeds uitstekend met onze groepslessen. Dat succes kun je toeschrijven aan een combinatie van factoren: kwalitatief goede lessen, trainers die qua kennisniveau up-to-date zijn en een sociaal aspect na afloop. Met zijn allen gezellig even naborrelen voor het sociale aspect. Het gaat erom dat je mensen bij elkaar brengt en de sfeer erin weet te houden. Vandaar dus ook onze keuze voor een inrichting in industriële stijl, passend bij de belevingswereld van klanten die hier voor fitness komen. De verlichting creëert daarbij de juiste effecten op de juiste momenten.”

Getriggerd
ClubJoy, al sinds het ontstaan van het concept present bij Physique, valt niet meer weg te denken uit het uitgebreide vitaliteitsaanbod op de fraaie locatie in Terborg. “Het maakt een voortdurende evolutie door,” verklaart Rabelink. “Waar trends en behoeften ontstaan, springt dit allesomvattende programma - van spinning en krachttraining tot yoga - erop in. Niet passief als marktvolger, maar actief als voorloper. Dat past naadloos in onze visie, vandaar dat Marc Neijland van ClubJoy - en ook Remko van Ree van Innovex - vaak samen met mij sparren over het heden en de toekomst. We wisselen ervaringen uit, brainstormen en toetsen ideeën aan elkaar. Een erg vruchtbare samenwerking, waarvan we ook weer andere ondernemers laten meeprofiteren, die we helpen met het doorvoeren van effectieve concepten in hun club.” Met gepaste trots toont de eigenaar van Physique de ClubJoy Virtual Room, een matzwart afgewerkte zaal waarin de verlichtingseffecten een intens effect sorteren. “Samen met de geweldig op het programma afgestemde muziekkeuze trekt dit de aandacht van passerende sporters, merken wij. Sommigen worden zelfs zodanig getriggerd, dat ze nog gauw even aanhaken wanneer de les al draait of op het punt van beginnen staat. Kan iemand de training door ziekte of om een andere reden niet hier op locatie volgen, dan is het een kwestie van inloggen en thuis aan de slag gaan.”

De vijf P’s
Iedereen in de wijde regio die aan zijn vitaliteit wil werken weet dat het epicentrum van sport en beweging in Terborg ligt, pal bij het centrum en toch in een bosrijke omgeving. “Een binnen- en een buitenzwembad, een voetbalveld, een tennis- en een padelbaan, je vindt het hier allemaal en daar zitten wij midden tussen,” aldus Rabelink. “Voor ons een ideale plek om ook buitenactiviteiten op touw te zetten. Iedere nieuwe klant leiden we uitgebreid rond en laten we de veelheid aan mogelijkheden zien. We werken uitsluitend met all-in-abonnementen en alle faciliteiten die wij aanbieden vallen daaronder, dus inclusief het complete ClubJoy-programma en inzet van personal trainers, maar bijvoorbeeld ook het steeds populairder wordende ricochet. Zojuist hebben we nieuwe cardioen krachtapparatuur geïnstalleerd, een combizaal met bokszaktraining ingericht en zeer binnenkort gaat hier een huidspecialist met een schoonheidssalon aan de slag, naast de fysiotherapeut die hier al gevestigd was. Rest mij nog één ding te benadrukken: het draait bij de vijf P’s - product promotie plaats prijs personeel - vooral om de laatste. Medewerkers waarderen en gemotiveerd houden. Dat stijgt boven welke innovatie ook uit.”

Meer informatie: www.physiqueterborg.nl / www.clubjoy.nl 
Edities