New Health koerst naar een actievere en gezondere levensstijl!

Verschenen in Bodylife nummer 6 2022
Het New Health Project hield in samenwerking met NL Actief, op vrijdag 25 november haar slotsymposium in Utrecht als onderdeel van Fitfair Jaarbeurs Event, een landelijk evenement voor fitnessprofessionals en clubeigenaren uit heel Nederland. Het was een slotsymposium maar ook de start van een nieuwe preventie en gezondheid beweging!

Het New Health Project, nu in zijn derde en laatste jaar, heeft als doel om sport- en lifestyle-organisaties, professionals, vrijwilligers en consumenten een kennisupdate en hulpmiddelen aan te reiken over de essentiële inzichten van bewegen als medicijn, voeding als medicijn en je brein als medicijn.

Ronald Wouters, directeur van NL Actief, startte het symposium met een boeiende inleiding over de positie van de fitnesssector in Nederland, met bijzondere aandacht voor de opkomende en cruciale rol van toegankelijke Leefstijlcoaching.

Julian Berriman, de EuropeActive-directeur introduceerde het project en benadrukte het belang ervan voor het ondersteunen van een actieve, gezonde levensstijl. Ook de rol van een Healthy Lifestyle Promoter (HLP), waarvoor de EQF 2 standard ontwikkeld is tijdens het New Health project, werd toegelicht. De Healthy Lifestyle Promotor stimuleert een gezonde levensstijl door middel van bewustwording met behulp van de gratis te gebruiken New Health minivideo-serie en de Leefstijlscan, gericht op het fysieke, mentale, emotionele en sociale welzijn van burgers in heel Europa.

Vervolgens sprak John van Heel, de projectleider van New Health. Hij duidde op de al zeventig jaar stijgende niveaus van overgewicht en obesitas in Europa en de wereld en de prognoses voor de gezondheid van toekomstige generaties.

NU beschikbaar: Brein als medicijn!
In de afgelopen drie jaar waren al ontwikkeld, de mini-video cursussen ‘Het keerpunt voor Homo Sapiens’, ‘Bewegen als medicijn’ en ‘Voeding als medicijn’. Op 25 november werd Brein als medicijn gepresenteerd, de derde en laatste mini-video cursus van het New Health project.

In een tijd van toenemende stress en toenemende chronische aandoeningen en bijbehorende zorgkosten is het cruciaal om veel meer aandacht te geven aan primaire preventie. Overheden worstelen ermee en krijgen in de afgelopen zestig jaar het tij niet gekeerd. Inactiviteit, ongezonde voeding, stress en een geconditioneerde negatieve mindset wat leefstijl betreft zijn dermate krachtig dat het erop lijkt dat het probleem steeds groter wordt. Toch zijn er ook tegenbewegingen en oplossingen, die vanuit de wetenschap en de praktijk bewezen zijn, zoals in de Blue Zone gebieden. De uitdaging is bewustwording en ondersteuning en een manier om de essentiële inzichten onder de aandacht te brengen van de bevolking en professionals. Om die reden heeft de Europese Unie in 2019 een startschot gegeven aan het New Health Leefstijl als medicijn project.

10 delen korte video cursus: Brein als medicijn!
De video’s worden gepresenteerd met ondertiteling in zeven talen, welke ingesteld kan worden in Youtube door op het wiel te klikken onderin de video. In deze derde korte video cursus is de essentie en de meest recente wetenschap samengevat op gebied van gedragsverandering en groei mindset ontwikkeling. Door het doorlopen van deze video cursus word je een echte kenner op gebied van onder andere neuroplasticiteit, breinologie, placebo en mindset, gerelateerd aan een gezonde leefstijl, maar op alle vlakken in het leven toepasbaar.

De informatieve video's die in de afgelopen drie jaar zijn geproduceerd (www.new-health.eu/en/videos) om professionals, vrijwilligers en consumenten te ondersteunen bij het promoten van een gezonde levensstijl, werden aan de deelnemers op 25 november getoond, evenals een Lifestyle Scan (www.new-health.eu/en/doe-de-leefstijl-scan). Deze scan kan helpen bij het identificeren van ongezond gedrag en het volgen van positieve veranderingen in dat gedrag.
Als consument of professional kan je gratis het ontwikkelde materiaal gebruiken om je eigen kennis over een gezonde levensstijl te verbeteren en die van vrienden, familie, collegae, patiënten, klanten, leden of werknemers.

Meld je aan voor een gratis account en doe de leefstijlscan:
www.new-health.eu/en/register
Word een promotor van een gezonde levensstijl of leer gewoon meer over hoe je ongezond gedrag bij jezelf en anderen kunt omvormen naar gezonde gewoonten.

www.new-health.eu
 
 
Edities