Maak van inspanning ontspanning

Verschenen in Bodylife nummer 6 2022
Daar zijn ze weer, de jaarlijkse goede voornemens. Een essentiële boost voor de abonnementsverkoop, maar anderzijds een bevestiging dat men een gezonde leefstijl nog steeds als een noodzakelijke last beschouwt. Zelfs topsporters, zeker, groepssporters hebben aan training dikwijls een broertje dood. Spel zorgt voor onmiddellijke fysieke en mentale return. Op de meeste voordelen van onze inspanningen tijdens training moeten we meestal wachten… en soms lang.  Hoe kunnen we voor meer onmiddellijke beloning zorgen en van inspanning ontspanning maken?
 
Veel professionals raden terecht aan dat je een juiste balans moet vinden tussen inspanning en ontspanning. Ergens impliceert dit dat inzet voor ons trainingsproces iets is dat we ‘moeten’ doen, niet willen. We moeten het doen om een beloning te krijgen: ‘verdiende’ ontspanning. Geen argument voor zetelhangers. Die claimen ontspanning als hun basisrecht waar ze ‘niks’ moeten voor doen. Keer dat maar eens om.
 
Als we als onderneming en als sector willen groeien, dan moeten we een manier vinden om dit om te keren. Ons aanbod zo aantrekkelijk maken dat het iets wordt dat men ‘wilt’ doen, niet ‘moet’ doen. Liefst met onmiddellijke return, net zoals alle andere vormen van ontspanning. Verschillende traditionele sportactiviteiten slagen daarin dankzij het spel- en competitieaanbod.
 
Belonen op het moment zelf
Ontspanning en stressreductie komen na de inspanning. Fitnessprofessionals en fitnessaddicts moet je daar niet van overtuigen. Voor hen is de activiteitsdrempel al lang geen drempel meer. Hun enthousiasme als resultaat van jarenlange toewijding, inzet, zweet, ijver, overgave en soms zelfopoffering zorgen echter voor meer adoratie en respect bij fitnessbroeders dan bij de modale bevolking. Nochtans de doelgroep welke we prioritair zouden moet bereiken. Bij inactieve burgers werkt dit dikwijls contraproductief. Een ongezonde leefstijl associeert men meestal met doorgedreven inactiviteit, lekker eten en drinken, heerlijke, soms overdreven verwennerij en fun.  Gezonde leefstijl daarentegen roept meestal het daarnet omschreven beeld op van jarenlange overgave en inzet.
 
We moeten op zoek gaan naar mogelijkheden om deze hersenkronkels te doorbreken en om fitnessbezoek te koppelen aan beloningen op korte termijn. Liefst héél korte. Uitvergroten wat een bezoek aan je club of onderneming zo aangenaam maakt. Het sociale contact, de professionele begeleiding, de sfeer, de vriendschap, de community, de betrokkenheid.
 
Om te glimlachen gebruiken we 26 spieren in ons gezicht. Dit straalt ook uit op ons hele lichaam.  Andere spieren worden geprikkeld en opgespannen tijdens het lachen. Dit wordt en moet niet worden opgenomen in trainingsschema’s, maar wel in uw bedrijfscultuur. Een lach blijft hangen in onze permanente geheugenbank. Daarvoor keren we terug. Niet voor stijve spieren en een zak met vuile was.
 
Strijden met de juiste wapens
De schadelijke gevolgen van een gezonde leefstijl worden meestal bestreden met de verkeerde middelen. Niet met meer beweging, meer activiteit en gezondere voedingsgewoontes. Voor een groot deel is dit het gevolg van de allopathische geneeskunde. Het is niet aan mij om dit te veroordelen, maar we kunnen niet om de werkelijkheid heen dat de meeste artsen werken volgens het principe diagnose – geneesmiddel. Heb je ten gevolge van een gezonde leefstijl last van bijvoorbeeld overgewicht, hoge bloeddruk, cholesterol, diabetes, enz… dan zal je makkelijker cholesterolverlagers, bloeddrukremmers en bloedverdunners voorgeschreven krijgen dan een aanpassing aan je leefstijl. Veel artsen zullen gezonder leven en meer bewegen wel aanbevelen, maar een concrete invulling en vooral opvolging en begeleiding blijft meestal uit. Hiervoor zijn artsen te weinig opgeleid, hebben ze geen tijd voor en beschikken ze niet over erkende doorverwijzingskanalen en methodes. De farmaceutische sector en naar uitbreiding de volledige medische sector verdienen nog steeds het meeste aan chronisch zieke mensen. Aan dode en gezonde mensen heeft men niks. Het is veel te kort door de bocht en doet hardwerkende artsen onrecht aan om te veronderstellen dat ze dit nastreven, maar het is een jammerlijke realiteit ten gevolge van de evolutie in haar organisatie en de geldstromen binnen de medische sector. 
 
Hoe fitness fun maken
We hebben het altijd gezegd: De beste trainer, de beste professional is degene die er voor zorgt dat beoefenaars niet alleen trainen in de meest veilige omstandigheden, maar die hen een gevoel meegeeft van ‘Dit wil ik morgen, of één van de volgende dagen terug doen’. Meestal liggen bepalende factoren hiervoor niet bij het technische of academische, maar bij beleving.
 
Volgende punten kunnen voor inspiratie zorgen:
  • Promoot en stimuleer je club-community via (persoonlijke) communicatie en activiteiten.
  • Activeer het innerlijke kind bij je klanten via spelelementen, gadgets, muziek, fun.
  • Zorg voor opvolging via dagboeken, apps, enz…
  • Zorg voor voldoende afleiding tijdens het trainen. Verleg de aandacht van inspanning naar ontspanning. Creëer training zonder dat men het echt beseft.
  • Beloon je klanten of leer hen hoe ze zichzelf kunnen belonen. Gezelligheid in de bar na de workout is een mooi voorbeeld.
  • Bevorder afspraken met vrienden, trainers, groepen. Tijdens en na het trainen. Ook bij en via extra clubactiviteiten.
  • Zorg voor afwisseling en variatie. Mensen en spieren houden van verrassingen.
  • Organiseer events. Toon je sociale gezicht. Betrek klanten bij charity.
  • Maak fun belangrijker dan prestatie. Kies voor lesgevers met charisma. Animators zijn belangrijker dan performers.
  • Toon vooral dat je zelf geniet.
 
Maak van fitness een activiteit welke man wilt doen… met plezier. Het is geen evidentie en vergt continue betrokkenheid van jezelf en je medewerkers. Het moet natuurlijk overkomen, niet kunstmatig gecreëerd. Twijfel je, ga kijken naar plaatsen waar dit wel lukt. Bij concurrenten, maar ook in andere sectoren. Waarom scoren sommige zaken of ondernemingen beter dan andere? Er is geen enkele reden waarom dit bij jou niet zou lukken.
 
Hou je fit,
Eric
Edities