Motiveren en coachen van gezond gedrag

Verschenen in Bodylife nummer 1 2021


Bewegen en trainen zijn een medicijn. Maar nemen mensen dit medicijn voldoende tot zich? En voor hoelang? Er is ruimschoots bewijs dat regelmatig bewegen en trainen voordelen oplevert voor de gezondheid. Ondanks dit bewijs, blijft het voor mensen lastig dit medicijn voldoende en langdurig in te nemen.


Er zijn indicaties dat ongeveer 50% van alle mensen binnen de eerste zes maanden stopt, geheel of gedeeltelijk, met hun trainingsprogramma. Dit patroon zie je ook bij een voedingsprogramma of een behandeling bij een fysiotherapeut. Het motiveren en coachen van gezond gedrag zijn daarom belangrijk. Het is noodzakelijk om jouw leden, patiënten en klanten actief te ondersteunen bij het volhouden van het programma. Om dit te bereiken heb je inzicht nodig en een uitgebalanceerde cocktail van strategieën.

Wat is gedrag?
Als het gaat om gedrag, kun je in de literatuur een oneindige lijst van indelingen vinden. In het boek Motiveren en coachen van gezond gedrag krijg je inzicht in de drie belangrijkste dimensies: preventief versus curatief; bewust versus onbewust; grote versus kleine gedragingen. Dit boek focust op preventief gezondheidsgedrag. Hiervan is sprake als er nu gedrag vertoond wordt omwille van de gezondheidseffecten op de lange termijn.

Veel klanten van personal trainers, voedingsdeskundigen of fitnessclubs zijn niet ziek. Maar ze weten dat training en gezonde voeding hen fit en gezond houdt. Tegenwoordig is bij slechts 20% van de banen gematigde fysieke activiteit nodig. De laatste 50 jaar is de benodigde energie tijdens het werk gedaald. De spieren van kantoormedewerkers zijn gemiddeld voor 67% tot 90% van de werkdag passief. Trainen en het meer bewegen in het dagelijkse leven is dus belangrijk.
 

Kans maken op een gratis exemplaar van het boek Motiveren en coachen van gezond gedrag (t.w.v. € 42,50)?
Door de samenwerking met BlackBoxPublishers mogen we 2 exemplaren van het boek weggeven. Ben jij als trouwe lezer van BodyLIFE geïnteresseerd? Stuur dan jouw adresgegevens onder vermelding van ‘winactie Motiveren en coachen van gezond gedrag' naar info@bodylifebenelux.nl. Wij verloten vervolgens de twee exemplaren onder de binnengekomen inzendingen.

 

Hoe verander je gedrag?
Je kunt als professional invloed uitoefenen op gezond gedrag door middel van motivatiestrategieën en gedragscoaching. Er spelen echter veel variabelen mee, dus dien je aan de slag te gaan met een mix van factoren. Er zijn diverse modellen over motivatie en gedragsverandering ontwikkeld. Een model is kortweg een vereenvoudigde weergave van de werkelijkheid. Gedragsmodellen proberen zo goed mogelijk motivatie en gedragsverandering te beschrijven, te verklaren en te voorspellen. In dit boek worden de modellen behandeld zodat jij als professional klanten beter kunt begeleiden naar gedragsverandering.

Boordevol tools
In het boek ‘Motiveren en coachen van gezond gedrag’ wordt een breed scala aan strategieën en praktische tools (die je direct kunt toepassen in de praktijk) weergegeven, gebaseerd op wetenschappelijke theorieën en onderzoeken. In veertien hoofdstukken worden
onderwerpen behandeld gerelateerd aan training, voeding en levensstijl, samen met meer specialistische onderwerpen als communicatie en de rol van technologie om motivatie en gedragsverandering te ondersteunen.

Wil jij meer weten over het boek ‘Motiveren en coachen van gezond gedrag’?
Boek: Motiveren en coachen van gezond gedrag
Uitgever: BlackBoxPublishers
Hard cover en full color boek: 363 pagina’s
Prijs: € 42,50
Je kunt het boek hier bestellen


 
Edities