Hoe Rebel Sport en Excercise omgaan met kansen en bedreigingen in coronatijd

Verschenen in Bodylife nummer 1 2021


Iedere fitnessondernemer probeert in coronatijd het hoofd boven water te houden. De één zet meer in op buitenactiviteiten, de ander meer op online-activiteiten. Wij spraken met Pauline Rebel van Rebel Sport in Huizen en Pepe Clemens van Excercise in Voorburg over hun ‘coronatactiek’.

PAULINE REBEL
REBEL SPORT (HUIZEN)


Dat kan er ook nog wel bij, dacht Pauline Rebel toen zij op een maandagochtend bij haar sportclub kwam. “Omdat we in deze periode buiten sporten, hadden we ook een aantal spullen buiten staan, zoals dumbells en fitnessbankjes. Nou achteraf niet zo handig, er waren 24 dumbells en een aantal bankjes gestolen…”, vertelt Rebel, die vervolgens de camerabeelden van die nacht bekeek. Daarop zag ze hoe twee jongemannen hun slag sloegen. De camerabeelden deelde Rebel via social media.

“Via reacties op social media hadden we al snel een spoor naar de daders. Dezelfde avond zijn we met de politie bij hen thuis geweest. We mochten ondanks de avondklok mee. Daar hadden ze alles gestald. Ze waren bij ons om 4.30 uur bezig geweest en om 22.30 uur konden ze alle spullen weer inpakken en terug brengen. Ja, zo hebben ze nog wel aan krachttraining kunnen doen, haha. Het is fijn dat het alsnog zo snel opgelost kon worden. Het is wel weer een dreun als je ziet dat kostbare spullen zijn gestolen. De bankjes zijn afkomstig van Life Fitness, al jaren partner van ons, en gelukkig hadden we het diezelfde ochtend al zo geregeld dat zij vervangend materiaal voor ons zouden regelen, mochten we de daders niet meer vinden. Die back-up bleek niet nodig”, aldus Rebel.

Ze is erg enthousiast over de samenwerking met Life Fitness. “Zoals met de diefstal handelden ze heel snel en adequaat. Dat geeft wel het vertrouwen dat je er in goede en mindere tijden voor elkaar bent. Zo zijn onze indoor cycling bikes nu ook heel erg in trek. Als er een probleem is met één van de toestellen, dan wordt er ook gelijk actie ondernomen. Ik word geregeld door mijn contactpersoon bij Life Fitness gebeld over hoe het bij ons gaat. We blijven optimistisch en kijken ook vooral naar wat wel kan binnen de coronamaatregelen die gelden.”

Buiten sporten
Rebel kan via een bevriende ondernemer gebruikmaken van een buitenterrein voor haar aanbod van sportprogramma’s. “Daar bieden we Yoga en Pilates aan en er zijn podia voor fitnessactiviteiten. We hebben nu ook een indoor cycling programma gecombineerd met silent disco. De leden hebben dan een koptelefoon op en luisteren naar een podcast met muziek en begeleiding tijdens het fietsen. Ik merk dat onze leden het steeds fijner vinden om buiten te sporten. Ze raken eraan gewend. Ook als het fris is of regent. We zitten prachtig bij het bos. Je hoort de vogels fluiten. De buitenlucht doet de mensen goed. Ik denk dat het buiten sporten in trek blijft, ook na de lockdown. Als iemand een sportschool zou willen beginnen zou ik ze adviseren een aanbod te creëren waarbij leden minimaal voor de helft buiten aan de slag kunnen.”

Via de Sportivity app kunnen leden van Rebel Sport hun plek reserveren bij Spinning of CrossBox. “De indoor cycling was en blijft heel populair, zeker nu we gebruikmaken van de podcast. We krijgen positieve feedback van de leden die nog altijd bij ons sporten. Onze leden kunnen ervoor kiezen om, als ze niet willen opzeggen, volledig te blijven betalen, of voor de helft. Als leden niet in staat zijn om te betalen kunnen ze toch lid blijven en hoeven ze niet te betalen. Dat gaat dus puur op vertrouwen. Als ze volledig blijven betalen mogen ze na de lockdown iemand gratis meenemen. Natuurlijk is het aantal leden afgenomen, maar we blijven met een fanatieke harde kern over. We zien gelukkig nog veel mensen komen die aan hun weerstand en gezondheid blijven werken. De lockdown betekent niet dat je inactief moet worden”, aldus Rebel.

PEPE CLEMENS
EXCERCISE (VOORBURG)


De timing om eind 2019 een online store voor (fitness)snacks met voedingswaarden te starten, pakte voor Pepe Clemens van sportclub Excercise niet slecht uit. Terwijl hij vanaf maart 2020 met Exercise te maken kreeg met de gevolgen van de lockdown, ziet Clemens dat The Fitnesscandy Company blijft groeien door de vraag naar verantwoorde snacks. “Ja, zo biedt deze rare tijd voor- en nadelen. Het is wel de vraag of The Fitnesscandy Company ook zo voortvarend was gestart zonder de lockdown. Het helpt natuurlijk wel dat mensen meer online zijn en shoppen. Het succes van deze nieuwe onderneming biedt mij energie en enthousiasme die ik vervolgens weer in Exercise kan steken”, vertelt Clemens.

The Fitnesscandy Company bedacht Clemens na meerdere bezoeken aan Scandinavië. “Daar zie je in de supermarkten veel meer gezonde producten. Veel minder chips en vooral proteïne producten. Ik kwam in Nederland geen aanbieder tegen van losse fitnesssnacks. Ik besloot in dat gat te duiken en het blijkt tot nu toe een schot in de roos. We blijven onze producten door ontwikkelen. Zo komen we nu met een eigen vegan eiwitpoedersmaak.”

On demand
Aan de andere kant heeft Clemens nu te maken met zijn fysiek gesloten sportclub Excercise. Buiten sporten zit er op de locatie in Voorburg niet in. “Wij zetten daarom vooral in op ons online content platform. We bieden daarin niet alleen content voor trainingen, maar ook voor lifestyle. 90 procent van onze leden doet via on demand mee met ons aanbod. Ik verwacht dat leden ook steeds meer behoefte krijgen aan persoonlijke begeleiding. In deze periode worden sporters zich meer bewust van de waarde van bewegen”, aldus Clemens.

De fitnessondernemer merkt dat zijn team de tweede lockdown anders inging dan de eerste. “In de eerste periode was iedereen een beetje in paniek. Ik had er ook geen goed gevoel over. Mijn vader was als een van de eerste mensen in Nederland besmet met Covid-19 en mijn zus is werkzaam in het ziekenhuis. Dan hoor en zie je wel gelijk wat er allemaal speelt. Gelukkig gaat het nu beter met mijn vader. Ik help hem samen met een bevriende fysiotherapeut bij zijn herstel. Mijn vader beseft ook steeds meer hoe cruciaal voldoende bewegen is voor je gezondheid, zeker ook op de lange termijn.”

“Ik heb meteen tegen mijn team gezegd dat we te maken krijgen met omzetverlies, maar we moeten een manier vinden om daarmee om te gaan. Dat moet je als ondernemer open en eerlijk bespreken. Je kijkt vervolgens wat nog wel mogelijk is, ook in combinatie met de richtlijnen omtrent corona. In de fase tussen beide lockdowns was de hulp vanuit Life Fitness ook extra welkom. Als ondernemer kom je niet veel in andere sportscholen. Zij wel. Zo kun je ook van elkaar leren en elkaar inspireren en adviseren. Ik ben echt geen ondernemer die thuis zit en alleen van financiële steun overeind wil blijven. Ik kijk verder. Hoe kunnen we deze periode benutten? Juist iets opzetten voor de toekomst. Life Fitness is een zeer betrokken sparringpartner. Het is fijn dat ik hen kan raadplegen wanneer dat nodig is.”

Ga voor meer informatie naar www.lifefitness.nl of neem contact op via marketing.benelux@lifefitness.com of 0180 646 666.
Edities