Hoe Martijn Bos mensen over de hele wereld inspireert met zijn Trojan Workout

Verschenen in Bodylife nummer 1 2021In een wereld zonder Covid-19 zat Martijn Bos nu mogelijk in Costa Rica, Australië of ergens dichter bij huis, zoals Zwitserland of Griekenland. Bos bedacht ruim tien jaar geleden de trainingsmethode Trojan Workout en die blijkt wereldwijd zeer populair. De opleiding tot instructeur Trojan Workout is inmiddels gecertificeerd door de KNKF. Wij spraken met Bos over de succesvolle methode en hoe deelnemers fysiek en mentaal sterker worden. “Je traint jouw lichaam op een intelligente manier.”


In 2018 kwam zijn boek Trojan Workout The Fast track to a Sharper Mind and a Stronger Body uit in de Verenigde Staten. Een jaar later was het Engelstalige boek ook in Nederland verkrijgbaar. Bos legt daarin de filosofie achter zijn Trojan Workout uit en hoe hij sporters van alle niveaus kan helpen om zich fysiek en mentaal sterker te voelen. Dat resulteert namelijk ook in meer zelfvertrouwen en een beter zelfbeeld. Met die twee aspecten worstelde Bos gedurende zijn jeugd, waarin hij werd gepest.

“Gedurende mijn carrière in de vechtsportwereld en de fitnessbranche heb ik veel inspiratie gehaald uit mijn jeugd. Ik heb een ruige jeugd gehad”, aldus Bos. “Ik heb hard moeten vechten voor waar ik nu ben en sta. Ik heb van huis uit geen assertiviteit meegekregen. Ik ben opgegroeid met een ernstig zieke moeder. Er was niet veel tijd en aandacht voor persoonlijke vorming. Daar had ik wel behoefte aan. Hoe sta je sterk als jonge jongen? Ik worstelde met mezelf. Ik wist niet hoe ik moest omgaan met mijn onzekerheid. En dan krijg je het vrij zwaar te verduren. Toen ik de wereld van vechtsporten ontdekte, ging er een wereld voor mij open. Ik leerde voor mezelf op te komen, sterker in mijn schoenen te staan. Dat gaf zelfvertrouwen en dat had weer invloed op hoe andere mensen naar mij keken.”

Duurzame training
De Trojan Workout is een trainingsmethode van dertig minuten, waarin deelnemers volgens Bos heel veilig en effectief trainen op kracht, snelheid, uithoudingsvermogen en flexibiliteit. “Ik loop al lange tijd mee in de vechtsport- en fitnesswereld en ik merkte dat een heel groot deel van de activiteiten bestaat uit vergelijken met anderen, competitie opzoeken. Ik dacht op een gegeven moment: hoe zit het nou met de mentale factor? De ware kracht zit tussen je oren. Vanuit daar heb ik mijn ervaringen uit vecht- en verdedigingsporten en fitness gebundeld. Zo begon ik de ontwikkeling van mijn Trojan Workout, een training met een hoge intensiteit, maar een waarbij je naast je fysiek vooral mentaal bezig bent.”

“Je mag bij de Trojan Workout bijvoorbeeld niet je vermoeidheid laten zien. Dat is niet te verwarren met een Spartaanse training. Wij noemen het in Trojan Workout hide your fatigue. Als je je set hebt gedaan en je kettlebell neerlegt, ga je gelijk rechtop staan. Niet op je knieën steunen. Sta sterk, dan voel je je ook sterker. Probeer maar. Er zijn mensen die willen afvallen en een extreem programma starten om dat te realiseren. Of ze doen enorme commitments en zijn heel streng voor zichzelf. Dat kan ook voortkomen uit een lager zelfbeeld. Een gebrek aan mentale kracht. Trojan Workout is een methode die je over een lange periode kan volhouden en daarbinnen kun je stappen maken. Trojan Workout kun je je hele leven blijven doen, op jouw eigen niveau. En ook in coronatijd”, aldus Bos.

Wereldwijd netwerk
Deelnemers kunnen Trojan Workout ook online doen. Het opleiden van nieuwe instructeurs blijkt in de coronatijd een stuk lastiger, merkt Bos. “Normaal vlieg ik daarvoor ook de wereld over. Ik was eind 2019 in Australië om trainingen te geven. Sinds de coronatijd ben ik nog in Duitsland geweest, maar dan houdt het well op. Vorig jaar zou ik instructeurs opleiden in Griekenland, de Filipijnen, China en Costa Rica. De ambitie is om het netwerk van Trojan Workout te blijven vergroten. Hoe meer mensen zich fysiek en mentaal sterker en zelfverzekerder voelen, hoe mooier de wereld gaat worden, denk ik. We hebben inmiddels ruim tachtig instructeurs in zeven verschillende landen.”

Bos blijft zijn Trojan Workout verfijnen en schaaft componenten bij. “Ik heb twee jaar geleden de instructeursopleiding nog herschreven. Ook werk ik inmiddels aan een level 2 opleiding, welke verder ingaat op het ontwikkelen van mentale kracht. Je blijft altijd weer nieuwe elementen proberen om te zien welk effect het heeft. In ontwikkeling blijven hoort bij intelligent trainen. Trojan Workout is het tegenovergestelde van Spartaanse trainingen. Die zijn voor een sommige doelgroepen effectief, maar heel zwaar. Ik kies voor een beschaafde training voor een brede doelgroep. En weet je, het Trojaanse volk stond in hun tijd ook bekend als het meest beschaafde volk. Ze hadden geen slaven en mannen en vrouwen waren gelijkwaardig. Dat laat ik ook terugkomen in mijn trainingsmethode. Het gaat bij ons niet om ego’s en competitie. Het gaat om in jezelf investeren, een leven lang. Jong, oud, man en vrouw.”

Een belangrijke route op weg naar zijn eigen trainingsmethode bewandelde Bos door de wereld van Krav Maga, een verdedigingskunst die zijn oorsprong heeft in voormalig Tsjechoslowakije en Israël. “Ik deed in mijn tienerjaren al aan kickboksen, MMA, karate en had zwarte banden. Maar dan zit je altijd in een één op één-duel. Ik zocht methodes die beter aansloten op de behoefte in het dagelijks leven. Toen kwam Krav Maga voorbij in een uitzending op Eurosport. Ik raakte erdoor gefascineerd en dacht: dit is precies de prikkel die ik nodig heb. Deze verdedigingskunst had ik willen bedenken. Ik zat toen op de sportacademie en toevallig was er een seminar Krav Maga. Dat is nu twintig jaar geleden en ik zit inmiddels op niveau expert 4 in Krav Maga. Dat is het op één na hoogste niveau. Er is wereldwijd nog één iemand die op dat niveau zit en er zijn twee mensen die expert 5 hebben behaald. Je moet voor die expert levels laten zien dat je iemand kan overmeesteren of uitschakelen, iemand kan beveiligen en je moet de methodiek ook kunnen overbrengen op kinderen en vrouwen. Om te laten zien dat je boven de oefenstof staat. Je traint vanaf expert 3 technieken om mensen te overmeesteren. Dat kwam van pas in het trainen van beveiligers, wat ik jaren deed. Zo heb ik nog bodyguards getraind van de premier van Tsjechië, David Beckham, de Backstreet Boys en de keizer van China. Ik zat daarvoor vijf weken in China. Een geweldige tijd, maar ik heb de meeste verschrikkelijk dingen gegeten: kevers, wormen en varkenshersens. Ja, dat was een goede mentale training”, lacht Bos.

Trojaans gedachtegoed
Inmiddels heeft Bos zijn naam gevestigd in de fitnesswereld. De naam van zijn trainingscentrum, met een vestiging in Haarlem en Alphen aan de Rijn, sluit aan bij zijn Trojaanse insteek voor zijn populaire workout: Helena. “Eigenlijk was dat niet eens mijn insteek toen ik met die naam kwam. Mijn moeder heette namelijk Helena. Ze is inmiddels al overleden. Twaalf jaar vocht ze tegen kanker. Dat ik mijn trainingscentrum naar haar heb vernoemd is een eerbetoon aan een heel krachtige vrouw. Vooral mentaal. Ik heb zoveel bewondering voor haar. Ik denk dat ze trots is op hoe ik nu in mijn schoenen sta.”

Kijk voor meer informatie over Trojan Workout en de mogelijkheden om instructeur te worden op www.trojanworkout.com

Edities