Column John van Heel: Hoe verwerken wij de massa straks?

Verschenen in Bodylife nummer 1 2021


Het is misschien een beetje voorbarig om het al over de wereld na corona te hebben, maar het komt dichterbij en is wellicht sneller dan verwacht. Laat we het hopen. Hoewel we nog volop op afstand service aanbieden, is het misschien handig om een blik vooruit te werpen. Wat staat ons te wachten als we open kunnen?

Het bewustzijn voor een gezondere leefstijl is enorm toegenomen, de fitnessbranche wordt als nooit te voren als vitaliteitsmotor van de maatschappij gezien, zorg- en welzijn partijen roepen op tot nationale leefstijl campagnes en nooit eerder was het zo duidelijk, voor de hele wereld, wat de negatieve impact is van een ongezonde leefstijl. Dat bewustzijn is niet alleen doorgedrongen tot de persconferenties van De Jonge en Rutte, ook bij de bevolking is het bewustzijn verplaatst van onbewust onbekwaam naar bewust onbekwaam, op veel leefstijl vlakken. Ik ben er daarom ook van overtuigd dat dit een enorm positief effect gaat hebben op sportcentra en vooral premium-, preventie- en leefstijlcentra.

De toestroom gaat straks dermate intensief worden dat we na moeten denkenover hoe we die massa aan nieuwe leden op een kwalitatieve manier verwerkt krijgen. Het is goed om meteen mee te nemen: hoe kunnen we, in de introductieprocedure, de nieuwe instromers meenemen in de nieuwe beweegrichtlijnen van de WHO en de Gezondheidsraad? Je zal de schijf van 3 van bewegen als medicijn wel kennen: als je in plaats van een fitness trainingsschema ook een beweegplan voor je nieuwe instromers opstelt, dan biedt je een gezonder leven plan in plaats van een fitnessplan. De enige toevoeging op wat we al bieden, conditietraining en spiertraining, is recreatief bewegen, waarvoor het nieuwe advies van de WHO 30 tot 60 minuten of meer per dag is. Dus niet alleen advies op gebied van fitter en sterker, maar het drieluik, actiever, fitter, sterker en daardoor gezonder!

De uitdaging die we ook aan mogen gaan is: hoe helpen we onze leden en de nieuwe leden naar een duurzaam gezondere leefstijl, in plaats van ze weer uitsluitend een plek voor sporten te bieden? Nu is het moment om daar meer invulling aan te geven. Nu is het moment om in te haken bij het nieuwe Gezondheidsbeleid enPreventiebeleid van de gemeente. Nu is het moment om de samenwerking te versterken met het lokale zorgnetwerk.

Als laatste, zou het niet mooi zijn als we onze leden en nieuwe leden zouden testen op hun conditie, lichaamssamenstelling, spierkracht, maar ook op leefstijl en gezondheid? En dan vanaf nu minimaal één keer per half jaar opnieuw testen, om vanaf nu de opbouw van de leefstijl, fitheid en gezondheid te blijven monitoren. Focus op open en focus op optimalisatie van onze service voor een duurzaam gezondere toekomst!

John van Heel
EFAA opleidingen
Edities