De mens achter. Leontien van Moorsel

Verschenen in BodyLIFE Benelux nr2 2011

I body LIFE 2I2011

Op achtjarige leeftijd zette ze haar eerste stappen in de wielersport. Met een ongekend doorzettingsvermogen fietste ze uiteindelijk 4 Olympische titels, 9 wereldkampioenschappen, en 2 tourzeges bij elkaar. Door de ziekte anorexia onderbreekt ze haar wielercarrière, ze is totaal uitgeput. Na een geslaagde comeback stopt ze in 2004 met wielrennen. In 2007 wordt haar dochter Indy geboren.

Leven na topsport

Maar heimwee heeft ze niet. “Ik hoef geen applaus meer, ik geniet nu van andere dingen in het leven. Want het was wel een klein wereldje, waarin ik leefde. Alles was gericht op de trainingen. Mijn leven is nu veel breder.” Na haar wielercarrière is ze samen met haar man Michael een bedrijf begonnen; Leontien Total Sports. “Wij organiseren 3x per jaar de Leontien Ladies Ride, een fietstocht voor vrouwen van alle leeftijden. Zij kunnen meerijden op iedere fiets die je maar kunt bedenken en er is geen competitie-element. Het gaat er vooral om dat ze een sportieve en gezellige dag beleven met vriendinnen of collega's. Ik ben het begonnen omdat vrouwen en vooral moeders veel te weinig tijd hebben. In al die drukte komt bewegen altijd op de laatste plaats, terwijl dit niet zou moeten. Van bewegen krijg je juist meer energie. Daarnaast geef ik presentaties, verzorg spinning clinics en hebben we een eigen professionele wielerploeg Team AA Drink/Leontien.nl. Verder ben ik erg druk met mijn eigen foundation; de Leontien.nl Foundation en probeer ik zoveel mogelijk fondsen te werven voor Pink Ribbon en projecten op het gebied van eetstoornissen. Maar het allerbelangrijkste is natuurlijk onze dochter Indy! Dit is echt het allermooiste wat me in mijn hele leven is overkomen en daar kan echt geen gouden plak tegenop!”

Sporten

Ondanks dat Leontien niet meer op het hoogste niveau sport, is ze nog steeds een fanatieke sporter. "Ik sport wel 6x per week, maar ik heb wel een dochter en ik wil niet dat zij daar last van heeft. Dat betekent wel dat ik elke dag om 6 uur op sta om voor dag en dauw een uurtje te sporten. Ik loop een paar keer in de week hard en op de dagen dat ik mijn rondje buiten niet kan doen, train ik binnen op de loopband of de Powerbike. Dit is vergelijkbaar met de Powerplate, maar dan in fietsvorm. Ik zorg wel dat mijn hele lijf wordt getraind. Je moet wel. Als je jarenlang aan topsport doet, krijg je een sporthart. Dat gaat nooit meer weg. En ik voel me er beter bij. Bewegen geeft mij positieve energie.” Een goed gevoel heeft volgens Leontien ook alles te maken met verzorging. “De juiste balans tussen bewegen en voeding, op tijd naar bed.” Sport is voor Leontien ook een stuk ontspanning. “Als ik het heel druk heb, maak ik juist tijd vrij om een stukje te fietsen of om hard te lopen. Maar behalve sport vind ik het ook heel ontspannen om met vrienden uit eten te gaan. Genieten, maar dit wel compenseren en in balans zijn. Mijn ideale dag is een uurtje rennen met mijn vent, ontbijten, in het bos wandelen, pannenkoeken eten met de kleine en 's middags lekker op de bank ploffen."

Visie op de fitnessbranche

Leontien heeft zelf een aantal jaren een sportschool gehad. “Fitness is een probaat middel om mensen aan het bewegen te krijgen. Op welke manier je ook beweegt; alles is goed! Als je maar lekker beweegt! Zo intensief hoeft het allemaal lang niet te zijn. Met dagelijks dertig minuten matig intensief bewegen bereik je al voldoende om een reeks gezonde processen in ons lichaam in gang te zetten en te houden. Het belangrijkste effect van beweging is dat het ons beschermt. De bloeddruk gaat bijvoorbeeld omlaag en dat is weer een belangrijke voorwaarde voor een goede conditie van het hart en de bloedvaten. In Nederland krijgen ook steeds meer mensen diabetes type 2. Bewegen beperkt het risico op diabetes type 2, suikerziekte die op latere leeftijd ontstaat. Ook mensen bij wie diabetes type 2 al is vastgesteld, doen er goed aan om te bewegen. Daarmee kunnen ze het tempo waarin de ziekte zich ontwikkelt, remmen en de kans op complicaties verkleinen. Beweging is, samen met gezonde voeding, ook het beste wapen tegen overgewicht. Overgewicht is in de meeste gevallen een gevolg van een verstoorde energiebalans. Als de energie-inname onvoldoende wordt gecompenseerd met het energieverbruik, neemt het lichaamsgewicht toe. In beweging komen, is de eerste stap, volhouden blijkt vaak een stuk moeilijker. Bekende valkuilen zijn: een te intensieve start, irreële doelstellingen en teleurstelling. Wie te fanatiek en met te hoge verwachtingen begint te sporten, raakt al snel gedemotiveerd en stopt. Juist dan zou je iemand moeten hebben, een Personal Trainer, die je motiveert en helpt je doelen te bereiken. Zelf heb ik ooit meegewerkt samen met Gianne Romme aan Training with the Stars, een combinatie van gesproken instructies met bijpassende muziek voor de MP3-speler. Met programma’s voor (hard)loop-, fiets- en fitnesstrainingen, die ontwikkeld zijn door sportartsen.” Leontien vindt het ontzettend belangrijk om fitness naturel te doen. “Dus geen zgn. prestatieverhogende middelen gebruiken of hoe je het ook wilt noemen. Het is zo ontzettend jammer van de sport en helemaal niet nodig!”

Activiteiten

De agenda van Leontien staat vol gepland met presentaties, spinning clinics en interviews. Daarnaast vindt ze het erg belangrijk tijd vrij te houden voor haar drieëneenhalf jaar oude dochter Indy. “Wat ik in het begin wel heel moeilijk vond, was dat iedereen van alles van me wilde. Je denkt dan dat ze het beste met je voor hebben, maar ze willen alleen maar over jouw rug heen beter worden. Pas als het niet goed met je gaat, kom je er achter wie echt iets om je geeft. Al die anderen vonden mij dus alleen maar aardig omdat ik hard kon fietsen. Nu kan ik mijn energie in andere zaken stoppen zoals mijn eigen professionele wielerploeg: het AA Drink/Leontien Cycling Team. Hoewel de formatie een mix is van rensters en renners, ligt de nadruk op de ontwikkeling van een stel supergetalenteerde vrouwen. We zijn net terug van trainingskamp in Spanje met onze meiden van de wielerploeg en omdat ik deze meiden begeleid bij het maken van hun trainingsschema’s en het samenstellen van de voedingsschema’s, ben ik daar erg nauw bij betrokken. Daarnaast heb ik ook een eigen vrouwelijke sportlijn uitgebracht voor fietsen, hardlopen of skaten.” De collectie is exclusief verkrijgbaar bij Kruidvat en bestaat uit verschillende sportieve outfits en accessoires.

De Olympisch kampioene is ontzettend trots op haar eigen collectie: "Voor mij zijn bewegen en er leuk uitzien heel belangrijk, dat zie je terug in deze lijn. Sport staat voor mij gelijk aan plezier, maar tegelijkertijd wil het vrouwelijk oog ook wat. Met mijn nieuwe collectie kunnen vrouwen lekker gezond bezig zijn en blijven en zich tegelijkertijd comfortabel en vrouwelijk voelen", aldus Leontien.

Toekomst

“Hoe de toekomst er uit gaan zien, valt moeilijk te voorspellen. Ik hoop met mijn wielerploeg de nodige successen te behalen en hoop verder met al mijn activiteiten nog meer mensen aan het bewegen te krijgen in Nederland. We zijn nu druk bezig met de voorbereidingen van de Leontien Ladies Ride Extra Strong op zondag 4 september 2011 in Maastricht. Sportieve dames kunnen routes van 50 en 100 km fietsen op bijvoorbeeld een racefiets. Waar bij de Leontien Ladies Ride vooral de nadruk ligt op een dag bewegen en veel gezelligheid, ligt bij deze editie de nadruk vooral op het sportieve aspect. En wellicht ga ik nog een nieuw boek schrijven. Je weet maar nooit. Een paar jaar geleden is mijn boek ‘De rit van mijn leven’ uitgebracht waarin al mijn ervaringen, hoogte- en dieptepunten staan beschreven.” Het hoofdstuk topsport heeft Leontien inmiddels afgesloten en ze richt zich nu met volle energie op de toekomst die komen gaat.

business I Column Marie Anne van Laak

Babyboomers, we kunnen er niet meer omheen………

Daar waar onze overheid onze welvarende ouderen zien als de sukkels die de prijs van de crisis maar moeten betalen, bestaat het grootste gedeelte van deze generatie uit mensen waar we jaloers op kunnen zijn: ze hebben meer vrije tijd en meer geld, zijn beter opgeleid en hebben minder beperkingen dan vroeger. Onderzoek heeft aangetoond dat ouderen hun huidige leven zelfs waarderen met een 7 tot een 8.

Daar waar we eindelijk te maken hebben met een generatie die in goede gezondheid oud kan worden, gaan we ouderen vergelijken met natuurrampen: als bijvoorbeeld een “grijze golf” of een “zilver tsunami”. De toename van het aantal ouderen wordt vooral als een sociaal probleem gezien. Alle ouderen zijn gelijk, ze zijn eenzaam, vaak slachtoffer van een misdaad, niet productief en seksloos, zijn enkele voorbeelden van misvattingen waar ouderdom mee geassocieerd wordt.

Heeft u er weleens bij stilgestaan dat ouderen een belangrijke bijdrage leveren aan het in stand houden van onze samenleving? Zij zorgen voor kinderen en kleinkinderen en zijn tegelijkertijd druk doende de levenskwaliteit van hun steeds ouder wordende ouders zo dragelijk als mogelijk te houden. Ook ooit al eens over nagedacht dat, als we de kosten van mantelzorg, kinderopvang, financiële steun aan kinderen, het in stand houden van een bloeiend verenigingsleven en wat al niet meer, aan deze hulpverleners zouden moeten uitbetalen, voor al het werk wat zij belangeloos en liefdevol verrichten, we dan over de 10 tot 12 miljard euro op jaarbasis praten?

Kortom, onze grijze dakduiven verdienen waarschijnlijk meer respect dan ze nu te beurt valt. In plaats van deze babyboomers een beetje lacherig te gedogen is het misschien een idee om “gebruik” te maken van hun vitaliteit, ervaring en vermogen.

Een klein onderzoekje leert mij dat gemiddeld 16% van de leden bij een doorsnee fitnessonderneming, 50 jaar of ouder is. Als we dit afzetten tegen het landelijk gemiddelde hebben we nog aardig wat groeipotentie en zou het wel eens rendabel kunnen zijn om nog meer aandacht en energie in deze oudere generatie te stoppen. Het mes snijdt dan aan meer dan twee kanten. Bijvoorbeeld; beperking van kosten voor gezondheidszorg, langere deelname aan de (vrijwilligers)arbeidsmarkt, langer zelfstandig voor zichzelf kunnen zorgen, kinderen worden langer ondersteund en de kleinkinderen blijvend opgevangen. Onze gerespecteerde ouderen krijgen tijd en zin om hun spaarcentjes te verjubelen waardoor onze waardevolle landgenoot op leeftijd zijn bijdrage levert aan een positieve economie.

Babyboomers, we moeten ze koesteren ……………

Nadat jarenlang alle aandacht was gericht op de jeugd, want de jeugd heeft immers de toekomst, zijn overheid en bedrijfsleven zich bewust geworden van haar mondige, actieve 50+ generatie. Zo langzamerhand bestaat deze bevolkingsgroep uit meer dan een kwart, ca 30%, van de totale bevolking en zijn deze 5,7 miljoen mensen in het bezit van zo´n 80% van het totale vermogen!

Marie Anne van Laak

Delcom

Edities