Nieuws uit de zonnebranche

Verschenen in BodyLIFE Benelux nr2 2011

I body LIFE 2I2011

Vitamine D is een steeds populairder onderwerp aan het worden. Binnen de zonnebranche is de wetenschap over het belang van deze vitamine al langer bekend, maar ook de consument zal zich steeds bewuster worden van vitamine D, onder meer omdat het aan steeds meer producten zal worden toegevoegd. Dat betekent wellicht ook meer vragen van de klanten. Maar hoe zit het ook alweer precies? TanBiz sprak met Ad Brand van het Sunlight Research Forum.

Van levensbelang: Vitamine D

Wat is en wat doet Vitamine D ook alweer precies?

“Vitamine D is een bijzondere vitamine, het wordt voornamelijk via de huid geproduceerd als gevolg van zonnestralen. Vitamine D heeft ook effecten die meer als een hormoon werken. Voldoende van deze vitamine is van vitaal belang voor een gezond lichaam, met vooral effecten op wat langere duur. Een tekort laat zich niet onmiddellijk zien, maar de effecten ervan zien we vooral over jaren.

Een gezond en veelzijdig dieet zal niet helpen tegen het bestrijden van een vitamine D-tekort. De mens is zo geëvolueerd dat de benodigde hoeveelheid Vitamine D voor 90% via de huid wordt aangemaakt. Slechts 10% komt via voedsel binnen.”

Is het waar dat de Westerse bevolking een chronisch Vitamine D-tekort heeft? Wanneer spreken we van een tekort?

“Volgens onder meer de Europese Unie is het tijd voor een ‘call for Vitamine D action’. Nagenoeg de gehele EU-bevolking heeft een tekort. Er heerst dus onbetwist een tekort, maar over de optimale hoeveelheid zijn de meningen verdeeld. Wanneer we de vele wetenschappelijke studies volgen, houden we een Vitamine D-niveau van 80 Nano moleculen per liter bloed aan als optimaal. De Nederlandse Gezondheidsraad vindt 50nmol/L het vereiste minimum, maar de echte Vitamine D-onderzoekers zijn van mening dat 80 nmol/L een minimum is. Een toenemend aantal wetenschappers denkt dat een gezonde optimale hoeveelheid op ongeveer 140nmol/L zit. Ter illustratie: wanneer de ‘r’ in de maand is, is de hoeveelheid Vitamine D in het bloed ongeveer 40 nmol/Liter. Dat komt simpelweg doordat mensen veel minder in de zon komen dan dat goed voor ons zou zijn - op basis waarvan we geëvolueerd zijn.”

Wat zijn de gevolgen van een Vitamine D-tekort?

“Het meest bekend lichamelijke effect van vitamine D-tekort is al sinds begin 1900 bekend: het zwakker en brozer worden en het vergroeien van onze botten: de Engelse ziekte. De symptomen komen vooral bij vrouwen en ouderen voor. Inmiddels blijkt echter ook dat een vitamine D-tekort verschillende kankers tot gevolg te hebben. Het gaat dan om met name darmkanker, borstkanker en diverse andere interne kankers waarbij een tekort het risico op het verkrijgen ervan (soms aanzienlijk) vergroot. Verder hebben vele onderzoekers vastgesteld dat ook ziekten als MS, diabetes en de ziekte van Crohn meer voorkomen bij mensen met een lage hoeveelheid vitamine D in het bloed.”

Wat is de huidige status van Vitamine D in de wetenschappelijke wereld?

“Het belang is inmiddels algemeen en internationaal erkend. Niet alleen in de wetenschappelijke wereld, maar ook de Europese Unie en bijvoorbeeld KWF Kankerbestrijding hebben dit onderschreven. Men is het er nog niet algemeen over eens op welke wijze we deze vitamine dan tot ons moeten nemen. Wanneer men anders dan via de zon voldoende vitamine D wil ontvangen, moet een mens volgens onder andere de gerenommeerde Zwitserse specialist professor Bischoff Ferrari iedere dag twee maal per dag vette vis eten. Wanneer iedereen dit echter daadwerkelijk zouden willen, is er helaas volstrekt onvoldoende vis op de wereld voorhanden om dit dieet te volgen.”

Welke preventieve effecten zijn momenteel precies bewezen en voor welke effecten zijn er serieuze vermoedens?

“Bewezen zijn de preventieve effecten op botten en darmkanker. Voor vele kankers en ziekteverschijnselen is het wetenschappelijk bewijs niet 100%, waardoor er niet gesproken wordt over bewijzen. Echter omdat er ‘slechts’ 80 of 90% bewijs is, spreken we daarbij over ‘serieuze vermoedens’. Om absoluut waterdichte wetenschappelijke bewijzen te hebben, moeten zeer grote bevolkingsgroepen over lange tijd gevolgd worden op blootstelling aan zon en dieet. Dit is echter zeer kostbaar en tijdrovend, waardoor dit nog niet is gebeurd. Sommige wetenschappers onderschrijven echter dat wanneer destijds het ‘aspirientje’ ook aan dergelijke grondige eisen had moeten volden, we nu nog geen aspirine zouden moeten gebruiken.”

Wanneer zonnebanklampen met UVB worden toegepast, is dat dan een betere manier dan orale inname van supplementen?

“De Vitamine D-aanmaak via blootstelling aan zonlicht is de natuurlijke weg. We zitten zo in elkaar dat de huid deze Vitamine D zelf aanmaakt. Het uitzonderlijke is ook dat de huid zelf controleert of er inmiddels genoeg Vitamine D is in het bloed en in dat geval ook gewoon stopt met aanmaken.

Orale inname van Vitamine D via pillen of kunstmatig toegevoegd aan voedsel is onnatuurlijk. Er bestaat daarbij het risico tot teveel inname van Vitamine D, waarbij het risico op nierstenen, hypercalcimea (aderverkalking) en zelfs spierzwakte (net als bij te weinig vitamine D) kan ontstaan. Teveel is niet goed, te weinig is evenmin goed. De huid regelt dat allemaal automatisch. Een ideale situatie wanneer dit op verantwoorde wijze (zonder verbranding!) plaatsvindt.”

Wat is de rol van het Sunlight Research Forum in onafhankelijk wetenschappelijk onderzoek?

“Het is van belang de enorme toename van onderzoek op het gebied van Vitamine D bekendheid te geven.

Er bestaat helaas veel weerstand tegen de zon en de zonnebank welke gebaseerd is op eenzijdige en achterhaalde info. De SRF en brancheorganisaties als ESA en SVZ doen hun best om de juiste en ongekleurde informatie naar autoriteiten als de Europese Unie, KWF, European Cancer League te brengen. De ongekleurdheid van de informatie (dus gestaafd door wetenschappers met goed onderzoek) is van groot belang. De feiten moeten voor zich spreken en mensen moeten hiervoor open staan. De feiten worden alleen geaccepteerd wanneer ze onafhankelijk zijn. Er is al veel bereikt, maar we zijn er nog niet. Samen met onze partners zien we gelukkig een langzame bijstelling van de onwetendheid en vooringenomenheid ontstaan.”

Kijk op www.sunlightresearchforum.eu voor de laatste wetenschappelijke nieuwtjes.

Auteur: Cathelijne Cras

interview I tanbiz

body LIFE 2I2011 I

Edities