WHO lanceert AI-adviseur voor gezondheid, maar wat kan je ermee als fitness professional?

Verschenen in Bodylife nummer 2 2024


De AI-ontwikkeling raast over de wereld en ook voor de WHO gaat dit niet ongemerkt voorbij. Ze ontwikkelde S.A.R.A.H., een AI-assistent voor de gezondheid en gezonde leefstijl. Deze chatbot gebruikt generatieve AI om mensen te helpen een gezonder leven te leiden. Sarah is een digitale gezondheidspromotor, 24/7 beschikbaar in acht talen via video of tekst. Ze kan tips geven om te ontstressen, gezond te eten, te stoppen met roken, veiliger op de weg te zijn en informatie te geven over verschillende andere gezondheidsgebieden.

Met behulp van AI-technologie heeft Sarah sinds het begin van de pandemie geholpen bij het bestrijden van desinformatie over COVID-19. Ze geeft nu ook informatie over belangrijke gezondheidsonderwerpen, waaronder geestelijke gezondheid, en heeft expertise om enkele van de grootste doodsoorzaken ter wereld, waaronder kanker, hartziekten, longziekten en diabetes, te helpen voorkomen. Ze gebruikt generatieve AI als basis en is getraind met de nieuwste informatie van de Wereldgezondheidsorganisatie en vertrouwde partners.

Sarah is gemaakt met technologie die is ontwikkeld door het in San Francisco en Nieuw-Zeeland gevestigde Digital People-bedrijf Soul Machines Limited met steun van het in Zuid-Afrika gevestigde creatieve bedrijf Rooftop.

De antwoorden van Sarah zijn volgens WHO helaas mogelijk niet altijd accuraat, omdat ze gebaseerd zijn op patronen en waarschijnlijkheden in de beschikbare gegevens. De disclaimer van WHO is daarom dat de WHO geen verantwoordelijkheid voor de inhoud van gesprekken aanvaardt die door Generatieve AI wordt gecreëerd.

Na een korte test blijkt ChatGPT 4 wel nauwkeurigere en completere antwoorden te geven dan Sarah, maar verder onderzoek zal moeten uitwijzen of dat op alle vlakken van gezondheid zo is. Ook is Sarah helaas nog niet in het Nederlands beschikbaar, terwijl je met ChatGPT wel in het Nederlands kan communiceren.

Als fitness professional kan je Sarah natuurlijk uitstekend gebruiken om de vragen die je van klanten krijgt over een gezondere leefstijl, te toetsen bij Sarah en te vragen om verbetering of het completer maken van het advies.

Zie Sara als je fitness collega, als een assistent, die je help je klanten nog beter te adviseren.

Meer informatie over Sarah: https://www.who.int/campaigns/s-a-r-a-h

John van Heel
EFAA opleidingen en Leefstijlclub
Edities