Fight The Crisis: geslaagd branche-initiatief voor fitnessondernemers en clubmanagers!

Bodylife nummer 3 2021

Verschenen in Bodylife nummer 3 2021De fitnessbranche heeft het zwaar te verduren gehad tijdens de coronacrisis. We weten inmiddels dat fitnessclubs landelijk gezien gemiddeld 30% ledenverlies hebben geleden. Gelukkig zijn clubs inmiddels weer open en is de toeloop van leden naar clubs weer gestart. Het einde van de effecten van de crisis zijn echter nog niet in zicht. Steunpakketten vallen weg en alle verdwenen leden staan niet direct weer met z’n allen voor de deur. Tijdens de crisis ontstond het idee om ondernemers een hart onder de riem te steken en een extra stuk ondersteuning te bieden om zich uit de crisis te vechten. Het gevolg: een volledige zevendaagse gesponsorde managementopleiding voor alle fitnessondernemers en clubmanagers. Leveranciers en partners hebben zich verenigd om dit mogelijk te maken. Een unieke prestatie om trots op te zijn! Heb je de opleiding gemist? Geen nood, je kunt een en ander achteraf nog terugkijken.


Primaire reactie
Logischerwijs is het ieder voor zich tijdens een crisis en zal iedere organisatie en ondernemer er alles aan doen om de crisis op zijn minst te overleven. Althans, dat zou je denken. Het interessante aan deze crisis is dat wij als mens toch echt vanuit ons reptielenbrein (oerinstinct) acteren. Onze primitieve gedachte is: vecht, vlucht of bevries, en dat zie je ook gebeuren. Waar de één keihard gaat en er alles aan doet om te innoveren, investeren, anticiperen op het overleven van de crisis of beter nog er sterker uit te komen, zie je bij de ander bevries- en/of vluchtgedrag met de hoop dat het allemaal wel weer goedkomt.

Vaak wordt er bezuinigd en vooral geen geld uitgegeven. Een logische gedachte en misschien wel noodzakelijk, omdat er simpelweg geen geld is. Maar in de basis is die gedachte niet de juiste. Je moet investeren in je relaties, je klanten, je team, op alle vlakken. Deze heb je nu eenmaal nodig, dit is je bestaansrecht. Dat is natuurlijk altijd al zo, maar weegt nog zwaarder in een crisis als deze.

Fight the crisis!
Als opleider en kennisinstituut merkten wij dat er een stuk minder gebruik werd gemaakt van onze diensten, wat een zeer verkeerde beslissing is die straks als ‘backfire’ keihard terug gaat komen. Wij gingen daarom dan ook te rade bij onze relaties: onder andere bij specialisten op het gebied van marketing, sales, clubinrichting en bedrijfskundigen. En daar speelde hetzelfde: terwijl iedereen het erover eens was dat je juist nu moet investeren. Niet alleen in gelden, maar op allerlei manieren. Kom uit die ‘Vlucht’ en ‘Bevries’ modus en ‘Vecht’! Daar ontstond het idee van Fight The Crisis.

Branche initiatief is een groot succes
Wij, en met wij bedoel ik de hele branche, hebben zoveel kennis en kunde. Waarom bundelen we deze kennis en kunde niet en gaan we als een soort collectief de branche niet helpen? Onze klanten, de fitnessondernemers en clubmanagers, kunnen onze kennis en inzichten juist nu erg goed gebruiken! We waren het er dan ook snel over eens: we moeten het maatschappelijk maken, zonder commercieel belang. Hiermee werd het een branche-initiatief en hebben we dit voorgelegd aan de brancheorganisatie, NL Actief. NL Actief was meteen enthousiast en heeft het initiatief opgepakt en verder uitgewerkt. De kennispartners van NL Actief, toeleveranciers en belangenverenigingen hebben door middel van sponsoring geld ingebracht om Fight The Crisis te bekostigen. Een paar weken later konden wij zeven Masterclasses online en gratis aanbieden aan fitnessondernemers en clubmanagers. Binnen een paar dagen hadden we al 330 inschrijvingen en hebben we drie weken lang, zeven Masterclasses op het gebied van crisismanagement, strategie, marketing, sales, financieel management, productmanagement, clubinrichting, subsidieregelingen, ‘een leven lang studeren’ en meer kunnen aanbieden!

Een prestatie om trots op te zijn
Ik ben trots op alle participanten en klanten in onze mooie branche. Nog nooit eerder in de geschiedenis is iedereen massaal, belangeloos en zonder winstoogmerk bij elkaar gekomen, puur en alleen om elkaar te helpen. Zelfs concullega’s hebben samengewerkt aan Fight The Crisis. Ik denk dat we hele mooie Masterclasses met veel waarde hebben kunnen leveren. NL Actief, onze partners en wijzelf hebben veel positieve reacties mogen ontvangen. Op dit moment is er een survey gaande om meer inzicht te krijgen in de waarde van Fight The Crisis en waar nog behoefte ligt die we verder kunnen oppakken. We zullen hier binnenkort meer over berichten. 

Met een bijzonder woord van dank aan
Naast een woord van dank aan alle sponsoren en partners wil ik een bijzonder woord van dank richten aan alle presenters die een bijdrage hebben geleverd aan de inhoud van de modulen. Het zijn er te veel om één voor één te benoemen in dit artikel. Dankzij hen is er een zeer waardevolle opleiding ontstaan. Merci!!

Nu gratis replay voor elke fitnessondernemers en manager!
Inmiddels hebben we besloten de Masterclasses als replay gratis beschikbaar te stellen aan iedereen. Dus heb je de Masterclasses niet live kunnen volgen of wil je ze graag nog eens opnieuw bekijken? Houd je mailbox in de gaten of meld je gratis aan via: www.start2move.nl/fight-the-crisis

Michel Looye is algemeen directeur en mede-eigenaar van Start2Move, de grootste beroepsopleider in fitness- health- en sportbranche.

Edities