Harbor Gym breidt uit in coronatijd: 'Nederland is toe aan meer private training'

Bodylife nummer 3 2021

Verschenen in Bodylife nummer 3 2021Toen bij alle sportscholen de deuren noodgedwongen gesloten waren, was Tycho Jacobs (30) juist druk in de weer om een tweede locatie van Harbor Gym te realiseren in Nijmegen. De ambitieuze fitnessondernemer moest door het succes van zijn eerste vestiging uitbreiden. Harbor Gym biedt leden trainingsuren met een personal trainer en ze kunnen er (privé) trainen met maximaal twee mensen. Op de nieuwe locatie kunnen maximaal vier sporters tegelijk een personal trainer ´delen´.


In hartje Nijmegen opende Jacobs in juni zijn tweede sportschool in een voormalig bankgebouw. Een bijzonder moment voor de eigenaar van Harbor Gym. “Het was de afgelopen maanden wel apart om aan de ene kant te overleven en aan de andere kant iets nieuws te beginnen. Maar ik bleef ook in de coronatijd vol vertrouwen dat de start van een tweede locatie de juiste stap was voor Harbor Gym”, aldus Jacobs.

“Ik hield ook altijd een uitspraak van oud-bokser Mike Tyson in mijn achterhoofd. Voordat hij naar de ring ging was hij soms nog onzeker, maar hoe dichter bij Tyson bij de ring kwam hoe zelfverzekerder hij werd. Dat gevoel had ik ook. Hoe dichter bij de opening van de tweede vestiging kwam, hoe meer vertrouwen ik kreeg in waar we mee bezig zijn. Het toenemende enthousiasme van het personeel en de steun van de bank speelde daarin ook mee. De bank kijk niet net als ondernemers naar de kansen, maar naar de risico’s. Dat de bank ons de financiering verstrekte geeft aan dat zij vertrouwen hebben in ons business model. Dat de eerste vestiging zo’n snelle groei doormaakte geeft ook aan dat we op de goede weg zijn”, aldus Jacobs.

Vijfsterrenconcept
Drie jaar geleden startte Jacobs Harbor Gym aan de Handelskade in Nijmegen, tussen de Waalhaven en de spoorbrug. Harbor Gym is de enige private gym in Oost-Nederland met volledige focus op het totaalconcept van sporten, voeding en ontspanning. “En we maken ons heel sterk voor privacy. We maken ook nooit foto’s van leden en de meeste leden nemen zelfs telefoons mee, alleen als dat voor werk echt noodzakelijk is. Eén op één trainingen is onze core business in de eerste vestiging. Ik wilde niet het standaard sportschoolgevoel creëren, maar een sfeer neerzetten van een vijfsterrenhotel.”

Bij Harbor Gym komen veel ondernemers trainen, vaak mensen met een volle agenda. “De leden die hier binnen komen moeten het gevoel hebben dat ze in een speciale omgeving, een prettige, veilige sfeer binnen komen en dat ze ook weer terug willen komen. We focussen ons daarom zeker op het wellness-aspect. Ik heb zelf ook een verleden in de hotelwereld. De hospitality van de hotelwereld wil ik combineren met fitnessen in een omgeving waar veel aandacht is voor privacy en persoonlijke begeleiding. We hebben bij Harbor Gym geen abonnementen. De mensen die hier sporten betalen per uur en als het hen bevalt blijven ze terugkeren. Behalve sporten met een personal trainer kunnen ze bij ons ook terecht bij masseurs en fysiotherapeuten. We hebben meerdere vakmensen onder één dak.”

Uitbreiding
De eerste vestiging bleek een doorslaand succes. Daar trainden negentig mensen. “We zaten voor de coronatijd al geruime tijd vol en moesten nieuwe mensen ‘nee’ verkopen. In 2018 was ik al bezig met de uitwerking van een concept voor een tweede vestiging, maar toen kwam corona tussendoor. Bij de tweede locatie kunnen vier mensen in een van de zeven kleinere sportunits tegelijkertijd les krijgen van een personal trainer. Ze delen dan de kosten.” In de tweede vestiging van Harbor Gym worden ook groepslessen gegeven, zoals boksen, poweryoga en vitaliteitslessen, zegt Jacobs. De nieuwe sportschool biedt ruimte voor zeshonderd leden en werk aan zestien instructeurs. “We nemen niet Jan en alleman aan. Instructeurs en andere professionals die bij ons willen werken gaan niet voor niets door drie sollicitatierondes. We willen zeker weten dat ons personeel van hoge kwaliteit zijn. Onze fysiotherapeut is professor Rob Langhout. Hij behandelt ook veel topsporters”, aldus Jacobs.

In de coronaperiode was hij niet alleen bezig met zijn tweede locatie, maar ook drukdoende om de leden van de eerste locatie te helpen om in beweging te blijven. “Voor veel fitnessondernemers was het in de afgelopen maanden passen en meten wat wél mogelijk binnen de coronamaatregelen. Dat gold ook voor mij. We deden trainingen aan huis en als het weer dat toe liet buiten, voor de deur. En toen de deuren open mochten was het ook gelijk gas erop. Door onze betrokkenheid en service was ons ledenbestand niet teruggelopen. Als alle leden dan weer terugkeren voelt het al snel weer alsof je maar een week dicht bent geweest”, vertelt Jacobs.

Sparring partner
Harbor Gym hoopt ook met de tweede vestiging snel naam te maken. Dat past in de plannen van de ambitieuze Jacobs. “Ik hoop in de komende jaren met mijn team onze twee vestigingen nog sterker te maken. Daarbij word ik ook gesteund door Technogym. Ik werk al jaren met hen samen omdat zij ook veel oog hebben voor design en feeling in hun materialen. De instructeurs en leden maken bij ons veel gebruik van OMNIA™, het functionele trainingsconcept van Technogym. Op onze tweede locatie kunnen de trainers daar met vier leden tegelijk mee werken. We weten ook hoe we OMNIA™ optimaal kunnen benutten.”

Technogym is ook een sparring partner voor Jacobs. “We hebben een actieve samenwerking en we versterken elkaar. Wij zijn een sportschool dat zich wil onderscheiden in uitstraling en hospitality en daarbij maken we ook graag gebruik van de expertise en kennis van Technogym. Wij koppelen dan de ervaringen van onze leden ook terug. We merken dat steeds meer mensen toe zijn aan individuele, professionele begeleiding. Die bieden wij tegen een betaalbare prijs. Ik denk over fitness net als over wielrennen. Je begint met een goedkope fiets om het te proberen, zoals bij een budgetclub. Maar als je meer wil bereiken en verder wil, moet je iets meer betalen om je te ontwikkelen en resultaten te boeken. Dan kom je bij ons uit. Ik denk dat Nederland toe is aan meer private trainingen met hoogwaardige personal trainers”, besluit Jacobs.

Edities