Dit zijn de grote winnaars van de Dutch Fitness Awards

Verschenen in Bodylife nummer 7 2020


2020 was voor velen een jaar om snel te vergeten en in het nieuwe jaar zal Covid-19 nog altijd een prominente rol spelen. Toch was er eind november nog reden tot een ‘coronaproof’ feestje na de uitreiking van de Dutch Fitness Awards 2020. John Vosters werd verkozen tot personal trainer van het jaar en CLUB-LIFE tot fitnessclub van het jaar. Wij spraken met Vosters en CLUB-LIFE-eigenaar Lucién Hoek.


Vosters en Hoek met zijn team werden maandag 30 november in de spotlights gezet bij de uitreiking van de Dutch Fitness Awards 2020. De awardshow vond digitaal plaats: de genomineerde trainers en fitnessclubs waren via een beeldverbinding te zien in de studio in Utrecht. Nadat Patrick Rijnbeek en Ronald Wouters van NL Actief Vosters en CLUB-LIFE tot de grote winnaars uitriepen, werden Vosters (thuis) en Hoek (in zijn club) door leden van beide vakjury’s persoonlijk verrast met een fysiek bezoek op anderhalve meter afstand. Op die manier werd toch een fysieke award overhandigd aan het duo.

Waardering
Voor John Vosters uit Reusel was het winnen van de Dutch Fitness Award een mooie beloning voor zijn eerste volledige jaar als zelfstandig personal trainer. Vorig jaar werkte hij in loondienst en werd hij zevende in de verkiezing voor personal trainer van het jaar. “De winst van deze prijs voelt nu wel als een bevestiging dat ik de juiste keuze heb gemaakt door mijn eigen onderneming te starten”, zegt Vosters. “Ik hecht natuurlijk heel veel waarde aan de waardering die klanten mij geven, maar dat een jury met vakgenoten mijn visie en werkwijze ook toejuicht, doet mij goed. Daarom ben ik heel trots op deze prijs.”

Dat geldt ook voor Lucién Hoek uit Tubbergen. “Veel prijzen win je op basis van het aantal stemmen dat je binnenhaalt. Als je een grote club hebt met betrokken leden, maak je altijd meer kans om tot beste club te worden verkozen. Nu kijkt de jury ook naar het pure ondernemen. Ik denk dat wij daar dit jaar wel onderscheidend in waren. Nadat de fitnesscentra in maart dicht moesten, besloten wij om in een weiland achter onze club een tent van 1800m2 neer te zetten, zodat we bij de heropening volledig operationeel waren in de buitenlucht. We waren daarmee eerste in Nederland en de vakjury sprak daar ook lovend over”, aldus Hoek.

Coronaproof
Ook Vosters moest dealen met de coronaperiode, maar uiteindelijk moest hij in de zomer zelfs een wachtlijst instellen om het aantal leden bij zijn private gym in toom te houden. “Ik ben in maart een week dicht gegaan, maar gelukkig kon ik als personal trainer mijn werk snel voortzetten. De personal training ging door en leden konden mijn sportruimte afhuren om individueel nog aan de slag te gaan. Later kwam de mogelijkheid om buiten te kunnen sporten in kleine groepjes. In die periode nam het aantal aanvragen en klanten toe. Uiteindelijk moest ik een wachtlijst instellen omdat het te hard ging. Ik weet niet of de groei alleen door corona komt, want voordat ik voor mezelf begon had ik al door dat steeds meer mensen in zichzelf willen investeren om onder begeleiding gezonder en fitter te worden. 90 procent van mijn klanten is ondernemer. Voor hen is het lastig om tijd vrij te maken om te kunnen sporten. Ze willen dan effectief trainen en door de afspraken die ze met mij maken, worden ze getriggerd om te blijven komen”, zegt Vosters, die dit jaar ook zijn tweede vestiging wil openen.Bij CLUB-LIFE was de buitentent een groot succes, zegt Hoek. “Onze leden waren echt flabbergasted dat we zo’n enorme ruimte hadden opgebouwd. Ze gingen echt weer met een big smile aan de slag. Voordat we buiten aan de slag gingen, waren online heel actief. We merkten toen wel dat leden de krachtapparatuur misten. Dan ga je nadenken over wat mogelijk is in deze tijd. Het idee van de tent kwam ter sprake en na gesprekken met de gemeente en het nodige papierwerk was er uiteindelijk groen licht om alle apparatuur naar buiten te verplaatsen en daar aan de slag te gaan. De tent bleef tot half november staan. De leden vonden het een prettige en veilige belevenis om buiten te sporten. Met 1800 m2 hadden we 18m2 per persoon met 100 mensen. Tussen onze toestellen zat zo’n drie meter”, aldus Hoek.

Positief denken
De vakjury vond Vosters onderscheidend door de manier waarop hij personal training breder trekt dan alleen de fysieke ontwikkeling van zijn klanten. “Ik richt mij ook op gedragsverandering. Daarbij zijn stressmanagement, de balans vinden tussen in- en ontspanning en voeding belangrijke pijlers. Ik kijk bij voeding dan bijvoorbeeld ook hoe iemand dat over een langere periode goed vol kan houden. En ieder mens is anders, dus je moet altijd maatwerk leveren. Als personal trainer moet je uiteraard de kennis hebben van sport en bewegen, maar ook goed kunnen luisteren, meedenken en je kunnen inleven in klanten. Vanuit daar kijk je samen naar oplossingen, zodat de klanten uiteindelijk zelf tot nieuwe inzichten komen. Ik kan alles op papier zetten en uitleggen, maar klanten moeten uiteindelijk zelf overtuigd zijn om hun leefstijl aan te passen. Daarbij stimuleer ik en stuur bij. Als ik dan merk dat klanten behoefte hebben aan extra mentale begeleiding, dan kan ik hen doorverwijzen naar een van mijn samenwerkingspartners, die meer gespecialiseerd zijn in mentale begeleiding”, vertelt Vosters.

Hoek wil net als Vosters dit jaar, waarin we nog niet van alle coronamaatregelen af zijn, van waarde blijven in het fit een gezond houden van klanten. “Het winnen van deze award zie ik als een gouden randje van een bijzonder jaar. Vooral voor het personeel vind ik deze prijs mooi. Zij hebben zich ook in alle omstandigheden moeten aanpassen. Je gaat van fysieke lessen voor corona naar onlinelessen in de coronatijd. En vervolgens weer naar buiten. Je moet buigzaam zijn in deze tijd en je creativiteit aanspreken. Het is een kwestie van omdenken en niet bij de pakken neerzitten. Veel mensen zitten in een negatieve spiraal, maar je moet altijd kijken naar wat wel mogelijk is. Wij hebben daardoor veel leden blij kunnen maken en ons omzetverlies kunnen beperken. Ook in 2021 gaat het gas dr’op, zoals we hier zeggen!”

De volledige uitslagen, inclusief provinciewinnaars en gemeentewinnaars per categorie zijn te vinden op www.dutchfitnessawards.nl
Edities