Reaxing, train to react: 'Als je het probeert dan ben je verkocht'

Verschenen in Bodylife nummer 7 2020


Iedereen heeft met onvoorspelbare situaties en bewegingen te maken in het leven, maar hoe vaak train je daar daadwerkelijk op? Vanuit die gedachte startte Reaxing enkele jaren geleden in Italië, waarna een innovatieve productlijn werd ontwikkeld die ervoor zorgt dat het lichaam wordt voorbereid op het onverwachte. Reaxing weet steeds meer sporters te motiveren en te stimuleren. Wij spreken met Jethro Knoop, officiële distributeur van Reaxing in Nederland, over de innovatieve toestellen.


Sinds eind 2018 is Bodybow Healthcare de officiële distributeur van Reaxing in Nederland en de van origine Italiaanse fitnessapparatuur is inmiddels op meerdere locaties in ons land in gebruik. Zowel fitnessen sportscholen als fysiotherapie praktijken en personal training studio’s zien de toestellen van Reaxing als een toegevoegde waarde voor hun klanten en cliënten.

“Het Reaxing-project werd niet alleen geboren als trainingsmethode, maar als een levensstijl. Een manier van denken en handelen die voortkomt uit de constatering dat onvoorspelbare situaties waar we in het dagelijkse leven aan worden blootgesteld, ons leren om reactiever te zijn. Reaxing betekent de capaciteit hebben om een proactieve richting te geven aan de obstakels die dagelijks voorkomen”, vertelt Knoop.

“De producten en oefeningen van Reaxing bootsen de werkelijkheid na. We hebben bijvoorbeeld een loopband (Reaxing Run) die op en neerwaarts en van links naar rechts kan bewegen. Er zijn loopbanden die uphill en downhill kunnen, maar geen andere die alle kanten op kan. Dat maakt deze loopband uniek. Het is een bijzondere gewaarwording wanneer je erop loopt. Het simuleert de ongelijke ondergrond van wanneer je in een park of bos rondloopt. We hebben ook een Reaxon Board waarop je je moet blijven corrigeren.”

Nieuwe trainingsmethode
Reaxing hoopt meer fitnesscentra in Nederland te verrijken met toestellen. “De onder-nemers met wie we nu al samenwerken merkten gelijk hoe enthousiast hun cliënten of klanten reageerden op de nieuwe trainingsmethode. Die is gericht om neuromusculair (cognitief en proprioceptief) te trainen. Het gaat daarbij om het verbeteren van de motorsensitiviteit. Dat gebeurt door reactiesnelheid, balans en stabiliteit te trainen op loopbanden, bewegende platforms, een bokspaal met lampjes, kettlebells met vloeistof en zandmateriaal, ballen met water, flexibele kettingen, barbells met schijven vol water. Het is een revolutie in functioneel trainen”, aldus Knoop.“Een sporter met een laag startniveau kan via de programma’s van Reaxing blijven opschalen. Er zijn verschillende programma’s voor zowel beginners als topsporters, maar ook speciaal voor revalideren. De oefeningen kun je eenvoudig uitbreiden en er zit zeer veel variatie in de oefeningen. Je traint jouw lichaam op het onverwachte. Bij het trainen met Reaxing wordt je eigenlijk constant ongevraagd uit balans gebracht, en hier moet je op anticiperen. Je kunt bijvoorbeeld gewichten tillen in een sportschool, maar wanneer je een boodschappentas of een kind tilt gebruik je meer spiergroepen. Reaxing heeft ook een uitwerking van top tot teen.”

“Ik denk dat een grote groep fitnessondernemers innovatie en vernieuwing hoog in het vaandel hebben staan. Zij hebben vaak ook klanten die bereid zijn daarvoor te betalen. Met Reaxing kunnen ondernemers zich dus onderscheiden, juist in deze tijd. Onderscheiden doe je door op een andere vernieuwende manier te trainen met klanten. We weten nu uit ervaring dat gebruikers die met Reaxing hebben getraind niet meer terug willen naar reguliere trainingen. Daarvoor worden ze te veel uitgedaagd en geprikkeld. Met Reaxing gebruik je een keten van spieren tijdens de oefeningen. Dat maakt de trainingssessies ook heel effectief. Voorspelbare trainingen in een sportschool maken fitness voor veel mensen vaak ook saai. Deze onvoorspelbare Reaxingapparatuur is voor iedere club een aanwinst. Je kunt je richten op het individu, maar ook een circuit neerzetten voor groepslessen. Tenslotte zijn de trainingen ongemerkt zeer intensief. Doordat je constant uit balans gebracht wordt, is er veel spierinspanning nodig om de oefeningen te volbrengen.”

Experience Center
“Ondernemers kopen niet vaak één product van Reaxing, maar zijn vaak zo gecharmeerd dat ze ook voor een complete inrichting gaan. Een profit centre staat voor een volledig ingerichte Training Zone die voortkomt uit de revolutionaire Reaxing Training Method (RTM). Dit is een exclusieve zone die door Reaxing samengesteld kan worden, maar die je ook nog zelf kunt ontwerpen door bepaalde modules te combineren. Elke module is erop gericht om één of meer specifieke trainingsactiviteiten uit te voeren. En dankzij hun combinatie is het mogelijk om te trainen en elk specifiek doel van de klant te bereiken.”

“Je kiest met Reaxing voor een vernieuwende trainingsmethode. En die ervaar en snap je pas als je het zelf hebt geprobeerd. Daarom vragen we geïnteresseerde ondernemers altijd om bij ons op het Reaxing Experience Center te komen om te ervaren hoe de apparatuur werkt en wat Reaxing zo bijzonder maakt. We geven dan workshops en denken mee met de ondernemers over de mogelijke implementatie in de eigen sportschool. Je kunt Reaxing ook heel goed combineren met al bestaande inrichting”, aldus Knoop.

Reaxing heeft een Training Academy waar instructeurs opgeleid kunnen worden tot gecertificeerd Reaxing Trainer. “Er zijn innovatieve trainingsprogramma’s voor groepstraining, personal training en fysiotherapie. We werken nauw samen met onze klanten en laten master trainers uit Italië op bezoek komen. De apparatuur blijft ondertussen in ontwikkeling. Reaxing maakt trainen leuker, uitdagender voor klanten en de retentie zal toenemen omdat de oefeningen zo speels en aantrekkelijk zijn. Train to react, is ons motto. Dat ervaar je niet door alleen naar foto’s of filmpjes van Reaxing-toestellen te kijken, dus ik nodig geïnteresseerde ondernemers uit om naar ons Experience Center te komen om te ervaren hoe Reaxing werkt. Dan snap je echt waarom in wereldwijd Reaxing wordt omarmd.”

Kijk voor meer informatie over Reaxing op www.reaxing.nl/brochure
Edities