De digitale trainer, personal trainer en coach!

Verschenen in Bodylife nummer 7 2020


Heb je in de afgelopen maanden ook de verschillende digitale meeting platforms leren kennen? Ik was al bekend met Skype, WhatsApp en Messenger, maar heb kennisgemaakt met Zoom, Teams, Google Meet, Whereby, Miro en Hangouts. Hier zijn er natuurlijk nog veel meer van. Nooit eerder hebben we zoveel via internet connecties gelegd als in het afgelopen jaar. Voorlopig zullen we hier ook nog even mee doorgaan. Op een bepaald moment zullen we voor de keuze gesteld worden: live of digitaal elkaar ontmoeten?

Ik schat in dat we veel digitaal blijven doen omdat het simpelweg veel tijd scheelt, maar een gedeelte zal live blijven, want we willen elkaar ontmoeten en gezellig met een kopje koffie drinken of een wandeling maken tijdens de meeting. Volgens internationale experts binnen de fitnessbranche, zal er ook bij het ondersteunen, trainen en coachen van mensen een revolutie plaatsvinden in de komende jaren.

Als trainers, personal trainers en coaches zijn we gewend om in de zaal of in een lokaal met mensen te praten en trainen. We weten ook dat de vraag van onze klanten steeds breder wordt, men zoekt oplossingen voor uitdagingen waar men mee zit. Vroeger waren die vragen nog: ‘hoe kan ik sterker worden?’ of ‘hoe kan ik fitter worden?’. De laatste jaren is dat enorm verschoven naar ‘hoe kan ik afvallen?’, ‘hoe kan ik gezonder leven?’ en ‘hoe kan ik minder last hebben van of beter leven met mijn chronische aandoening?’.

Achter die vragen schuilt de behoefte tot een bredere ondersteuning dan uitsluitend de beweeg- en sportbegeleiding. De vraag ‘wat kan ik het best eten om sneller mijn resultaat te bereiken?’ zal ook geen trainer en personal trainer vreemd zijn. Er heeft dus al een flinke verschuiving plaatsgevonden van begeleidingsbehoeften van onze klanten en hier zullen de meeste trainers en personal trainers ook wel al werk van hebben gemaakt.

De volgende stap is dat het trainingsgedeelte prima op locatie kan, maar het leefstijl adviesgedeelte, dat kan gemakkelijk op afstand. Mensen raken in deze periode gewend aan online communiceren en het coaching gaat ook in deze periode van lockdown gewoon door. Waarom zouden fitnesstrainers en personal trainers dat bredere, resultaatgerichte advies, dan niet digitaal kunnen doornemen met de klanten?
Voor iedere trainer is het nu een geschikte tijd om zijn of haar additionele expertises eens duidelijk in kaart te brengen. En zeker in deze tijd is het de overweging waard om die extra service ook digitaal over te brengen naar de klanten.

John van Heel
EFAA opleidingen
Edities