Loat goan, loat goan!

Verschenen in Bodylife nummer 3 2022
Ik ben geboren en getogen in de Achterhoek. De uitspraak uit de titel wordt daar gehanteerd wanneer je ergens mee zit en je de tip krijgt om het los te laten. Op het moment van schrijven van dit artikel, zit ik met mijn gezin in de auto op weg naar Portugal. Onze regio heeft dit jaar als eerste vakantie en we zijn direct vertrokken. Ik heb er zin in en ik heb ook het gevoel dat het nodig is. Drie weken ontspannen, daar hebben we een beste reis voor over. Genieten van mijn gezin, samen leuke dingen doen. Maar vooral ook even loslaten, ontspannen en uitpluggen.

Ik leef met het besef dat we inmiddels ruim twee jaar in turbulente tijden leven. De voorliggende periode, gekoppeld aan het besef dat er nieuwe uitdagingen voor onze branche in het vooruitzicht liggen, maken dat een beetje opladen en loslaten nodig is! Loat goan, loat goan, vertel ik mezelf….

Hoe lang duurt het “uitplugproces” bij jou?
Ik weet niet hoe het bij jou zit, maar tijdens een vakantie heb ik altijd een paar dagen nodig om los te komen van mijn dagelijkse ritme om te kunnen ontspannen. Wellicht komt het omdat ik tussendoor summier blijf volgen hoe het er op het werk aan toe gaat en ik toch dagelijks mijn mail check. Het voelt prettig om dat te doen, het geeft me rust. Wellicht zorgt het voor een wat langere aanloop tot een goede ontspanning. Wellicht is het herkenbaar voor je als je dit ook doet.

Hoe dan ook, tijdens een vakantie is er meer besef van tijd en vrijheid dan als je aan het werk bent. Er moet minder en er mag vooral veel. Ik heb meer tijd om lekker te sporten en doe dat dan ook zo goed als elke dag als ik vakantie heb. Dit jaar wat minder dan gebruikelijk, aangezien ik herstellende ben van een voorste kruisband reconstructie. Maar ik mag alweer voorzichtig joggen, dus ik kijk ernaar uit!

Creativiteit ontstaat met tijd
Meestal ontstaat er volledige ontspanning als we een aantal dagen van huis zijn. De haast verdwijnt geleidelijk uit het lijf en ik voel me steeds meer relaxed. Ik weet niet hoe het bij jou gaat, maar op het moment dat er rust is kan ik het best alvast pen en papier in de aanslag leggen. De meeste ideeën ontstaan juist dán. Er is tijd over en daardoor is er ruimte om te filosoferen over het een en ander. Ook worden al dan niet bewust verschillende ontwikkelingen aan een review onderworpen en ontstaan er nieuwe inzichten ten aanzien van de aanpak van lopende zaken. Creativiteit ontstaat met tijd, dat is een gegeven.

Bij ClubJoy werken we in een blend van een stuk creativiteit in combinatie met productiewerk. Elk kwartaal moeten er veertien live workouts worden opgeleverd en worden er diverse Virtual- en On Demand workouts opgenomen. Dat is elke dertien weken weer een flinke klus. Ons team bestaat uit een stel creatieve professionals die elk kwartaal opnieuw moeten leveren. Het stuk creatie is binnen ons team nog weleens in worsteling met de productiedruk. Creativiteit kun je immers niet altijd afdwingen op afroep...

En bekende van mij zit in de reclamewereld. Ze maken TV spots voor grote bedrijven. Hun bedrijf  wordt rijkelijk betaald voor het opleveren van geniale ideeën voor commercials met als doel dat de kijker van deze reclames de juiste associatie met het merk opbouwt. Op hun kantoor tref je een tafeltennistafel, een gamecorner, een aantal sofa’s en nog meer ontspanningsitems. Alles met als doel om de creatieve geest te stimuleren. En dat ontstaat door: juist ja, tijd en ontspanning!

Lees een boek
Tijdens mijn vakanties heb ik vaak twee soorten boeken in de aanslag. De één puur ter ontspanning de ander om inspiratie op te doen. Ook lezen gaat me beter af tijdens de vakantie. Althans, de informatie blijft beter hangen. Hier een vijftal leestitels op een rij waar ik inspiratie uit heb gehaald:

- Six Star Service – Sydney Brouwer
- Blue Ocean Strategy – W. Chan Kim, Reneé Mauborgne
- Profit First – Femke Hogema, Mike Michalowicz
- Ondernemen in crisistijd – Femke Hogema
- Corporate Rebels – Joost Minnaar, Pim de Morree

Doe ermee wat je wilt.

Eat, sleep, train, relax and repeat.
En dan rest de vraag: waarom lukt het bovenstaande minder goed in mijn dagelijks ritme? Het antwoord is simpel. Er zijn meerdere zaken die prioriteit hebben. Voor mij is dat mijn gezin met mijn vrouw en drie kids waar ik veel tijd een aandacht aan besteed, een veeleisende job met vier verschillende bedrijven, een sociaal leven waar je u tegen zegt, een stevige rol als vrijwilliger in een sportvereniging, eigen sportactiviteiten en het contact met de rest van mijn familie onderhouden. Zet dit alles op een rij en je weet direct dat je niet op alles een tien kunt scoren. Ook al zou je dit graag willen. Alles wat je aandacht geeft groeit, dat is bekend. Maar daar staat tegenover dat alles dat je aandacht even verliest ook direct de negatieve gevolgen ervan kan ondervinden…. 

Een vakantie benut ik ook vaak om bovenstaande nog eens onder de loep te nemen. Geef ik de juiste zaken prioriteit, wat zijn de effecten van mijn inspanningen en ben ik blij met hoe alles loopt? En niet onbelangrijk, hoe ziet mijn gezin dat?

Nu ontspannen
Via deze weg wil ik je een hele fijne vakantie wensen. Geniet ervan met volle teugen. Als jouw batterij is opgeladen kun je weer met frisse energie aan de slag in de tweede helft van het jaar. Ik wil je vakantie niet op voorhand verprutsen, maar er liggen een paar grote uitdagingen voor ons allen ná deze vakantie. De energiekosten reizen de pan uit, er is sprake van inflatie op verschillende terreinen  en er ligt een flinke recessie op de loer. Daarnaast hebben de meeste clubs hun ledenaantal nog niet op peil en waren er reeds financiële uitdagingen.

Voor nu: Loat goan, loat goan….Verzamel eerst de juiste energie en je bent er klaar voor.

Ik wens je een fijne vakantie!!

Marc Neijland is directeur van ClubJoy, Virtual Training Concepts, Start2Move en FitSnacks.TV. Middels deze concepten worden ruim 1500 vestigingen bediend in de Europese fitnessbranche.
Heeft u vragen of opmerkingen omtrent bovenstaande artikel? Reageer dan door een e-mail te sturen naar
marc.neijland@clubJoy.nl
 
Edities