Waarom trainen we niet massaal de voeten? Schoenen aan en gaan! Toch?

Verschenen in Bodylife nummer 3 2022
Na twintig jaar werkzaam te zijn geweest in de fitnessbranche nam ik vorig jaar de overstap van General Manager bij David Lloyd naar Operationeel Manager bij Hallux Podotherapie. Een sprong naar de zorg (met een been nog in de sport, want ik geef wel nog steeds les). Twee aparte werelden die zoveel raakvlakken hebben maar elkaar (nog) niet hebben gevonden. ‘Alles begint bij je voeten’ zeggen wij bij Hallux Podotherapie. Ook voor leden van fitnessclubs begint het bij je voeten. De eerste stap in en naar de fitnessclub is met… jawel, je voeten. Waarom trainen we deze niet?

Door Bianca Reijngoud – Teuns

Wat doet een podotherapeut?
Een podotherapeut is een paramedicus* en is gespecialiseerd in voetproblemen en houding- en bewegingsklachten. De podotherapeut doet onderzoek en bedenkt vervolgens een oplossing voor de pijnklacht(en); dat kan een op maat gemaakte zool zijn, maar ook oefeningen, een orthese of een behandeling zoals dry-needling. Ook als klachten een onderliggende oorzaak of aandoening hebben, zoals diabetes, reuma of een oncologische behandeling kun je bij de podotherapeut terecht.

Veel voorkomende klachten in de praktijk: artrose middenvoet, artrose knie, doorgezakte voet, gebroken middenvoetsbeentje, hallux valgus, hielspoor, mortonse neuralgie, overbelaste achillespees, overpronatie, O-benen en beenlengteverschil.

Alles begint bij je voeten
Iedere stap die we zetten, begint bij je voeten. Ook klachten kunnen beginnen bij je voeten. Een verkeerde stand van de voet kan op latere leeftijd (of eerder) diverse klachten veroorzaken. Toen ik in de fitnessbranche werkte heb ik er nooit bij stilgestaan om aandacht te schenken aan het trainen van de voeten. Het is mij ook nooit geleerd vanuit opleidingen. Zowel de individuele fitness schema’s als de groepslessen die op sportscholen massaal worden aangeboden zeggen met hun programma’s het hele lichaam te trainen, maar, wel vanuit de schoenen. Hoe kan het zo zijn dat van alle spieren die we trainen in een sportschool nooit (ik chargeer, ‘bijna nooit’) een oefening wordt gegeven voor bijvoorbeeld de tenen?** De voet stoppen we in de schoen en sporten maar!

Voetoefeningen zijn er wel degelijk. Podotherapeuten geven deze ter aanvulling mee aan de cliënten. De oefeningen vanuit de Podotherapie pas ik nu wekelijks toe bij mijn eigen beweeggroepen. Mijn deelnemers zijn zich veel bewuster geworden van de voeten. Ik help mijn deelnemers zekerder op de voeten te staan zodat ze ook valpartijen beter opvangen (valpreventie). Ieder lid op de sportschool zou gebaat zijn bij deze voetoefeningen. De topsporter voor het leveren van nog betere prestaties tot aan de sporter met obesitas die zich beter beweegt zonder pijn aan de voeten. Dat dit beter is voor uw retentie hoef ik u niet uit te leggen.
 
Multidisciplinaire samenwerking
Op sportscholen werken we regelmatig samen met een fysiotherapeut en een diëtiste. Voeg daar de podotherapeut aan toe dan krijg je een voetexpert binnen bereik die de leden langer en/of beter op de been krijgt. Hallux Podotherapie werkt nauw samen met andere disciplines; orthopedisch schoenmakers, huisartsen, fysiotherapeuten, orthopedisch chirurgen en (medisch) pedicures. Op veel van onze locaties proberen de disciplines gezamenlijk te lunchen. Zo ontstaan de beste samenwerkingen en worden gezamenlijke spreekuren opgezet.

Daarnaast worden er geregeld projecten ondersteund op gebied van kennis en aanwezigheid. Zo ondersteunen wij ook diverse loopevenementen.

Mensen met overgewicht, diabetes zijn in grote getalen aanwezig op de sportschool maar ook in onze praktijk. Mensen met bijvoorbeeld diabetes krijgen regelmatig last van hun voeten. We noemen dat ‘diabetische voeten’. Door diabetes ontstaat een verminderde toevoer van zuurstof en voedingsstoffen naar de voet. Bloedvaatjes en zenuwen raken beschadigd. Door de beschadiging voel je bijvoorbeeld de steentjes in je schoen niet meer. De podotherapeut voert controles uit om infecties aan de voeten de bestrijden. Vanuit de verschillende disciplines kunnen we deze doelgroepen de beste sturing geven als we nog meer de samenwerking opzoeken. 

Hallux Podotherapie
Hallux Podotherapie is actief op zeventig locaties in Nederland, waaronder ook op een aantal sportscholen. Door aandacht en voetexpertise mensen beter laten lopen is onze visie. Als Operationeel Manager ondersteun ik de podotherapeuten. Ik ontlast ze met een aantal zaken en ik zet ze in hun kracht. Tevens creëer ik kansen in de markt.

Veel van onze podotherapeuten hebben een specialisatie zoals sport, manueel, diabetes en kinderen. Onze cliënten kunnen zonder doorverwijzing bij ons terecht. Vaak krijgen zij hun behandeling via de zorgverzekeraar vergoed. Alles begint bij je voeten is wat wij zeggen. Om ook de sportschoolhouder en de instructeurs bewust te laten worden van de voet heb ik de beroepsvereniging van de Podotherapie, NvvP, in contact gebracht met NL Actief. Het is tijd om een samenwerking op te zetten. Tijd om uw leden langer op de been houden zodat ze succesvol hun doelstelling kunnen halen. Podotherapeuten kunnen wekelijks een dag(deel) op uw locatie een spreekuur verzorgen maar ook kunnen zij een lezing verzorgen om teamleden meer te weten te laten komen over de voet.

Ik zie voor de toekomst zeker kansen op het ontwikkelen van een pre-choreographed beweegprogramma voor de voeten. Wij hebben de kennis en de oefeningen in huis, misschien met wat ‘jus’ erover van een Nederlandse presenter? Tijd voor een samenwerking?

Schoenen aan en gaan?
Nee zeker niet. We doen allemaal oefeningen op schoenen die we bij het strikken bijvoorbeeld vaak te strak hebben aangetrokken waardoord voetspiertjes nauwelijks kunnen bewegen. Als een gewricht niet beweegt, beweegt de spier ook niet en wordt hij slapper. We besteden veel aandacht aan de spieren boven de enkel, alles daaronder wordt verwaarloosd. Lekker kunnen bewegen zonder klachten is van belang, ongeacht het niveau waarop je een sport beoefent. Een (sport)podotherapeut is thuis in de wereld van de sport en begeleid sporters van elk niveau, hierbij kijken wij ook of de schoenen geschikt zijn. Te vaak denkt men dat iedere schoen past, maar dat is zeker niet zo. We moeten voorkomen dat een pijntje in de voeten de reden is dat men afhaakt met sporten.

Het mooie beroep Podotherapie is nog te onderbelicht en moet wat mij betreft meer in de spotlights. Samen laten we mensen beter bewegen en niet zo stoffig zoals men veelal denkt. De steunzolen die tegenwoordig gemaakt worden zijn niet meer hetzelfde als vroeger. Wij gaan ook met de tijd mee. Voor iedere voet is er een oplossing.

*Een podotherapeut (niet te verwarren met een podoloog) is een paramedicus en is een door de wet BIG beschermde titel en mag alleen gevoerd worden na afronding van een wettelijk erkende hbo-opleiding.

** Een enkele sportschool zal de voet wel mee laten trainen.

Hallux Podotherapie. Meer weten? Neem contact met op met bianca@hallux-groep.nl. Kijk voor de website van de NvvP op www.podotherapie.nl
Dit artikel is een ingezonden bericht en valt buiten de verantwoordelijkheid van de redactie
 
Edities