FUEL Personal Training Club: ‘Eerst het fundament sterker maken’

Verschenen in Bodylife nummer 3 2022
“Van micro naar macro werken”, noemt Richard van Bokkum de bijzondere aanpak die FUEL Personal Training Club hanteert. “We gaan eerst het fundament bouwen en pas daarna in het krachtvlak aan de slag.” Life Fitness Family of Brands stemde daar in goed overleg de apparatuur op af. Die sluit, zo geeft de gedreven ondernemer aan, qua bewegingsuitslag en instelbaarheid nauw aan bij de unieke trainingsmethodiek.

Tekst: Aart van der Haagen
Fotografie: Life Fitness
 
Kwaliteit gaat boven kwantiteit. Die conclusie trek je wanneer je het monumentale pand in het Zuid-Hollandse Rijswijk betreedt, waar FUEL Personal Training Club zich in een dynamische omgeving van start-ups bevindt. Vooraanstaande apparatuur van de merken Life Fitness en Hammer Strength vormt een verlengstuk van de hoogwaardige uitstraling, afgestemd op de specifieke doelgroep. “We ontvangen veel ondernemers en directeuren uit het bedrijfsleven,” vertelt Van Bokkum. “Dat is zo gegroeid vanuit mijn achtergrond in de commercie en marketing. De naam FUEL - oftewel brandstof - verwijst naar het geven van coaching, training en voedingsadvies aan mensen met een drukke agenda, die zichzelf weinig tijd gunnen om hun gezondheid op orde te brengen. Eigenlijk dekt de term ‘personal training’ de lading niet meer. Wij zoomen echt in op waar iemand staat, in samenwerking met specialisten. Dan komt de focus op een heel ander vlak te liggen. De mensen die hier komen hebben vaak het hoofd vol met zakelijke uitdagingen en zitten vast in bepaald gedrag, wat hen belemmert om aan hun eigen vitaliteit te werken. Je moet dat signaleren, begrijpen en doorvertalen van micro- naar macroniveau.”
 
Vertrouwen en overwicht

 
In dat kader kan FUEL terugvallen op specialisten in allerlei disciplines, zoals een orthopedisch centrum, een fysiotherapeut en een psycholoog. Van Bokkum: “Denk maar aan de invloed van emotie-eten. We ontvangen ook klanten die een probleem hebben met bijvoorbeeld de gewrichten of de motoriek. Daar gaan we dan eerst op microniveau aan werken. In feite vinden we altijd wel een haakje om iemand uit zijn comfortzone te halen. Dat zit hem vooral in de juiste vragen stellen en het inschakelen van een coach die goed bij de persoon past. Wanneer iemand zich comfortabel voelt, zal hij of zij meer openheid geven. Om die reden geven we binnen ons team de voorkeur aan senior-trainers. Dat creëert, op grond van leeftijd en ervaring, vertrouwen en een bepaald overwicht. Immers, we moeten iemand die vastzit in zijn gedrag en lastig keuzes in eigen belang kan maken triggeren om de confrontatie met zichzelf aan te gaan. Welk patroon is er? Waardoor blijft het energieniveau steeds laag of behaalt de klant de gestelde doelen niet? Zakelijk lukt dat wel, maar investeren in zichzelf vinden deze mensen vaak moeilijk. ‘Prioriteer jezelf,’ zeggen wij dan. Onze coaches zijn erin getraind om op dit niveau te communiceren.”
 
3D-tekeningen
 
In 2016 gestart in Rotterdam opende FUEL vorig jaar een tweede locatie, gevestigd in Rijswijk. Voor de levering van apparatuur ging Van Bokkum in zee met Life Fitness - family of brands. “De look and feel moet passen bij onze doelgroep: voelbaar en zichtbaar hoogwaardig. Mede op advies van accountmanager Robbert Versteeg hebben wij gekozen voor een combinatie van Life Fitness en Hammer Strength, die ons qua vormentaal erg aanspreken. Qua programma vullen ze elkaar mooi aan. Zo voert Life Fitness kabelstations in zijn assortiment en sluit de cardio het best bij onze klanten aan. Hammer Strength legt meer de focus op performance, maar voorziet perfect in plate-loaded-toestellen, rigs en accessoires, zoals dumbells. Robbert heeft hierin steeds proactief meegedacht en ons vanuit oprecht specialisme geadviseerd. Hij schakelde snel en stuurde ons vooraf 3D-tekeningen van hoe de inrichting eruit zou kunnen zien. Belangrijk voor ons, omdat de eigenaar van het monumentale pand heel kritisch naar de activiteiten en kwaliteit van de huurders kijkt. De visualisatie vanuit Life Fitness stelde ons in staat om een overtuigende presentatie te geven.”
 
Gevoel van controle

 
Van Bokkum toont zich erg te spreken over de biomechanica van de apparatuur. “Zowel de toestellen van Life Fitness als van Hammer Strength bootsen op een heel natuurlijke manier de bewegingen na. Daarnaast vind ik de nauwkeurigheid waarmee ze zich laten instellen heel prettig, zeker wanneer we werken met mensen die op bepaalde vlakken speciale aandacht nodig hebben bij het trainen. De bewegingsuitslag sluit daar erg goed bij aan. Neem de kabelstations, met een weerstandsniveau van 1:4 in plaats van de gebruikelijke 1:2. Daar kun je heel mooi snelheid mee opbouwen en zowel excentrisch als concentrisch mee werken. De langere kabels geven een beter gevoel van controle, waardoor iemand makkelijker beweegt. Onze trainingsmethodiek kent een heel specifieke benadering: eerst het fundament sterker maken. 99 procent van de mensen heeft een verkeerde houding, dus gaan we daar eerst mee aan de slag. Dan leggen we de focus op de communicatie tussen spiergroepen, ook de diepliggende rondom het skelet. Pas wanneer het fundament goed is, schakelen we over naar geïsoleerd spieren versterken. Wetende dat de meeste veertigplussers niet optimaal kunnen bewegen valt er in onze ogen nog genoeg te winnen. In samenwerking met onze specialisten willen wij daarom het FUEL-concept graag in de regio Rotterdam-Delft-Den Haag uitbouwen.” Van micro- naar macroniveau, dus.
 
Meer informatie: www.lifefitness.nl / www.fuelpersonaltraining.nl

 
 
Edities