Boekbespreking

Verschenen in Bodylife nummer 1 2018

Tekst: Peter VaderPersonal Training in Nederland, de stand van zaken en toekomst

Auteurs: Jan Middelkamp, Peter Wolfhagen en Ronald Wouters

Doelgroep: Fitnessprofessionals in het algemeen en personal trainers in het bijzonder

Net als voor de fitnesssector in het geheel is er ook over personal training niet veel onderzoek beschikbaar, zeker niet specifiek voor Nederland. Exacte gegevens over omvang en bereik van de markt van personal training zijn zelfs helemaal niet voorhanden. Dat gaat nu veranderen met de publicatie van het boek Personal Training in Nederland. Voor de eerste keer zijn de omvang, trends en ontwikkelingen in de PT-markt in ons land in kaart gebracht, aan de hand van specifiek surveyonderzoek en literatuuronderzoek. Het boek is verschenen in november 2017.

NL Actief en Kenniscentrum Sport hebben onlangs een congres georganiseerd, dat in het teken stond van het onderzoek naar de personal training markt in Nederland. Welke kengetallen heeft het onderzoek opgeleverd, wat betekent dat voor personal training in ons land en welk toekomstperspectief levert dat op?

Personal training (PT) geniet een grote populariteit en heeft zich in de afgelopen decennia ontwikkeld tot een substantiële sector. Er is echter weinig feitelijke informatie over deze bedrijfstak voorhanden. Er is daarom behoefte aan antwoorden op vragen als: wat is het profiel van een personal trainer, hoeveel verdient hij of zij en wie zijn de klanten? Zie hier de aanleiding en motivatie om een eerste rapportage over de PT-markt in Nederland te publiceren. Het doel van dit boek en de achterliggende onderzoeken is drieledig. In eerste instantie inzicht verkrijgen in de kwantiteit en kwaliteit van personal training in Nederland. Ten tweede wordt gepoogd om personal trainers, fitnessondernemers en managers te informeren en te inspireren. Tot slot wordt een schets gegeven van de toekomst van personal training in Nederland. Dit boek is bedoeld voor fitness professionals in het algemeen en personal trainers in het bijzonder. Ook clubeigenaren en managers zullen veel nieuwe en bruikbare informatie in het boek vinden. Dit hardcover en full color boek is eigenlijk voor iedereen die meer wil weten over dit prachtige vakgebied!

Voor meer informatie: www.blackboxfitness.com/nl/publications/personal-training-in-nederland/

Over Jan Middelkamp

Jan Middelkamp (1969) studeerde af aan de Academie voor Lichamelijke Opvoeding (Bachelor), Sport, Bewegen en Gezondheid aan de Universiteit Utrecht (Master in Science Degree) en promoveerde op de Radboud Universiteit op veranderingen in gezondheidsgedrag. Hij startte zijn carrière in de fitnessbranche als judoka en maakte vijf jaar deel uit van het Nederlands Judoteam.

Later werd hij club- en franchisemanager bij Fit-Care, een van de eerste franchiseketens (22 clubs) in Nederland (vanaf 1994). Tegelijkertijd was hij werkzaam bij de HDD Group en was hij verantwoordelijk voor de introductie van Les Mills in Nederland en België (vanaf 1997). Jan werd COO van Fitness First in Nederland (vanaf 2000) en opende in veertien jaar veertien healthclubs. Hij keerde terug naar de HDD Group als commercieel directeur en aandeelhouder (vanaf 2003).

Gedurende drie jaar was hij COO en directeur bedrijfsontwikkeling bij HealthCity / BasicFit International, een Europese health club-keten met 265 clubs in 7 landen, verantwoordelijk voor 2700 medewerkers (vanaf 2006). Hij was de CEO van de HDD Group (van 2009 tot 2014) en is momenteel de Development Director bij HDD en CEO van BlackBoxPublishers.

Beweegreden

Auteur: Erwin Colson Thimister

Wel sporten maar toch te weinig bewegen. Kan dat?

Ja, dat kan! De hele dag zitten op het werk kan niet worden afgekocht met dagelijks een uurtje sporten. Het American College of Sports Medicine omschrijft deze levensstijl als die van de "active couch potatoe". Veel zitten wordt het nieuwe roken genoemd en wij Nederlanders zitten zo veel dat we zelfs de twijfelachtige eer hebben Europees kampioen zitten te zijn. Onze gezondheid kreunt en barst echter onder het gewicht van deze valse kampioensmedaille.

In zijn boek Beweegreden legt Erwin Colson Thimister op boeiende wijze uit dat lichaamsbeweging essentieel is voor een gezond leven en slank lichaam en dat deze beweging eenvoudig is in te passen in eenieders dagelijks leven, zelfs voor wie niet van sporten houdt. Onderbouwd met een grote hoeveelheid aan wetenschappelijke inzichten legt hij uit dat:

  • Lichaamsbeweging essentieel is geweest voor de menselijke evolutie;
  • De oorzaak van de wereldwijd toenemende zwaarlijvigheid niet wortelt in een stijgende calorie-inname maar in een afnemende hoeveelheid fysieke activiteit;
  • Welvaartsziekten zoals suikerziekte type-2, vele hart- en vaatziekten en bepaalde vormen van kanker en dementie een onmiskenbaar gevolg zijn van een gebrek aan lichaamsbeweging. Oók bij slanke mensen;
  • Lichaamsbeweging en sport een uiterst potent medicijn is tegen welvaartsziekten, zonder bijwerkingen;
  • Bewegen veel meer is dan alleen sporten.

Ben je op zoek naar objectieve informatie over de relatie tussen lichaamsbeweging, sport, lichaamsgewicht en gezondheid? Wil je gezonder leven of afvallen maar lukt dit niet met diëten en/of sporten alleen? Vraag je je af of jij voldoende beweegt? Wil je weten hoe je meer kunt gaan bewegen, ook als je niet van sporten houdt? Dit boek voorziet je van wetenschappelijk verantwoorde antwoorden en praktische tips voor dagelijks gebruik.

Beweegreden (246 pagina's, ISBN: 9789463181365) is te bestellen bij iedere (online) boekhandel. Adviesprijs € 16,00.

Over Erwin Colson Thimister

Erwin Colson Thimister is arts (niet praktiserend), bewegingswetenschapper en gewichtsconsulent. Hij deed in het verleden onder meer onderzoek naar de relatie tussen fysieke activiteit en koolhydraatstofwisseling bij de Universiteit Maastricht, werkte als sportvoedingskundige voor de topsport bij de toenmalige afdeling Elite Sports Medicine van Numico Research in Wageningen en was als specialist ouderengeneeskunde verbonden aan verschillende instellingen voor verpleging en verzorging. Sinds 2011 is hij docent Voeding en Diëtetiek aan de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen waar hij onder andere doceert en onderwijs ontwikkelt over de relatie tussen voeding, fysieke activiteit en sport en gezondheid.

De kracht van slim trainen, met minimale inspanning een maximaal resultaat in de sportschool

Auteur: Joeri Zwart

In de kracht van slim trainen laat personal trainer Joeri Zwart zien hoe je je eigen, meest effectieve sportschooltrainingen samenstelt. Hij is een voorstander van kort, effectief en resultaatgericht trainen. Vergeet 'meer is beter' maar. Sterker nog, vergeet alles wat je weet van fitness.

Wist je bijvoorbeeld dat:

  • korte trainingen beter zijn dan lange
  • minder vaak trainen beter is
  • langzaam bewegen beter is dan snel bewegen
  • weinig variatie in oefeningen sneller tot resultaat leidt
  • gevorderde sporters juist minder vaak en korter moeten trainen

Door kritische vragen te stellen en kritisch naar je eigen resultaten te kijken, zal je jezelf dwingen om je op je doel te focussen en daarvoor de juiste keuzes te maken. De eerste stap is gezet! Verder komen ook onderwerpen als verwachtingspatronen, weerstandstraining en het belang van spierverzuring aan bod.

Over Joeri Zwart

Zodra je weet hoe je het beste kunt trainen, weet je ook hoe je je eigen slimme trainingsschema kunt opstellen. Joeri zwart (1988) is ondernemer en personal trainer, gespecialiseerd in fit en gezond ouder worden. Zijn focus ligt overwegend bij het verbeteren van de lange termijn gezondheid.

ISBN 9789492798022 | Uitgever Uitgeverij Lucht BV | Taal Nederlands | Bladzijden 224 pagina's | Bindwijze Paperback | Onder andere verkrijgbaar bij www.bol.com

Edities