Functional Training & Shape: De sleutel tot succes!?

Verschenen in Bodylife nummer 1 2018

Met op iedere club een 'functional training zone' is er veel vraag naar functionele training-inspiratie. Maar al te vaak wordt functionele training gezien als 'trainen met klein materiaal en lichaamsgewicht' en dan is alles eigenlijk wel geoorloofd. Dit is grootste misvatting van de laatste jaren, een misvatting die deze trend een beetje van z'n glans laat verliezen. Wat functioneel trainen inhoudt zal bepaald moeten worden door de klant en de trainer c.q. instructeur samen en dit is voor iedereen anders.

Natuurlijk zijn er een aantal algemene kenmerken en waarden die voor een grote doelgroep opgaan. Deze zijn gebaseerd op het gegeven dat we uitgaan van bepaalde acties en functies die we gemiddeld allemaal nodig hebben in het dagelijks leven. Zo kom je met groepstrainingen al een eind in de goede richting. Maar weet je als instructeur eigenlijk wel hoe de transfer van bepaalde oefeningen is naar het dagelijks leven? De denkwijze die hierbij hoort leer je tijdens de FUNCTIONAL TRAINING & SHAPE opleiding.

Fitnesskennis omzetten naar oefeningen en holistische trainingen, is meer dan kijken naar de doelstelling an sich. Ook de effectiviteit en haalbaarheid moeten ingeschat worden. Natuurlijk kun je tijdens groepstrainingen breed schieten en is er altijd genoeg 'raak', maar als fitnessinstructeur of personal trainer wordt er meer van je verwacht. En terecht! Aannemen dat de oefeningen goed zijn die je op YouTube of bij je collega's ziet, voldoet niet. Je hebt de plicht je te verdiepen in de kennis. Een mooi voorbeeld is het antwoord op de vraag: "Wat is functioneler? Senioren op machines laten trainen of ze vrije oefeningen laten doen, met hun eigen lichaamsgewicht?" Bijna altijd zal men antwoorden: "Op machines", en de meeste clubs bieden op deze wijze hun seniorentrainingen aan. Als uitleg komen argumenten voorbij zoals 'zo kunnen ze eerst kracht opbouwen', 'voor de basistechniek', 'machines zijn makkelijker te onthouden', 'zittend is het makkelijker' enzovoorts? Al deze argumenten snijden geen hout. Stel, je bent als 80-jarige lekker sterk op de legpress, best veel kilo's op de stack! Maar vertaal het naar staan en door de knieën zakken, is de kracht in de benen dan bruikbaar zonder balans, coördinatie en functie van de meewerkende spieren? Als de legpress zittend is getraind, leunend tegen een rugzitting, kun je er dan vanuit gaan dat bij een squat de rugspieren doen wat ze moeten doen? Is de squat niet veel functioneler, omdat die dichter ligt bij het gaan zitten en opstaan dat we dagelijks doen? En daarom zeker ook makkelijker te onthouden? Ook vaak gehoord is het argument "Het is veiliger op machines". Serieus? Ja, als je er eenmaal op zit misschien, en ja, de 'range of motion' is meestal beperkter dan met losse gewichten werken. Maar er gebeurt weinig op het gebied van stabilisatie en het activeren van ketenspieren. Om nog maar niet te spreken over de capriolen die senioren soms uit moeten halen om erop en eraf te komen. Al denken wij dat dat soms het meest functionele deel van de training is.

De FUNCTIONAL TRAINING & SHAPE opleiding heeft ook een SHAPE-gedeelte waarin verschillende lesstructuren en trainingsindelingen worden behandeld, gericht op de spierversterkende groepslessen. Maar ze zijn ook voor personal trainers en fitnessinstructeurs heel bruikbaar. De hoeveelheid ideeën en mogelijkheden zijn eindeloos. Gebruik leren maken van groepsdynamiek en energie is mede bepalend voor het enthousiasme van de deelnemers. En voor de wil om terug te komen en een vaste bezoeker van de les of training te worden en blijven.

Mocht je als instructeur al de nodige kennis hebben maar zoek je wel goede ondersteuning voor je trainingen, dan is de GLADIATOR WORKOUTS® certification een aanrader. Dit trainingssysteem is bijzonder bruikbaar voor zowel groepslessen als 1-op-1 trainingen of bootcamps. Ook als conditioning voor andere sporten, waar in weinig tijd veel conditionele progressie gemaakt moet worden. De trainingsvisie er achter sluit naadloos aan bij die van de FUNCTIONAL TRAINING & SHAPE opleiding en de FITNESS A opleiding van TRAIN THE TRAINERS.

Behalve de kennis en de manier van overdracht van de trainingen is de inleving in de klant een belangrijk speerpunt binnen de opleidingen van TRAIN THE TRAINERS. Gevorderd instructie geven is iets specifieks en heeft niets te maken met zo compleet mogelijk instructies geven maar neigt naar coaching. Of er staat een groep voor je, of je traint 1-op-1 met een klant, het vermogen je in te kunnen leven, gericht te kunnen coachen en differentiëren, maken het verschil. Al te vaak hoor je goed opgeleide trainers zeggen dat ze niet willen werken met ongemotiveerde klanten. Dat als de klant zich niet 100 procent inzet, zij er ook geen tijd in willen steken. Een ongekende hoogmoed die blijkbaar ontstaan is tijdens de groei van de desbetreffende trainers. Een hoogmoed die totaal ongepast is. Met gemotiveerde mensen werken is fijn maar is geen kunst. Met ongemotiveerde mensen werken, dààr ligt de uitdaging. Dat is je vak, klanten ondersteunen bij hun valkuilen en zoeken naar manieren ze gemotiveerd te houden. Als het niet linksom is, dan maar rechtsom, of ergens in het midden. Waar kennis omgezet kan worden naar op maat gemaakte aanpak, daar ligt de sleutel tot succes!

Voor meer informatie: www.trainthetrainers.nl

Auteur Bianca Karel is CEO van Train the Trainers, en heeft samen met Maaike Parrel het unieke trainersteam samengesteld. Zij is ontwikkelaar van THE GLADIATOR WORKOUTS® en de opleidingen in het TTT-aanbod. Zij was zowel in NL als in Engeland en IJsland meerdere malen Presenter of the Year en heeft als NIKE-Elite Trainer jarenlang op internationale conventies gepresenteerd.

In 2000 stond zij in Men's Health als destijds beste personal trainer van Nederland en ze is een veelgevraagd trainer op events vanwege haar vaardigheden, kennis en vermogen grote groepen te kunnen enthousiasmeren.

Samen met Maaike is zij ook verantwoordelijk voor de ontwikkeling en opleidingen van BRN WORKOUTS voor House Of Workouts.

 

Edities