Topsport-trainingsaccommodatie

Verschenen in BodyLIFE Benelux nr1 2013

Met de toename van het aantal topsporters en -sporten op Papendal, nam uiteraard ook de behoefte aan topsporttrainingsfaciliteiten én -accommodaties toe. In totaal zijn er circa 250 topsporters die dagelijks trainen op Papendal en nog eens 250 die minimaal drie dagen per week op het sportcentrum actief zijn. Verder zijn er verschillende topsporters en teams, waaronder enkele commerciële schaatsploegen, die regelmatig hun tenten opslaan voor kortdurende trainingsstages. 

Planontwikkeling

“Lange tijd heeft Sportcentrum Papendal aan de steeds groter wordende vraag kunnen voldoen middels de bouw van tijdelijke voorzieningen, vaak in samenwerking met partner Neptunus, waarmee NOC*NSF de samenwerkingsovereenkomst overigens net weer heeft verlengd tot en met 2016.  Met het plan voor de bouw zijn we in 2005 begonnen. Uitgangspunt was een trainingsaccommodatie dat moest voldoen aan de laatste eisen op het gebied van trainingsfaciliteiten. Het complex moest tevens een blikvanger worden voor Papendal. Om inspiratie op te doen zijn we gaan kijken bij megasporthallen in onder meer Barcelona en Parijs. Daarnaast hebben we ook om tafel gezeten met alle coaches en sporters. Aan de hand van hun wensen en eisen, hebben we hier intern een eerste ontwerp gemaakt en vervolgens een architect ingeschakeld om dit te vertalen naar een definitief ontwerp. Hij kwam uit op een begroting van 22,5 miljoen euro. Het bestuur van NOC*NSF ging hiermee akkoord, maar we moesten wel zorgen voor volledige externe financiering. Dat bleek in de praktijk best lastig te zijn. Uiteindelijk hebben we dankzij bijdragen van de Provincie Gelderland, het Ministerie van VWS en de Gemeente Arnhem 15 miljoen euro kunnen binnenhalen. Dat betekende wel dat we een aantal zaken moesten gaan schrappen.” Zo zijn er een aantal esthetische elementen van het gebouw, de schermhal en extra sprinthal geschrapt. De bouw is in 2011 gestart en afgelopen november is het gebouw opgeleverd.

Met de bouw van de Arnhemhal is een grote wens voor Schellens in vervulling gegaan. “We hebben nu een permanente oplossing gerealiseerd voor álle topsporters die op Papendal trainen. Een voor Nederlandse begrippen unieke topsporthal, die ook moeiteloos kan wedijveren met vergelijkbare accommodaties in het buitenland.” Daarnaast wordt het dé testomgeving voor de sportinnovaties van het nieuwe InnoSportLab Papendal. De Arnhemhal biedt 35 procent meer trainingscapaciteit dan de vorige, tijdelijke hal.

Ruimten

De Arnhemhal omvat naast twee gekoppelde sporthallen van elk 25 x 45 m² een sprinthal van 11 x 140 m², de enige overdekte sprintruimte van Nederland (o.a. voor atletiek en handboogschieten), een grote balsportzaal (o.a. voor volleybal en rolstoelbasketbal), een atletiekhal voor de technische nummers van 20 x 40 m² (meerkamp, discuswerpen, kogelstoten, hoogspringen)en een vechtsporthal van17 x 34 m². Er zijn speciale ruimtes ingericht voor krachttraining en herstelmomenten die zowel qua omvang als kwaliteit van inrichting tot de beste van Europa behoren. Daarnaast zijn er nog diverse andere innovatieve faciliteiten en voorzieningen voor topsporters, coaches en andere begeleiders. 

Voor de coaches is een gemeenschappelijk werkgebied gemaakt en bij alle sportruimtes zijn aparte ruimtes voor coaching en evaluaties met behulp van videoregistratie.

De nieuwe hal biedt plaats aan nationale sportselecties voor bijvoorbeeld atletiek, badminton, handbal, volleybal, rolstoelbasketbal, taekwondo en wielrennen. Het complex is ontwikkeld met een hoogstaand niveau van duurzaamheid, innovaties en faciliteiten.

Topsportrestaurant

Zeer bijzonder is ook het Topsportrestaurant, waar de inname van voeding van topsporters via moderne observatie- en meetapparatuur wordt geregistreerd en wordt gekoppeld aan hun behoefte. Hiermee is het uiteindelijk mogelijk sporters individueel feedback en advies te geven over het te volgen dieet. Voeding en trainingsbelasting worden hiermee nog beter op elkaar afgestemd. Sporters krijgen via een app op hun iPhone dagelijks voedingsadviezen binnen. Die adviezen zijn gerelateerd aan de belasting op trainingsgebied. Dit project is een samenwerking tussen Sportcentrum Papendal, NOC*NSF, MobiHealth, Hogeschool Arnhem en Nijmegen en InnoSportNL. “Maar ook werken wij samen met de Wageningen Universiteit. Zij hebben al projecten gedaan als bijvoorbeeld Food Valley. En van hun expertise maken wij dan ook dankbaar gebruik”, vult Schellens aan.

Met de nieuwe accommodatie zal het aantal sporters dat fulltime op Papendal traint kunnen stijgen van 250 naar 350 tot 400. Daarnaast zullen zo’n 250 sporters parttime in en rond de nieuwe hal trainen. NOC*NSF verwacht dat ook meer buitenlandse sportteams op Papendal zullen komen trainen en sparren met hun Nederlandse concurrenten. “Vandaar dat we de oude trainingshal en de semipermanente accommodaties voorlopig blijven gebruiken”, aldus Schellens.

Leveranciers

Arnhemhal Papendal

- Pellikaan

- Nijha

- Keiser

- Power Lift

- Eleiko Benelux

- Fysio supplies

- Descol

Clubreport I branche actueel

body•LIFE 1I2013 I

Is Nederland klaar voor preventieve wellness?

Op het Preventie Welness congres, dat plaatsvond op vrijdag 25 januari, presenteerde de Hogeschool Inholland de resultaten van het onderzoek Preventieve Wellness. Daaruit bleek dat preventieve wellness een belangrijke rol gaat spelen in de gezondheid van mensen.

Tijdens het congres konden de bezoekers luisteren naar presentaties van onder meer Menzis, Melanie Smith en een paneldiscussie over wellness. Daarnaast vonden er workshops plaats op het gebied van Wellness op de werkvloer: wat kunnen werkgevers doen aan de gezondheid van hun werknemers? Verder een workshop over gezonde voeding waarin men inzicht kreeg in gezondheids-

aspecten waarmee producenten van voedingsmiddelen worstelen. Tenslotte een workshop over hoe uw doelgroep beter te leren kennen. Onderwerpen waar we in de komende uitgaven van body•LIFE verder op in zullen zoomen, evenals de forumdiscussie over wellness en de lezing van Menzis. We beperken ons in dit artikel tot een korte samenvatting van het onderzoek.

Trends in wellness

Wellness kan worden beschouwd als het wereldwijde, brede maatschappelijke gegeven dat steeds meer mensen zelf verantwoordelijkheid nemen ten aanzien van hun gezondheid en welbevinden. Drie megatrends waarborgen de continue groei in de vraag naar wellness, te weten: (1) een ouder wordende wereldpopulatie, (2) een falend en uit elkaar vallend gezondheidszorgsysteem en (3) een toenemende mondialisering van en bekendheid met verschillende gezondheidsbehandelingen. Ook in Nederland zien wij deze (gezondheids)trends terug en willen mensen gezond blijven en blijven meedoen in de samenleving.

Preventieve wellness in Nederland

In Nederland zijn circa zestig grotere wellnesscentra, thermen en sauna's. Wellnesscentra in ons land worden groter en bieden steeds meer voorzieningen. Een uitgebreid aanbod van preventieve wellness, gericht op leefstijlbevordering binnen wellnesscentra, ontbreekt echter. Preventieve wellness gaat uit van het bezig zijn met geest én lichaam opdat men in evenwicht is en blijft en gelukkiger en gezonder kan functioneren en leven in de huidige maatschappij. Het speelt sterk in op de trend dat burgers een individuele verantwoordelijkheid hebben voor hun eigen welzijn. Elders in Europa, in de zogenoemde wellnessgidslanden Duitsland, Oostenrijk en Zwitserland, zijn de muren tussen cure, care en wellness geslecht. In Nederland is het nog niet zo ver. Cure en care komen vanuit de gezondheidszorg, wellness veeleer vanuit de recreatieve sector. Alle drie behelzen ze aspecten van wellbeing. Ook in Nederland verandert de vraag naar het aanbod in wellnesscentra. Dit is gesignaleerd door de mkb-ondernemers uit de wellnessbranche en zij willen hierop inspelen door het ontwikkelen van innovatieve preventieve wellnessconcepten in Nederlandse wellnesscentra. Waar liggen dan de sterkten, zwakten, bedreigingen en kansen? In het e-book Preventieve wellness, ook in Nederland verkrijgbaar, wordt hier uitgebreid op ingegaan. Verder in het e-book hoofdstukken over preventie wellness als programma, wellness in het buitenland, interviews met zorgaanbieders, werkgevers over investeren in wellness, onderzoek onder bezoekers van sauna- en wellnessscentra en als slot aanbevelingen en conclusies. Het e-book kunt u overigens downloaden via de website www.preventievewellness.org.

I body•LIFE 1I2013

Sterkten

- De wellnesssector groeit en professionaliseert.

- Wellnesssector speelt in op de vraag naar duurzame bedrijfsvoering.

Zwakten

- Nederland kent geen kuurtraditie: wellness is hier een relatief jong fenomeen en met name gepositioneerd voor de pampering.

- Het aanbod dreigt de vraag te overtreffen, overvloed aan eenzijdig aanbod. Imago van wellness staat voor velen nog voor 'onnodige luxe'.

- Onduidelijke positionering: kleine en grote centra, hotels met faciliteiten, fitnessclubs e.d. De vele kortingen op de toegang en behandelingen van wellnesscentra zorgen ervoor dat consumenten gaan 'wachten' op kortingsacties en niet meer het volle pond willen betalen.

- Effecten van preventieve wellness worden weinig onder de aandacht gebracht en nauwelijks in verband gebracht met chronische ziekten en andere aandoeningen.

- De term preventieve wellness is onbekend

- Weinig inzet van sociale media

Kansen

- Verdere vervlechting van de wellnesssector met de horeca-, fitness- en gezondheidssector waardoor nieuwe producten en diensten op de markt kunnen komen.

- Het gebruik van wellness onder Nederlanders neemt toe.

- Nederlanders zijn zich meer bewust van en worden vaker gewezen op het belang van een gezonde en duurzame leefstijl.

- Nieuwe doelgroepen aantrekken of anders benaderen, zoals chronisch zieken, mannen, sporters en zij die lijden aan stress.

- Het gezamenlijk branden van preventieve wellness in Nederland. (Er bestaan niet tot nauwelijks totaalconcepten op het gebied van preventieve wellness in Nederland.)

- Samenwerken met nieuwe partners, zoals fitnesscentra of hotels.

- Technologische ontwikkelingen kunnen een bijdrage vormen aan het leefstijlprogramma; denk aan tests en e-coaching.

- Overheid en ziektekostenverzekeraars leggen in toenemende mate de verantwoordelijkheid en financiële consequenties van een goede gezondheid bij de burger zelf.

- Overheid en ziektekostenverzekeraars overtuigen van effecten van preventieve wellness.

- De leefstijlprofessional omarmen, een actieve bijdrage leveren aan de ontwikkeling van dit beroep en deze professionals inzetten bij de uitvoering van preventieve wellness.

Bedreigingen

- Economische crisis remt investeringsbereidheid en -mogelijkheid, technologische ontwikkelingen en uitgaven van consumenten.

- Het consumentenvertrouwen in de economie is laag en consumenten besparen op uitgaven.

- Combineren van leisure wellness met preventieve wellness.

- Ziet de consument het nut in van preventieve wellness en is hij bereid hier tijd en geld in te steken?

- Tekort aan gekwalificeerd personeel (denk aan interpretatie en begeleiding tests, uitvoering behandelingen en coaching).

congres I branche actueel

Edities