- Column John van Heel

Verschenen in BodyLIFE Benelux nr1 2014

Gym Apps en Klikschema gaan samenwerking aan

Toonaangevende software leveranciers in de fitness en wellness industrie Gym Apps en Klikschema gaan een samenwerking aan. Vanuit deze samenwerking is het in het vervolg mogelijk om vanuit de op maat gemaakte club apps van Gym Apps, gepersonaliseerde work out schema’s van Klikschema te presenteren en te communiceren met de leden.

Met deze gezamenlijke oplossing zijn fitnessclubs in staat om nog verder in te spelen op de trend van mobiele communicatie richting de consument. Leden van de club kunnen vanaf heden overal en op elk gewenst moment de door de club samengestelde schema’s raadplegen. Daarnaast zal het op korte termijn mogelijk gemaakt worden dat persoonlijke berichten kunnen worden gestuurd door de trainer. Deze kunnen worden ingevoerd door trainer in de applicatie van Klikschema en worden dan middels push berichten aan de individuele sporter gecommuniceerd. Om de wederzijdse toegevoegde waarde kracht bij te zetten hebben Gym Apps en Klikschema samen besloten om de software ook als ‘package deal’ aan te bieden waarbij clubs op beide systemen 20% korting ontvangen als het gezamenlijk wordt afgenomen.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met:

Gym Apps www.gym-apps.nl Hans Donkers 0651159200

Klikschema www.klikschema.nl Jeroen Wisse 0634402174

Nieuwe locatie Opleidingen 2000 in ZWOLLE

Opleidingen 2000, dé specialist in sportopleidingen, groeit door om het toenemende aantal cursisten uit het oosten van het land nog beter van dienst te kunnen zijn. Naast de locaties Tilburg, Delft, Nieuwegein, Amsterdam, Veldhoven en Breda is Opleidingen 2000 nu ook gevestigd in Zwolle. De eerste opleidingen zijn gepland, kijk op www.opleidingen2000.nl voor ons totale aanbod en de nieuwe kalender voor 2014. Neem contact op met Opleidingen 2000 en vraag om een scherp welkomstvoorstel.

Greinwalder Club Tour

Clubs die meer weten, hebben meer succes. Niet voor niets investeren professionele ondernemers daarom tijd in de netwerkmeetings van Greinwalder & Partner. Ze nemen daarbij een helicopterview op hun organisatie en wisselen informatie uit met marketingspecialisten. 2014 staat daarbij in het teken van de Greinwalder Club Tour waarbij kennis wordt gemaakt met collega’s. Inclusief rondleiding, actuele (marketing)tools en trends en een gezellige activiteit ter afsluiting.

• donderdag 20 februari: Sportcentrum Vredehof, Hoorn

• vrijdag 14 maart: Gym Tonic, Reet

Zowel Sportcentrum Vredehof in Hoorn als Gym Tonic in Reet zijn al jaren zeer succesvol met het Slim Belly concept. Deze clubs hebben duizenden deelnemers getrokken en het concept optimaal geïntegreerd in hun bedrijfsvoering.

Kijkje nemen?

In principe is deelname voorbehouden aan Slim Belly licentienemers en leden van de Marketing Services. Een aantal plaatsen is ter kennismaking gereserveerd voor externe fitnesscentra die niet binnen de bestaande gebiedsbescherming vallen. Maak vrijblijvend kennis met deze unieke ervaring. Aanmelding via info@greinwalder.com

Start2move start avondopleiding Fitnesstrainer A

Op veler verzoek zal opleidingscentrum Start2move vanaf donderdag 10 april de Fit!vak erkende opleiding Fitnesstrainer A nu ook als avondopleiding gaan aanbieden.

Deze opleiding zal plaatsvinden bij het Landstede Sportcentrum in Zwolle en bestaan uit 14 lesdagen van 18.30-22.00.

Deze opleiding vormt de basis voor iedereen die met een erkend diploma aan de slag wil als fitnessinstructeur of wil doorgroeien tot Personal Trainer.

Start2move is op dit moment het snelst groeiende Fit!vak erkende opleidingscentrum van Nederland en heeft opleidingslocaties in Amersfoort, Arnhem, Den Haag, Leeuwarden, Tilburg, Weesp en Zwolle.

nieuws I branche actueel

body•LIFE 1I2014 I

I body•LIFE 1I2014

In body•LIFE nummer 8 deden we een oproep om de Praxtour VirtuReal Cycling bikes een paar weken gratis uit te testen. Met Praxtour ervaar je zowel gevoelsmatig als visueel een realistische fietsbeleving van prachtige ritten op diverse locaties.

body•LIFE testpanel

De fietssnelheid bepaalt de afspeelsnelheid van de getoonde routefilm en de stijgingspercentages van beklimmingen in de film worden automatisch in weerstand in de fiets vertaald. Daarmee wordt de beklimming van de Mont Ventoux of de Alpe d’ Huez een virtueel-realistische beleving. Ook voor de niet-klimmers zijn er routefilms, zoals langs de Moezel of het Iseo-meer. Tevens is het weerstandsniveau in te stellen (light, medium, sport en real), zodat het voor iedereen mogelijk is een zware beklimming te doen.

Praxtour biedt fitnesscentra een drietal modellen:

De Course voor de sportieve fietser ontworpen met de maten en het uiterlijk van een racefiets. Schakelen doe je met Shimano shifters;

De Cruise voor de recreatieve fietser met een lage instap, een comfortabele zit en een draaiknop schakeling; De CtR (Closest to Reality) is het vlaggenschip waarbij de bike meebeweegt met het wegprofiel. Tevens wordt een (instelbare) zijwaartskanteling en zelfs rijwindkoeling geboden.

Paul Jongmans van Praxtour ziet veel voordelen voor fitnesscentra met deze interactieve fietsbeleving. “Het biedt de leden een onderscheidend product met uitgebreide gebruiksmogelijkheden zoals een korte sprintrace, MultiRiding, TimeRiding en SingleRiding. Door de intense beleving behoudt en motiveert men de sporters en kan men een toename verwachten van fanatieke fietsers of van mensen die willen trainen om in de Alpen te fietsen, zoals bijvoorbeeld Alpe d’Huzes.”

In de afgelopen maanden hebben 6 fitnesscentra de Praxtour Course (5) en de Praxtour Cruise (1) uitgebreid getest. Hieronder hun bevindingen.

Rachel Goesten van Uniek Fitness Ammerzoden, Praxtour Course:

Wij vonden het fijn dat we de Praxtour vrijblijvend uit konden proberen. Het is een fiets die voldoende variatie mogelijkheden biedt door de verschillende programma’s en zo voor iedereen wat wils biedt. Ook de bediening is gemakkelijk via het touchscreen scherm. Het spreekt eigenlijk allemaal wel voor zich hoe het werkt. Een uitleg is niet per se nodig. Vanuit Praxtour hebben we in ieder geval goede uitleg gekregen over hoe de mensen te begeleiden.

Voor ons was de Praxtour een extraatje om de leden te verwennen met iets nieuws en het biedt zeker toegevoegde waarde voor een fitnesscentrum. Zeker gezien ook de prijs/kwaliteitsverhouding. Ondanks de positieve ervaring, gaan wij de Praxtour niet aanschaffen omdat we met de Praxtour nieuwe leden wilden werven, maar dat is in de testperiode onvoldoende gelukt.

Olaf van Loon van Sportcentrum Axtie, Praxtour Course:

De Praxtour die wij nu 3 maanden in gebruik hebben, is ons zeer goed bevallen. In het begin stapten alleen de ‘fietsende’ leden op, maar langzaam aan probeerden steeds meer mensen de fiets uit. De Praxtour is gemakkelijk te bedienen en in te stellen. En de deelnemers waren positief over het fietsgevoel en de realistische weerstand bij de beelden. Ook de verbeterpunten die we aangaven, zijn meteen door de fabrikant meegenomen. Dit vinden wij ontzettend belangrijk omdat dit vaak in de fitnesswereld juist te weinig wordt gedaan. De Praxtour geeft een extra cachet aan ons centrum en is een goede variatie op de bestaande fietsen. Vooral voor wielrenners die in de winter niet fietsen is het een grote toegevoegde waarde. Hoewel het een flinke investering voor ons als een klein sportcentrum is, zien wij kansen met de Praxtour. Om deze investering terug te verdienen, gaan we een goede campagne starten om extra leden binnen te halen. Gelukkig is ook hierbij ondersteuning van de leverancier aanwezig. Tevens kun je met de Praxtour een nieuwe groep leden binnen halen die in de winter niet buiten fietsen en spinning of RPM lessen niet leuk vinden.

Hans Gerritsen van Sportrade Fit&Wellness over de Praxtour Course:

De Praxtour is ons erg goed bevallen. We hadden al ervaring met een vergelijkbaar apparaat, maar de Praxtour biedt veel meer mogelijkheden qua instellingen en routefilms en is ook nog eens gemakkelijk te bedienen via het touchscreen. Het enige wat wij vonden is dat de Praxtour in vergelijking met een cardio bike veel geluid maakt. Daarnaast hebben in de periode dat de Praxtour hier stond er te weinig mensen gebruik van gemaakt. De Praxtour zou voor de fietsers een uitgelezen mogelijkheid zijn om op een realistische manier te trainen. Bovendien ziet de Praxtour er qua design en zithouding er als een echte racefiets uit. Wellicht dat dit recreatieve fietsers wat afschrikt. Eigenlijk zou er een model moeten komen dat er als een gewone fiets uitziet. Ondanks de positieve ervaringen van de gebruikers en de begeleiding vanuit Praxtour, gaan we de fiets niet aanschaffen. De investering weegt momenteel niet op tegen het gebruik ervan. Maar zeg nooit nooit.

Marc Bonte van Sportcentrum Allround over de Praxtour Course:

Op zich waren wij zelf lyrisch over de Praxtour als ervaren fietsers. In de praktijk bleek dat de normale klant echter moeite had om de Praxtour goed in te stellen. Daarbij hadden sommigen wel de nodige begeleiding nodig. Dat neemt niet weg dat de meeste gebruikers erg enthousiast waren over deze fiets, met name over de routefilms die erg realistisch zijn. Ook biedt de Praxtour voldoende variatie mogelijkheden. Desondanks hebben we de fiets niet aangeschaft omdat je vooral tijdens de piekuren er maar één iemand op kwijt kunt. Je zou er dan dus meerdere moeten hebben, maar dat vergt een extra investering. Als je dat verrekent over het aantal klanten dan kan ik daar niet het maximale uithalen qua rendement. Verbeterpunt is dat de fiets mijns inziens veel geluid produceert. De Praxtour heeft zeker mijn belangstelling.

Axel Koenders van Axel Koenders Fit-Service over Praxtour Course:

Axel Koenders, zelf een fanatieke wielrenner, heeft de Praxtour uitgebreid getest en veel tijd genomen om de klanten goed te instrueren. “In het begin was ik niet direct enthousiast. Met name de standen sport en real waren te zwaar. In overleg met de leverancier zijn de instellingsstanden zo’n 5% lager gezet en komen nu beter overeen met de werkelijkheid. De Praxtour biedt dankzij de diverse instellingsmogelijkheden van light naar medium naar sport en real in combinatie met de routefilms veel variatie die met behulp van het touch-screen snel en gemakkelijk zijn in te stellen. Gebruikers kunnen een realistisch parcours rijden. Ook kunnen de diverse routes in etappes verdeeld worden, zodat je de Praxtour ook kunt gebruiken in de trainingsopbouw van licht naar zwaar. Belangrijk is wel een goede begeleiding. Minpuntje is dat de kettingkast lawaai maakt. Klanten vonden dat echter geen punt. Kortom de Praxtour begint me steeds beter te bevallen en we hebben de fiets inmiddels ook aangeschaft. De prijs/kwaliteitsverhouding is goed. Er zijn merken die goedkoper zijn, maar de Praxtour biedt daarentegen veel meer mogelijkheden en kan op de maat van een racefiets worden ingesteld.”

Richard Sabogal van Sport-centrum Atlas, Praxtour Cruise:

Wij waren al bekend met Praxtour. Drie jaar geleden hadden we al een proefplaatsing. Het wow-effect hebben we toen al meegemaakt. De Cruise versie paste beter bij onze leden en onze visie. Vooral het aantal variatiemogelijkheden is verbeterd. Daarbij zijn de variaties bespreekbaar met de bedenker van Praxtour. Zij passen het apparaat aan de wensen aan. De reacties van de deelnemers waren gematigd positief. De een ervaart het virtueel fietsen als een belevenis, maar vindt de bediening wat lastig waardoor het animo om op dit toestel te stappen wat minder is. Dit omdat de meesten een start en go gewend zijn. Bij dit apparaat vergt dat iets meer handeling en uitleg.

Overigens was de instructie en begeleiding vanuit Praxtour erg goed. Er moest wel een onderdeel aangepast worden tussentijds (zadelpen moest verlengd worden). Maar dit is in goede orde verlopen. De Praxtour zou een toegevoegde waarde voor ons centrum kunnen zijn, mits er een aantal aanpassingen aan het toestel gedaan worden zoals het geluid tijdens het fietsen.

Reactie Praxtour:

Deelname aan Testlab heeft ons aanvullend inzicht gegeven waarmee we ons voordeel zullen doen:

Geluid: Praxtour maakt gebruik van kettingen vanwege het ‘echte’ fietsgevoel. Bij een hoge omwentelingsfrequentie (bijv. afdaling) produceert dit, in de metalen behuizing, geluid. We zullen op korte termijn zorgen dat de bikes beter geïsoleerd worden om het geluid te verminderen;

Positionering & Begeleiding: Praxtour biedt een ander concept dan traditionele cardio bikes. Dit vergt, zeker in de beginfase, enige extra begeleiding. De Centra die hier actief in zijn geweest, hebben de bikes ook aangeschaft en zijn overtuigd van de meerwaarde van Praxtour;

Nieuwe leden: We zullen centra betere marketingondersteuning bieden in de werving van nieuwe leden.

Praxtour VirtuReal Cycling
Edities