- Het roer om

Verschenen in BodyLIFE Benelux nr1 2014

Sprak ik in mijn vorige artikel nog vol overtuiging de wens uit om mijn bioritme in balans te krijgen, rondom de feestdagen is daar weinig van terecht gekomen. Tijdens de allerdrukste periode van het jaar, waarin de deadlinestress van magazines die naar de drukker moeten superhoog ligt, de kinderen altijd nog vroeger op zijn door alle spanningen van de pakjesmaand en ik alles goed wil doen tijdens de kerstdiners om het iedereen naar zijn zin te maken, is de regelmaat in mijn leven ver te zoeken. Avonden werk ik door tot 00.30 uur ’s nachts om alles af te krijgen om vervolgens om 04.30 uur mijn roepende dochter uit bed te halen, die bedacht heeft dat Sint haar vast overslaat wanneer ze niet op tijd bij haar schoen bij de open haard zit. ’s Middags race ik nog even snel met mijn karretje door de supermarkt om op het allerlaatste moment een kerstdiner op tafel te kunnen zetten. En toch is er wel degelijk iets veranderd… Ik ervaar sinds het moment dat ik ben gaan sporten veel minder stress dan voorheen. Vorig jaar zou de paniek mij naar de keel gevlogen zijn, maar nu laat ik het gewoon over mij heenkomen. En dat het sporten daarmee te maken heeft, daar ben ik heilig van overtuigd. Ik ben niet alleen veel fitter geworden en hou daardoor dingen langer vol, maar voel me ook mentaal veel sterker.

Weerbaarder

“Jouw manier van leven is ook topsport”, zegt Robert Lagendijk, eigenaar van Lagendijk Training regelmatig tegen mij. “Jij eist behoorlijk veel van jezelf. Daarom is het belangrijk dat je goed voor jezelf zorgt door bijvoorbeeld te trainen. Je krijgt hierdoor meer energie, maar wordt ook weerbaarder en kan meer aan.”

Volgens Lagendijk een gegeven waarmee veel bedrijven ook iets zouden kunnen doen. “Wanneer mensen voor een vergadering bijvoorbeeld eerst met zijn allen een uurtje zouden gaan sporten, zul je merken dat er veel effectiever vergaderd wordt.”

Gojibessen

Natuurlijk weet ik dat voldoende rust ook ontzettend belangrijk is, maar ik kan niet alles tegelijk veranderen. Wat ik wel flink aangepakt heb om mijn energielevel op te krikken, is mijn voeding. Een collega keek mij laatst verbaasd aan toen ik een lyrisch verhaal ophing over mijn plotselinge voorliefde voor gojibessen, tarwegras, acaibessen en chiazaden, oftwel superfoods. Toen ik ook nog begon over het feit dat ik tegenwoordig zoveel mogelijk natuurlijk probeer te eten en alle geraffineerde suikers heb verbannen uit mijn huis, zag hij mij vast helemaal aan voor een ‘geiten wollen sok’, maar goede voeding is voor mij vandaag de dag ‘a way of life’.

Aangestoken door wat de topsporters op Papendal aten, besloot ik voortaan ook heel anders boodschappen te gaan doen. “Voeding is zeker een basis voor gezondheid en prestatie”, reageert Olympisch kok Erik te Velthuis, wanneer ik hem vertel over mijn ommekeer. In het Topsportrestaurant op Papendal, waar hij de scepter over de keuken zwaait, worden verstandige voedingskeuzes zelfs gestimuleerd door minder gezonde producten bewust duurder te maken. Maar het restaurant wil meer dan gezonde voeding aan bieden. “Met uitgekiende voeding hopen we de prestaties van de topsporters gunstig te beïnvloeden”, legt Te Velthuis uit. “Alleen door voeding zul je de gouden medaille niet halen, daarvoor spelen veel meer factoren, zoals aanleg, een rol. Maar vooral wanneer, zoals hier op Papendal, iedere duizendste seconde telt tijdens het sporten, is goede voeding essentieel.”

Voedingswaarde

Volgens hem is het wanneer je intensief sport, met name belangrijk dat je hoogwaardige brandstof tot je neemt. “De juiste voedingswaarden, zoals eiwit, vet, koolhydraten en vezels, zijn onmisbaar voor sporters. Een hamburger met frites en mayonaise en een couscousmaaltijd bevatten beide ongeveer vijfhonderd calorieën. Toch kun je veel beter voor de couscous kiezen, omdat je daar veel meer voedingsstoffen uithaalt.”

Ook raadt hij voldoende eiwitopname aan bij sporters voor een optimaal herstel en spieropbouw. Om die reden zorgt mijn personal trainer Maurice Nuis er altijd voor dat er na iedere training sportkwark uit het Topsportrestaurant voor mij klaarstaat. Hierin zit precies twintig gram eiwit, de maximale hoeveelheid eiwit die je lichaam per keer op kan nemen. Belangrijk is dit binnen twintig minuten te nuttigen, om ervoor te zorgen dat spierschade het snelst herstelt.

Boksen

Het bakje sportkwark is voor mij inmiddels een soort trofee geworden. Keek ik vroeger uit naar een candybar na het sporten, inmiddels verheug ik me op de sportkwark. Het trainen heeft Lagendijk weer geïntensiveerd door boksen aan het schema toe te voegen. “Je bent een pittig type en je kunt er ontzettend veel energie in kwijt”, licht hij toe, wanneer ik hem vraag waarom boksen op het programma staat. “Ook heb ik het toegevoegd omdat je zelf al aangaf het leuk te vinden. Maar het voornaamste is dat het je uithoudingsvermogen prikkelt, omdat het weer iets totaal anders is dan bijvoorbeeld op de loopband lopen. Daarnaast train je enorm veel verschillende spieren tijdens het boksen en geeft het je veel zelfvertrouwen.”

Vanaf de eerste keer merk ik meteen al dat ik boksen heel erg leuk vind. In het begin zijn de technieken van het stoten behoorlijk moeilijk, vooral de hoekstoot vind ik lastig om goed uit te voeren. Ook nieuw voor mij is het touwtje springen, wat heel simpel lijkt, maar nog best wat van je uithoudingsvermogen vergt. Maar wat een fijne uitlaatklep is dit!

Belastbaarheid

Ik vlieg inmiddels door mijn crossfitrondjes en sta binnen een uur weer buiten het trainingscentrum. Ideaal voor iemand met weinig tijd zoals ik. “Waarom ben ik hier niet meteen mee begonnen?”, vraag ik aan Nuis. “Ik let er continu op welke belasting je aankan”, benadrukt hij. “Voordat je aan crossfit begint, moet je je belastbaarheid eerst opbouwen, maar inmiddels ben je fit genoeg om dit aan te kunnen.”

Het beste resultaat bereik ik op de dag dat ik bij sportdiëtiste Anja van Geel ben langs geweest en het goede nieuws krijg dat ik weer meer kilo’s ben afgevallen en dat mijn vetpercentage nog steeds daalt. Een rondje waar ik eerst 6.05 minuten over deed, leg ik nu in 3.04 minuten af. Wanneer ik Lagendijk spreek, vraagt hij of ik mee wil gaan met de reis die hij met een aantal mensen in september naar de Kilimanjaro gaat maken. “Maar dat is toch alleen voor topfitte mensen?”, vraag ik. “Nee”, zegt Lagendijk resoluut. “Iedereen kan dat. Juist jij!”

het roer om I health

body•LIFE 1I2014 I

I body•LIFE 1I2014

Vandaag hoorde ik op de radio weer een reclame voorbij komen van één van de vele dating sites. Meld je nu aan en ontmoet de liefde van je leven. Een groeiende markt, want het aantal singles in ons land neemt nog steeds toe en relaties houden steeds minder lang stand. Maar het is absoluut niet zo dat we zonder elkaar kunnen. Mensen zijn sociale wezens: we kunnen niet leven zonder de aanwezigheid van andere mensen. We hebben elkaar nodig en zijn afhankelijk van elkaar.

We zoeken naar veiligheid, zekerheid en liefde, we willen ergens bij horen, we zoeken erkenning en waardering. Voor een energiek en gezond lichaam en geest heb je daarom nodig: een goede relatie, familie, collega’s, vrienden en sociale contacten. En dat gaat niet vanzelf, daar moet je iedere dag hard aan werken.

Samen bereik je meer

Sporten is van oudsher een leuke en tevens nuttige manier om nieuwe mensen te ontmoeten en sociale contacten te onderhouden. Al jaren mogen de vele sportverenigingen in ons land daarom rekenen op een harde kern aan leden. Het is meer dan een optelsom van individuen. Een vereniging heeft een eigen cultuur, een historie, een bestuur en een clubembleem. Het clubhuis is de plek waar het allemaal gebeurt. Hier pronken de foto’s van mooie feesten, overwinningen en successen. Het zijn verenigingen met een aansprekend verhaal. Zo hebben de grootste tennisverenigingen niet verrassend genoeg historisch ook de meeste kampioenen voortgebracht. De grootste voetbalverenigingen stonden veelal aan de basis van één of meerdere Nederlandse topvoetballers en ga zo maar even door. Succes werkt aanstekelijk en trekt nieuwe leden aan op alle denkbare ambitieniveaus. Van hoog tot laag. Van jong tot oud. Van beginner tot gevorderde. Bij binnenkomst voel je de gezamenlijke passie en de trots die schuilgaat achter de club. Het spreekt je aan of het spreekt je niet aan. Vandaar dat mensen zich in de regel graag aansluiten bij een sportclub of community met een cultuur waar zij zich prettig bij voelen. Hierdoor is de kans groot dat je ook direct andere mensen ontmoet met een gemeenschappelijk passie waar je automatisch een klik mee hebt.

Van Sportschool tot

Lifestyle Club

Als je tegenwoordig op zoek bent naar een plek waar je op een leuke, ontspannen of resultaatgerichte manier aan je gezondheid kan werken dan heb je meer keus dan ooit tevoren. Het aantal sportcentra in ons land is de afgelopen jaren exponentieel toegenomen. Ook wordt de stad en buitenomgeving steeds vaker gebruikt als “playground”. De manier waarop jij in het leven staat, de mensen waar jij gevoelsmatig een klik mee hebt en jouw persoonlijke belevingswereld zijn bepalend waarvoor je kiest. Zo kiest de één voor een club waar bij binnenkomst direct een warme en gemoedelijke sfeer hangt. Mensen zitten nog even gezellig na te praten, het personeel verwelkomt je met een glimlach, de openhaard staat aan en de krant van vandaag ligt al voor je klaar. Je merkt het aan alles. In deze omgeving ben je niet alleen een nummer en speelt persoonlijke aandacht en menselijke zorg een belangrijke rol. Hier kom je echt niet alleen om te sporten. Deze club is een verlengstuk van je leven. Het is de combinatie van sfeer, een vriendelijke glimlach, een leuk gesprek en een gevoel van persoonlijke erkenning, waardering en zorg dat je aanspreekt. Om maar niet te zwijgen over de heerlijke cappuccino! Dit goede gevoel begon eigenlijk al op het moment dat je ooit na een bezoek aan de website voor het eerst binnenkwam. Bij ieder bezoek daarna wordt dit goede gevoel iedere keer weer bevestigd, je voelt je thuis, gaat iedere keer met een voldaan gevoel weer naar huis en bouwt een relatie op voor het leven!

Je kunt na het zien van een flitsende TV reclame met Tatjana uiteraard ook kiezen voor een omgeving waarbij je na het parkeren van je auto bij de ingang direct tegen een tourniquet aanloopt. Je kiest bewust voor een lage prijs, persoonlijke aandacht interesseert je niet en je bent nog één van de weinige Nederlanders die oprecht blij is met een gratis sporttas. Je belandt na binnenkomst direct in een enorme hal met een batterij aan apparaten. Er heerst een onpersoonlijke sfeer, het verloop onder het personeel is hoog en mensen hebben in de regel weinig aandacht voor elkaar. Na je work-out stap je zo snel mogelijk weer in je auto en neemt thuis een douche!

In welke omgeving voel jij je het prettigst? Wat is het jou waard? Is de sportschool een verlengstuk van jouw leven of kom je er puur om te sporten en ga je er zo snel mogelijk weer weg? Het bouwen aan duurzame klantrelaties begint bij de eerste indruk. Daarna is het de kunst van het verleiden, boeien, binden, verdiepen én blijven verrassen van je leden!

De komende maanden neem ik je ter inspiratie graag mee langs alle maatschappelijke ontwikkelingen, trends en drijfveren van mensen om in beweging te komen. Van droombaan tot grote auto’s, meer status en dikke bedrijfswinsten. Van een sixpack tot verre reizen, sexy women, lekker eten en heerlijke cappuccino tot de meest waanzinnige belevenis ooit. Inspireer elkaar tot een gezonde en niet te vergeten… leuke, succesvolle, lekkere, gezellige, actieve en ontspannen manier van leven!

Van Bankzitter tot Topper!

Vandaag hoorde ik op de radio weer een reclame voorbij komen van één van de vele dating sites. Meld je nu aan en ontmoet de liefde van je leven. Een groeiende markt, want het aantal singles in ons land neemt nog steeds toe en relaties houden steeds minder lang stand. Maar het is absoluut niet zo dat we zonder elkaar kunnen. Mensen zijn sociale wezens: we kunnen niet leven zonder de aanwezigheid van andere mensen. We hebben elkaar nodig en zijn afhankelijk van elkaar.

We zoeken naar veiligheid, zekerheid en liefde, we willen ergens bij horen, we zoeken erkenning en waardering. Voor een energiek en gezond lichaam en geest heb je daarom nodig: een goede relatie, familie, collega’s, vrienden en sociale contacten. En dat gaat niet vanzelf, daar moet je iedere dag hard aan werken.

Samen bereik je meer

Sporten is van oudsher een leuke en tevens nuttige manier om nieuwe mensen te ontmoeten en sociale contacten te onderhouden. Al jaren mogen de vele sportverenigingen in ons land daarom rekenen op een harde kern aan leden. Het is meer dan een optelsom van individuen. Een vereniging heeft een eigen cultuur, een historie, een bestuur en een clubembleem. Het clubhuis is de plek waar het allemaal gebeurt. Hier pronken de foto’s van mooie feesten, overwinningen en successen. Het zijn verenigingen met een aansprekend verhaal. Zo hebben de grootste tennisverenigingen niet verrassend genoeg historisch ook de meeste kampioenen voortgebracht. De grootste voetbalverenigingen stonden veelal aan de basis van één of meerdere Nederlandse topvoetballers en ga zo maar even door. Succes werkt aanstekelijk en trekt nieuwe leden aan op alle denkbare ambitieniveaus. Van hoog tot laag. Van jong tot oud. Van beginner tot gevorderde. Bij binnenkomst voel je de gezamenlijke passie en de trots die schuilgaat achter de club. Het spreekt je aan of het spreekt je niet aan. Vandaar dat mensen zich in de regel graag aansluiten bij een sportclub of community met een cultuur waar zij zich prettig bij voelen. Hierdoor is de kans groot dat je ook direct andere mensen ontmoet met een gemeenschappelijk passie waar je automatisch een klik mee hebt.

Van Sportschool tot

Lifestyle Club

Als je tegenwoordig op zoek bent naar een plek waar je op een leuke, ontspannen of resultaatgerichte manier aan je gezondheid kan werken dan heb je meer keus dan ooit tevoren. Het aantal sportcentra in ons land is de afgelopen jaren exponentieel toegenomen. Ook wordt de stad en buitenomgeving steeds vaker gebruikt als “playground”. De manier waarop jij in het leven staat, de mensen waar jij gevoelsmatig een klik mee hebt en jouw persoonlijke belevingswereld zijn bepalend waarvoor je kiest. Zo kiest de één voor een club waar bij binnenkomst direct een warme en gemoedelijke sfeer hangt. Mensen zitten nog even gezellig na te praten, het personeel verwelkomt je met een glimlach, de openhaard staat aan en de krant van vandaag ligt al voor je klaar. Je merkt het aan alles. In deze omgeving ben je niet alleen een nummer en speelt persoonlijke aandacht en menselijke zorg een belangrijke rol. Hier kom je echt niet alleen om te sporten. Deze club is een verlengstuk van je leven. Het is de combinatie van sfeer, een vriendelijke glimlach, een leuk gesprek en een gevoel van persoonlijke erkenning, waardering en zorg dat je aanspreekt. Om maar niet te zwijgen over de heerlijke cappuccino! Dit goede gevoel begon eigenlijk al op het moment dat je ooit na een bezoek aan de website voor het eerst binnenkwam. Bij ieder bezoek daarna wordt dit goede gevoel iedere keer weer bevestigd, je voelt je thuis, gaat iedere keer met een voldaan gevoel weer naar huis en bouwt een relatie op voor het leven!

Je kunt na het zien van een flitsende TV reclame met Tatjana uiteraard ook kiezen voor een omgeving waarbij je na het parkeren van je auto bij de ingang direct tegen een tourniquet aanloopt. Je kiest bewust voor een lage prijs, persoonlijke aandacht interesseert je niet en je bent nog één van de weinige Nederlanders die oprecht blij is met een gratis sporttas. Je belandt na binnenkomst direct in een enorme hal met een batterij aan apparaten. Er heerst een onpersoonlijke sfeer, het verloop onder het personeel is hoog en mensen hebben in de regel weinig aandacht voor elkaar. Na je work-out stap je zo snel mogelijk weer in je auto en neemt thuis een douche!

In welke omgeving voel jij je het prettigst? Wat is het jou waard? Is de sportschool een verlengstuk van jouw leven of kom je er puur om te sporten en ga je er zo snel mogelijk weer weg? Het bouwen aan duurzame klantrelaties begint bij de eerste indruk. Daarna is het de kunst van het verleiden, boeien, binden, verdiepen én blijven verrassen van je leden!

De komende maanden neem ik je ter inspiratie graag mee langs alle maatschappelijke ontwikkelingen, trends en drijfveren van mensen om in beweging te komen. Van droombaan tot grote auto’s, meer status en dikke bedrijfswinsten. Van een sixpack tot verre reizen, sexy women, lekker eten en heerlijke cappuccino tot de meest waanzinnige belevenis ooit. Inspireer elkaar tot een gezonde en niet te vergeten… leuke, succesvolle, lekkere, gezellige, actieve en ontspannen manier van leven!

De kunst van het verleiden, boeien, binden, verdiepen én blijven verrassen!

De komende maanden geeft Wouter Lagendijk, auteur van het inspiratieboek “Van Bankzitter tot Topper!”, je in een reeks van inspirerende artikelen een kijkje buiten de traditionele kaders van onze branche. Een bredere kijk en visie op sport, beweging, ondernemen en lifestyle en nieuwe energie om je marktpositie te versterken en je business model verder uit te bouwen.

lifestyle I health

Edities