- Opleidingen en Trainingen

Verschenen in BodyLIFE Benelux nr1 2014

Bootcamp trainer

Zondag 16 februari, Amersfoort

Zaterdag 8 maart, Leeuwarden

Zondag 9 maart, Tilburg

Deze 2-daagse cursus is geschikt voor trainers die graag gerichte en gevarieerde buitentrainingen willen verzorgen aan groepen of individuen. Je leert uitdagende en veelzijdige trainingen aan te bieden voor zowel de absolute beginner als de gevorderde sporter. De cursus kan worden afgesloten met een branche-erkend examen Bootcamp Trainer.

Functional Trainer

Zaterdag 8 maart, Weesp

Deze 2-daagse cursus richt zich in het bijzonder op Personal Trainers die met hun klanten op een leuke en effectieve manier aan de slag willen met vrije materialen zoals de TRX, Kettlebell en Bosu-bal. Daarnaast wordt er uitgebreid stilgestaan bij de meerwaarde van functionele trainingsvormen.

Pakket Personal Trainer Basis (Nieuw!)

Diverse locaties, diverse startdata maart

Dit pakket met o.a. de erkende Fit!vak opleidingen Fitnesstrainer A en Personal Trainer zorgt voor het fundament om aan de slag te gaan als Personal Trainer.

Fit!vak Fitnesstrainer A Spoedcursus

Zondag 9 maart, Tilburg, Vrijdag 14 maart, Zwolle, Zaterdag 15 maart, Den Haag

Zaterdag 22 maart, Weesp

Het erkende diploma Fitnesstrainer A van Fit!vak is een absolute must voor iedereen die aan de slag wil in de fitnessbranche als Fitnesstrainer of als Personal trainer. Gemiste lessen kunnen te allen tijd worden ingehaald.

Pakket Personal Trainer Pro (Nieuw!)

Diverse locaties, diverse startdata maart

Dit pakket is geschikt voor de ambitieuze Personal Trainer die naast het begeleiden van specifieke doelgroepen ook graag een deskundige voedingsbegeleiding kunnen bieden aan zijn of haar klanten. Dit zeer complete pakket met diverse Europees erkende Fit!vak opleidingen (EREPS 3+4) biedt bovendien uitstekende mogelijkheden op de arbeidsmarkt.

Fit!vak Personal Trainer

Zaterdag 15 maart, Tilburg

Tijdens deze 2-daagse Fit!va cursus leer je wat het vak van Personal Trainer inhoudt en hoe jij het onderscheid maakt. Belangrijke vragen zijn: Hoe kom ik aan klanten? Hoe zet ik mijn kwaliteit optimaal in? Hoe verdien ik een goed belegde boterham?

Pakket Personal Trainer Basis+ (Nieuw!)

Diverse locaties, diverse startdata maart

Dit pakket vormt de bais voor elke Personal Trainer die graag met een Europees erkend diploma (EREPS 3+4) aan de slag wil met specifieke doelgroepen (gevorderde sporters, topsporters en mensen met specifieke klachten en/of wensen).

Meer informatie: www.start2move.nl

Basisopleiding TACOYO

2.5 daagse opleiding Tacoyotrainer. Zon. 16, zat. 22 en zon. 30 maart (2,5 dagen), Mijdrecht.

TACOYO is Body & Mind groepsles op muziek. TACOYO combineert het beste uit verschillende groepslessen, o.a. Core, Pump en Pilates oefeningen worden afgewisseld met ontspanningsoefeningen uit o.a. Yoga en Relaxatie. De TACOYO groepsles is een intensieve eclectische intervaltraining voor een doelgroep van 35 - 65+ met elke week nieuwe muziek. TACOYO spreekt een nieuwe doelgroep aan binnen het fitnesscentrum en op landelijk niveau zijn retentiecijfers van 80 - 90% geen uitzondering.

Meer info of inschrijven: www.tacoyo.nl/opleiding

Fitness A en NASM PT opleiding starten eind januari en februari

Eind januari en februari starten de NASM PT en Fitness A opleidingen. Voor meer info: Opleidingsbrochure 2014. Profiteer van 25 euro extra jubileum korting en maak kans op een opleiding waarde cheque van 250 euro voor de Fitness A en de NASM opleiding die starten in het eerste kwartaal.

Leden contact en retentie programma

Het unieke leden volg programma van EFAA stelt je in staat om klanten te koppelen aan protocollen en aan trainers, test resultaten op te slaan, een dossier per klant op te bouwen en meer. Een must voor een kwalitatieve fitness afdeling. Meer informatie, zie regel “Leden contact en retentie module” in het lidmaatschapsoverzicht voor de brochure: Info Leden contact en retentie module. Interesse: mail naar info@efaa.nl

Nieuw: opleidingstraject “Excellente Service in de fitness”

Samen met GROW in Excellence presenteert EFAA het nieuwe programma Excellente Service in de Fitness. Het eerst volgende traject start op 28 januari. 'Excellente Service in de Fitness'.

Nieuw: Hardloop Academie

Samen met Aart Stighter presenteert EFAA 5 nieuwe hardloop opleidingen/trainingen in de Hardloop Academie. Informatie Hardloop Academie

Begeleiding van leefstijl en bewegen buiten het sportcentrum!

Verbreed je begeleiding naar bewegen buiten de muren van het sportcentrum met het succesvolle FitCoach programma. Na een trainingsdag kan je al een succesvolle start maken. De nieuwe trainingsdata voor 2014 staan al vast: data FitCoach Leefstijladviseur.

Nationaal Afslankplan (bekend van SBS6 Feiten en Fabels)

In 2013 is de nieuwe richtlijn overgewicht/obesitas door TNO en Fit!vak ontwikkeld, welke EFAA vertaald heeft naar het Nationaal Afslankplan. Nationaal Afslankplan. Meer dan 50 centra doen al mee met het Nationaal Afslankplan.

Meer informatie;

EFAA - T 0495-533229

E info@efaa.nl

W www.efaa.nl

I body•LIFE 1I2014

VES kiest voor positionering in het premium segment

Experts melden dat bij de relatief goedkope sportcentra sprake is van een stijging in het aantal sportblessures. Volgens hen moet je een doorgewinterde atleet zijn om in een dergelijk sportcentrum risicoloos te kunnen trainen. Goede begeleiding is dus van essentieel belang! Bij de Vereniging Exclusieve Sportcentra (VES) zijn de beste 100 fitnesscentra van Nederland aangesloten. VES clubs bieden excellente service en aandacht voor de klant, aantoonbare kwaliteit en resultaatgerichte begeleiding. Zij kiezen daarmee voor een duidelijke positionering in de markt.

Elkaar versterken

Als mens staan we bijna altijd op de ‘automatische piloot’. Ons gedrag bestaat dan ook voornamelijk uit ingesleten gewoontegedrag. Een ondernemer moet dúrven ondernemen. Dit is uitermate lastig als hij -uit gewoonte- voortdurend hetzelfde doet. Een ondernemer moet uit de vaste patronen durven stappen om innovatief te kunnen werken. Andere invalshoeken zijn hierbij van essentieel belang. Leden van de VES delen kennis, kunde en ervaring. Zij werken samen op diverse gebieden, zoals marketing, inkoop, communicatie en groepslessen. Dit wordt gedaan op de landelijke en regionale netwerkbijeenkomsten, maar ook via tools in een speciale digitale ledenomgeving. Trends worden razendsnel opgepakt en succesvol ingezet.

Gezamenlijk voordeel

Samen staan we sterker, met name op het gebied van inkoop. VES leden kopen gezamenlijk producten en diensten in waarmee substantieel voordeel wordt geboden. Er zijn diverse bedrijven en partners met wie wordt samengewerkt. Zo is er onlangs een Package Deal gesloten met Club Joy, die de leden aanzienlijk voordeel biedt. Daarnaast heeft de VES innovatieve groepslesprogramma’s ontwikkeld die voor de leden licentievrij zijn: GroupChallenge en Bootcamp Exclusief.

Acties

Meerdere keren per jaar worden er marketingcampagnes georganiseerd, gericht op werving of retentie van klanten. In maart organiseert de VES weer de grootste landelijke actie voor het goede doel in de fitnessbranche: Spin & Sport for Life. Met deze actie steunt de VES Villa Joep in haar strijd tegen neuroblastoomkanker bij kinderen. Door de afgelopen jaren de krachten van VES sportcentra te bundelen is er al ruim 2,5 miljoen euro opgehaald voor Villa Joep. Dit bedrag heeft het verschil gemaakt in onderzoek naar deze vorm van kanker en mede door de bijdrage van de VES zijn hierin grote stappen gezet. In het aprilnummer van body LIFE komt een uitgebreid verslag van Spin & Sport for Life.

body LIFE zal u komend jaar regelmatig informeren over VES ondernemers, evenementen en nieuwe concepten.

Column VES I producten en concepten

MARLEEN van der put

VES bureau. E-mail: info@ves.nl

Website: www.ves.nl

Met uw sportcentrum lid worden van de Vereniging Exclusieve Sportcentra? Bent u fitnessondernemer en heeft u interesse om u bij onze organisatie aan te sluiten? Wij informeren u graag over de mogelijkheden en alle voordelen. Neem contact op met Coen Langstraat van het VES bureau. E-mail: info@ves.nl Tel: 010-4742658/06-41979434 Website: www.ves.nl

body•LIFE 1I2014 I

Body & Mind is een ondergeschoven kindje binnen de fitnessbranche!

“Wereldwijd, met Nederland en Duitsland voorop, zie je eigenlijk al jaren dat mensen zich meer en meer bezig houden met gezondheid in het algemeen en niet alleen met het lichaam. Als je gezondheid bekijkt vanuit het perspectief dat het niet alleen om lichamelijk welbevinden gaat maar dat er veel meer dan dat bijdraagt aan een actief en gezond leven in balans, dan is het schrikbarend dat er in de fitnessbranche zo weinig aandacht wordt besteed aan Body & Mind. Vooral de maatschappelijke verandering van het schoonheidsideaal naar een algemeen gezondheidsideaal is een voorbeeld waar je als sportschool aandacht aan zou moeten besteden. Wij noemen het ook wel eens gekscherend ‘van Barbie naar Balans’.”

Resultaten

Op Body & Mind gebied zijn er tal van mogelijkheden. Yoga is er een van. “Ook Tacoyo is een van de antwoorden (zeker niet het enige) op de vraag van de maatschappij naar ‘echtheid’ zonder Photoshop, naar bewegen zonder ingewikkeld te doen en om letterlijk stil te staan bij wat je doet. Sterker nog steeds meer onderzoek toont aan dat als je Body & Mind gaat combineren de resultaten op beide vlakken veel beter worden. Het versterkt elkaar.”

Het American Stress Institute heeft onderzocht dat 80- 90% van alle ziekten een relatie heeft met stress. Dat zijn echt schrikbarende cijfers. Burn-out en depressie zijn wereldwijd grote volksziekten geworden. Hier ligt naast te weinig bewegen het grootste probleem van de toekomst. Als we niet met zijn allen zorgen voor meer rust en bewustwording in ons steeds sneller wordende leven dan zijn volgens Rob de gevolgen niet te overzien. Body & Mind biedt hiervoor de uitkomst.

“Helaas wordt Body & Mind nog teveel gezien als iets zweverigs met een spiritueel randje. In de visie van Tacoyo is Mind zo nuchter als het bewegen zelf. Wij noemen het ‘mind’-gedeelte dan ook gewoon ontspanning. We gebruiken eigenlijk meer Westerse dan Oosterse technieken om te kunnen ontspannen. Progressieve Relaxatie en Autogene Training zijn puur Westerse ontspanningsmethoden, die al jaren worden gebruikt o.a. door (fysio)therapeuten, maar ook door coaches in de topsportwereld. Mindfullness heeft zijn weg al jaren gevonden binnen o.a. het bedrijfsleven. De vraag is wanneer de fitnessbranche dit gat in de markt gaat zien.”

Rob vindt dan ook dat Body & Mind een prominente plek binnen de fitnesscentra moeten krijgen. “Het is erg gemakkelijk om bestaande lessen te combineren en er meer een Body & Mind gerichte aanpak van te maken. Wij geven hier vaak advies over aan bedrijven en sportscholen, maar het vraagt wel een vooruitziende open blik. Van belang is dat instructeurs een bepaalde opleiding hebben, en daarnaast weten wat het is om in- en ontspanning af te wisselen binnen een enkele les en zo het idee van gecombineerde lessen gaan omarmen. De ontspanningstechnieken zijn te leren als de instructeur interesse heeft in dit vakgebied. Het vergt vaak wel een wat andere stijl van lesgeven: minder schreeuwerig en meer in dialoog met de deelnemer. We willen mensen aansporen om bewust te bewegen en dus altijd op eigen tempo. Andere lessen zijn er veel beter in om het uiterste uit het lichaam te persen. Bij Body & Mind lessen behaal je je doelstellingen door heel erg bewust te zijn van wat jouw lijf aankan. Dit moet een instructeur liggen. Dus het dus waarschijnlijk niet geschikt voor iedereen binnen de fitnessbranche. Ik zou zeggen: schrijf je in voor de basisopleiding tot Tacoyotrainer en start met de Tacoyo groepsles op het rooster of bied 15-30 minuten Yoga aan na een Bodypump of indoorcycling les. Combineer Body & Mind met leefstijl- en voedings- en beweegprogramma’s. Ontwikkel daarnaast een sterk programma gericht op kinderen van alle leeftijden en combineer ook hier weer een Body & Mind aanpak met goede programma’s en stap af van het puur lichaamsgericht denken. De resultaten zullen de fitnessondernemers verbazen”, aldus Rob.

Toegevoegde waarde

Rob is ervan overtuigd dat Body & Mind toegevoegde waarde biedt voor elk fitnesscentrum. “Iedere fitnessondernemer weet dat de doelgroep boven de 35+ de meest belangrijke is qua financiële positie en honkvastheid. Naar mate de leeftijd omhoog gaat, neemt het zogenoemde ‘shop-gedrag’ af. De twintigers bepalen veelal op prijs en de ‘cool’-factor en zijn zeker een belangrijke doelgroep, maar voor de mensen tussen de 35 – 65 jaar is kwaliteit en no-nonsense erg belangrijk. Dit is exact de doelgroep die Body & Mind lessen trekt. Het is ook een steeds groter wordende doelgroep binnen de maatschappij. Fitnesscentra zullen hier op in moeten spelen, willen ze klaar zijn voor de toekomst.”

Rob wil het woord vergrijzing eigenlijk vermijden, maar de voorspellingen liegen er niet om. “Het hoogtepunt zal pas in 2040 worden bereikt dan hebben we het over 65+. Dit houdt in dat deze mensen nu dus in de ideale leeftijd zijn om ze binnen te halen in de fitnesscentra met Body & Mind lessen die niet moeilijk zijn, en op het hoogtepunt in 2040 zal de 65-plusser nog steeds meedoen. Of ziet u die 65-plussers massaal op de Indoorcycling bike of een high-impact Zumba les doen? Wij in ieder geval niet.”

Dit zegt Rob Szepesi, algemeen directeur van Tacoyo Nederland B.V. “Als je kijkt naar het aanbod binnen de sportschool dan is zeker 90% puur gericht op alleen het lichaam en slechts 10% op Body & Mind. Dit staat in geen enkele verhouding met de maatschappelijke trends.” Het feit dat succesvolle bladen als Happinezz, Flow en Linda veel schrijven over zingeving en ontspanning is slechts een van de vele voorbeelden die aangeven dat de maatschappij steeds bewuster wordt van het feit dat niet alles draait om alleen het lijf”, meent Rob.

Edities