- AviFit La Forma: infraroodtraining

Verschenen in BodyLIFE Benelux nr1 2014
Infraroodtraining: snel en effectief

Renate Juckers is al 16 jaar actief op het gebied van sport en gezonde voeding. Regelmatig komen er nieuwe producten en systemen op de markt, maar niet elke vernieuwing is een verbetering. Renate koos voor de Sun-infraroodtraining van AviFit La Forma.

Renate heeft bewust voor dit systeem gekozen, “omdat het een duidelijke toegevoegde waarde heeft voor mijn instituut. Het is weliswaar een vrij kostbare training, maar daar krijg je ook wel wat voor terug. Degene die shopt op basis van prijs, dat is niet onze klant. Wij verkopen kwaliteit én resultaat. En daar hangt een prijskaartje aan.” Renate en haar personeel hebben een opleiding genoten bij AviFit La Forma voor de toepassing van de infraroodtraining. Sinds november kunnen de klanten in haar instituut de infraroodtraining volgen, en volgens Renate zijn de mensen razend enthousiast. “Het is een training waardoor je je gehele lijf zeg maar gaat resetten, waardoor je je fitter en vitaler gaat voelen, je lichaam mooier wordt, je gaat afvallen en je huid in een betere conditie komt. Het is dus niet het afslanken alleen.”

Voor elke gebruiker wordt een programma geschreven waarin rekening wordt gehouden met de individuele mogelijkheden en wensen van de klant. Bijvoorbeeld eerst een intensieve kuur om snel omvang te verliezen en een aantal kilo’s kwijt te raken, en vervolgens een onderhoudskuur.

Natuurlijk is het van groot belang om een goed intakegesprek te voeren met de gebruiker. “Het is in principe voor iedereen geschikt, maar ook voor mensen met reumatische klachten, MS of artrose. Ze zouden allemaal moeten komen! Door de combinatie van beweging en gelijktijdig infrarood voelen ze zich veel beter en zijn ze mobieler. We praten met iedere klant persoonlijk, we bieden hier uitstekende begeleiding, het is niet zo dat we het één keer uitleggen en zoek het voor de rest zelf maar uit, we begeleiden constant.” Je kunt het ook zien als een soort personal training.

Renate toont de opstelling van de infraroodtraining in haar instituut: het zijn twee open tunnels, een met een ligfiets en de ander met een crosstrainer. De gebruiker wordt tijdens de training als het ware omhuld door de infrarood-tunnels met meer dan 5000 Watt. Ze legt uit: “De lichaamstemperatuur verhoogt tijdens de infraroodtraining, genaamd ‘heat stress’. Hierdoor verbrandt men tot 5x meer calorieën dan met een normale trainingssessie. De infraroodstraling stimuleert het zweten en dat is een goede manier om van schadelijke stoffen af te komen. 25 minuten infraroodtraining staat dan gelijk aan 25 kilometer hardlopen. Je zweet net als met duursport vooral afvalstoffen uit en dat in slechts 25 minuten.”

Ze sluit af: “Een fitnessclub die gaat voor kwaliteit zou dit systeem ook moeten aanschaffen. Dan hebben ze een exclusief product waarmee ze zich dus onderscheiden van de gemiddelde sportschool. De consument wilt resultaat; een gezonder, slanker en mooier lichaam. Je moet dus resultaat verkopen, en geen abonnementen.”

Instituut FIGUURA - Franklinstraat 29

8921 ES Leeuwarden - T: 058-2801122

M: figuura058@gmail.com

Coverstory - praktijk I branche actueel

body•LIFE 1I2014 I

I body•LIFE 1I2014

In het prachtige verbouwde Tesqua Health & Sportcentra vond op vrijdag 24 januari de VES Dag plaats. Ruim 60 leden waren op deze bijeenkomst afgekomen om te horen hoe de toekomst van fitness eruit zal komen te zien.

VES Dag in het teken van ‘The Future of Fitness’

De aftrap van deze dag werd verricht door Johan van de Graaf van Life Fitness die in het kort een aantal trends voor 2014 noemde, zoals High Intensity Interval Training (HIIT), Trainen met het eigen lichaamsgewicht en krachttraining.

Future of Fitness

Tijdens een 3 uur durende interactieve presentatie nam Arron Williams, voormalig docent sport- en bewegingspsychologie aan de Universiteit van Oost Londen, ons mee naar de trends en ontwikkelingen in de fitnessmarkt. Hij is expert op dit gebied en doet al meer dan 20 jaar onderzoek in de fitnessindustrie. Arron begon zijn verhaal met een impressie van de fitnessmarkt. Het valt hem op dat veel fitnesscentra bijna exacte kopieën van elkaar zijn. Hoe onderscheid je je in deze soms overvolle markt? En wat is het verhaal dat je vertelt naar je klanten en hoe doe je dat? Als voorbeeld van een club die zich onderscheidt van de rest noemde hij de Morning Glory Club in Londen. Die is alleen ’s morgens van 6 tot 9.30 uur open met groepslessen en yoga.

Het grote probleem in de fitnessmarkt is retentie. De meeste opzeggingen vinden binnen 3 maanden plaats. Hoe hou je dus je leden binnen en gemotiveerd? Door je te onderscheiden en keuzes durven te maken. Als voorbeeld noemde Arron het in Amerika razend populaire Soul Cycle, een soort spinning, maar dan geïnspireerd op uitgaan. De work-out vindt dan ook plaats in een soort 'disco'. Naast het spinninggedeelte krijg je op de fiets ook een Total body workout, dus oefeningen met gewichtjes etc.

Opkomst van de box

Een andere trend die Arron noemde is de opkomst van de fitness box, ook wel garage box genoemd. Dit richt zich op een doelgroep die functioneel wil trainen met gewichten, touwen, banden, hardlopen, plate loaded systemen enz. Arron noemde enkele succesvolle clubs in Amerika en Engeland waar niet meer met jaarabonnementen wordt gewerkt, maar waar losse of een serie sessies geboekt kunnen worden. Arron denkt dat de opkomst van deze boxen invloed heeft op de conventionele fitnesscentra. Vernieuwing zal nodig zijn om te kunnen overleven in de markt. Hij liet als voorbeeld Anytime Fitness zien, een club die 24 uur per dag open is, en TESCO, een supermarktketen die een club in de supermarkt heeft geopend. Zijn devies is dus: denk buiten de kaders.

Daarnaast vindt Arron dat gezien de demografische ontwikkelingen de clubs zich meer moeten richten op ouderen, en dan met name krachttrainingsprogramma’s waarvan bewezen is dat ze effectief zijn. Arron constateert dat krachttraining clubs een groeiende markt vormen. Ook (kick)boksclubs zijn volgens Arron erg in opkomst. Daarnaast is er een trend naar Outdoorfitness zoals Bootcamp maar ook fitnessparcoursen afgeleid van militaire outdoortrainingen of moddertrainingen. Tot slot ging Arron nog kort in op de High Intensity Interval Training (HIIT) met programma’s waar je in 7 minuten tijd je hele lichaam kunt trainen.

evenement I branche actueel

Arron Williams

Edities