9 tips voor het livestreamen van groepslessen

Verschenen in Bodylife nummer 5 2020


Na het uitbreken van COVID-19 is livestream een van de snelst groeiende onderdelen van de fitnessmarkt en biedt het clubs en instructeurs een ongekend bereik. In dit artikel geven we je 9 tips die clubs kunnen toepassen om hun digitale aanwezigheid te vergroten.


Livestreaming is een blijvertje
Clubs hebben zich aan het begin van de corona-uitbraak met grote snelheid aangepast om de leden digitale opties te bieden om actief en betrokken te blijven, met name via livestreams. Dit is een zeer effectieve manier gebleken om groepsfitnesslessen naar de woonkamers te brengen. Livestream zal ook bij veel clubs een blijvende aanvulling zijn op het digitale aanbod van clubs op de langere termijn.

Uit onderzoek van Alliance Leisure bleek dat 96 procent van de consumenten die een digitale workout van een club tijdens de lockdown hadden gevolgd, van plan is om dit te blijven doen, ook als de club weer open is. Uit een nieuw rapport van ClubIntel blijkt dat Gen Z en Millennials de grootste gebruikers waren van het digitaal livestream aanbod tijdens de lockdown. Clubs die deze doelgroepen willen aantrekken en willen behouden, doen er dus verstandig aan om digitale content te blijven aanbieden.

Star instructors
Een belangrijk principe achter een succesvolle livestream strategie is om je meest populaire instructeurs in te zetten om je online publiek te laten groeien en nieuwe fans te winnen.We weten dat één geweldige instructeur honderden leden kan aantrekken en behouden voor een club, en dezelfde principes kunnen gelden voor online trainingen.

Bouw een (vast) publiek op
Test en leer het livestream-publiek van je club op te bouwen - je krijgt de beste traffic en de beste waarde van je livestreams als je de aanwezigheid van je lessen bijhoudt en je rooster hierop aanpast. Zorg ervoor dat je promotie maakt voor je livestream lessen, door gebruik te maken van je social media kanalen, mailinglijsten en leden app om iedereen op de hoogte te houden van het rooster.
Kies voor een flexibele mindset

Zodra de angst van COVID-19 afneemt, zullen veel van de nieuwe fitnessfans die de clubs online hebben gewonnen, enthousiast zijn om ook live fitnesslessen te ervaren. Anderen kunnen juist beslissen dat ze toch liever thuis willen blijven sporten.

Wat er ook gebeurt, de uiteindelijke winnaars zijn de clubs die de online-to-offline strategie (waarbij clubs een publiek opbouwen door middel van een digitale aanwezigheid en deze vervolgens doorsturen naar de fysieke club) in onderscheid tussen fysiek en digitaal niet meer bestaan. Digitaal zal eenvoudigweg een integraal onderdeel zijn van hun standaard aanbod.

Kies je platform
We raden je aan om voor livestreamlessen gebruik te maken van Zoom.
Zoom is eenvoudig in te stellen en te gebruiken, zowel voor je instructeurs als voor je leden. Het zorgt voor een goede kwaliteit van audio en visuele aspecten en biedt belangrijke verbeteringen op het gebied van veiligheid en publieksbetrokkenheid.

Test je techniek
Het maakt niet uit hoe geweldig je instructeur is, als een livestream halverwege de les de internetverbinding verliest, zul je waarschijnlijk een stel ontevreden leden hebben. Om een succesvolle livestream te geven, moeten clubs streven naar minimale buffering, geen dips in audio- of videokwaliteit en geen vertraging in het gesprek tussen de leden en de instructeurs.
  • Probeer niet te vertrouwen op een WiFi-verbinding. Gebruik in plaats daarvan een ethernetkabel om je computer rechtstreeks op je modem aan te sluiten.
  • Sluit alles af op je computer voordat je aan een les begint.
  • Test alles voor het begin van de les.
  • Optimaliseer het microfoonvolume.

Geef leden de beste ervaring
Een geweldige livestream-ervaring geeft je leden het gevoel dat ze bij jou in de zaal zijn, dus je moet ervoor zorgen dat het er goed uitziet.

Tips:
  • Investeer in een goede webcam.
  • Zorg ervoor dat je genoeg ruimte creëert voor je instructeur om de les veilig te geven.
  • Zorg ervoor dat de instructeur zijn hoofd en voeten gedurende de hele training in het frame van de camera kan houden.

Verhoog de betrokkenheid
Net als bij een live-les begint de livestream verbinding voordat de instructeur begint met lesgeven en zijn er vele hulpmiddelen om de betrokkenheid te stimuleren, denk hierbij aan een Q & A sessie aan einde of een Chat-functie instellen.

Duidelijke instructies zijn het belangrijkste
Een livestream groepsfitness workout is slechts zo goed als de instructie die de deelnemers krijgen - en de eisen zijn merkbaar anders dan bij een live-les.Vergeet niet dat je leden alleen zullen trainen, in plaats van in een groep waar iedereen dezelfde bewegingen doet, dus zorg voor extra instructie en tips.

Laat de muziek horen
Muziek is de ruggengraat van elke geweldige trainingservaring, dus het is erg belangrijk om de muziek van tevoren goed te testen. Zorg ervoor dat je de geluidsniveaus van tevoren test en controleer ze tijdens de les om de juiste balans tussen de muziek en de microfoon te waarborgen.

Gratis covermuziek voor livestream workouts
Ook Les Mills heeft alle clubs, instructeurs en consumenten de afgelopen periode ondersteund met livestream workouts op rechtenvrije muziek. Deze livestream workouts met rechtenvrije muziek waren een korte termijn oplossing om instructeurs en clubleden tijdens de lockdown toch in beweging te houden en om ze betrokken te laten blijven bij je club. De livestream workouts waren aangepaste versies van de reguliere releases, omdat het helaas niet is toegestaan om te livestreamen met Original Artist Music.

Vervolgens heeft Les Mills gezocht naar een oplossing om kwalitatieve livestream workouts te ontwikkelen, die tevens voldoen aan de muzieklicentie-vereisten. Daarom is er nu voor Les Mills clubs tot 1 januari gratis covermuziek beschikbaar voor de meeste Les Mills programma’s.

De originele releases van de programma’s kunnen met deze cover muziek gelivestreamd worden middels een besloten platform, bijvoorbeeld ZOOM. Clubs dienen wel te checken bij Buma Stemra (NL) of bij Sabam (BE) of er een aanvullende communicatie-licentie nodig is voor het livestreamen van workouts.

Kijk voor meer informatie op lesmills.nl/clubs.

Heb je nog vragen? Neem dan contact op met Les Mills via telefoonnummer +31 (0)416 34 97 25 of stuur een e-mail aan clubperformance@hddgroup.com.
Edities