Detectie van lichaamstemperatuur via thermografische cameratechniek: ‘Veiliger dan boodschappen doen’

Verschenen in Bodylife nummer 5 2020

Er valt je als bezoeker eigenlijk niets bijzonders op wanneer je bij Fitnesscentrum Van Drunen in Raamsdonksveer binnenstapt. Toch heeft thermografische cameratechniek van Hikvision je lichaamstemperatuur al gemeten zodra je voor de balie staat. Razendsnel, zonder contact en betrouwbaar, want ongevoelig voor omgevingswarmte. “Het geeft de klanten een groot gevoel van veiligheid”, aldus eigenaar Peter van Drunen.


Tekst & fotografie: Aart van der Haagen

“Toen het nieuws over het coronavirus en de verplichte sluiting van sportscholen uitgezonden werd, ging er een schok door ons heen, alsof we een dreun van de man met de hamer kregen,” zegt de Brabantse ondernemer. “Gelukkig ben ik zakelijk behoudend ingesteld en had ik nooit geld over de balk gesmeten, nadat ik in 1991 de zaak van iemand overnam. Als kader - manager Mat van den Kieboom, financieel manager Wendy van den Kieboom, mijn dochter Glynis als voedingsconsulent en ik - kwamen we bij elkaar om onze kansen te bekijken, want je moet altijd zoeken naar mogelijkheden in plaats van moeilijkheden. We realiseerden ons des te meer hoe dankbaar we mogen zijn met onze klanten. Ze betalen contributie en mogen daarvoor wat van ons verwachten, dus moeten wij daar waarde tegenover stellen. We boden al een breed pakket op basis van lange eigen ervaring. Zelf heb ik altijd in de krachttraining gezeten en dit zelfs op NK-niveau bedreven, terwijl Mat voor een zeer complete aanvulling zorgt met alle basics, waaronder endurance. Daarnaast besteden we heel veel aandacht aan voeding, vanuit een verregaande kennis over hoe het lichaam werkt. Diëten betekent balans vinden, met resultaten zonder jojo-effect. Glynis rekent precies de energie- en eiwitbehoefte uit en stelt op basis daarvan de juiste voedingsschema’s op.”

Slim uitbreiden
Een mooi en volledig aanbod, maar in een paar weken tijd veranderde de wereld, met een virus dat overal om zich heen greep. “Ineens leefde iedereen in angst”, beschrijft Van den Kieboom. “Aan ons de opdracht om die weg te nemen en een gevoel van veiligheid te creëren. In het kader van kansen zien bedachten we allereerst dat we eigenlijk op een heel slimme manier ons vloeroppervlak konden uitbreiden. Naast onze trainingsruimte van 2500 vierkante meter ligt in hetzelfde gebouw namelijk een evenementenhal, die nu niet meer te exploiteren viel. Als we die nou eens opnieuw zouden inrichten met apparaten?” Van Drunen: “We liepen al langer rond met plannen om een grondige verbouwing uit te voeren, inclusief de implementatie van Advagym, een applicatie om het trainen digitaal en dus contactloos te coachen. Met de voormalige evenementenhal erbij hebben we nu een extra ruimte van 850 vierkante meter tot onze beschikking voor hardcore gym. De onderlinge afstand tussen de sporters is zo groot, dat we als enige fitnesscentrum in de omgeving niet met een reserveringssysteem hoeven te werken. Daarnaast voldoet het ventilatiesysteem ruimschoots aan de RIVM-eisen. Een enorm voordeel, want onze klanten kunnen binnenlopen wanneer het ze uitkomt, net als voor de coronacrisis.”


Onmiddellijk melding
Binnen zijn netwerk ontdekte Van Drunen iets interessants bij Stex Fitness Europe, een pilot-concept dat de fitnesswereld op tastbare wijze met nieuwe ideeën laat kennismaken. Managing director Bob Noldus vertelt: “Via LinkedIn zag ik dat een leverancier van mij - Eickes Gebäudesystemtechnik GmbH - een hoogwaardig camerasysteem aanbiedt, dat binnen één seconde de lichaamstemperatuur van een persoon meet, met een algoritmische compensatie voor de afstand en omgevingsinvloeden. De thermografische camera screent alleen de huid van het voorhoofd en is ongevoelig voor andere warmtebronnen in de nabijheid.” Van Drunen raakte snel overtuigd van Eickes. “De receptioniste ziet via haar beeldscherm onmiddellijk het meetresultaat. Wanneer de lichaamstemperatuur boven een kritische waarde komt, slaat het systeem direct op een visuele en akoestische manier alarm, bovendien stuurt het via wifi onmiddellijk een melding met een foto van de desbetreffende bezoeker naar mij. We kunnen dan direct actie ondernemen, dat wil zeggen een tweede screening uitvoeren als dubbelcheck. Blijkt ook daar sprake van koorts, dan verzoeken we de persoon in kwestie vriendelijk om naar huis te gaan. Het systeem is zo ingericht dat foto’s en persoonsgegevens niet worden opgeslagen, waarmee we ieders privacy waarborgen.”

Klantenbestand groeide
“Ja, de camera van Hikvision vergt best een investering, maar die verdient zich snel terug”, spreekt Van Drunen uit eigen ervaring. “Nota bene in de slapste tijd van het jaar - de zomer - groeide ons klantenbestand in nog geen drie weken tijd met acht à negen procent; zo’n tachtig nieuwe inschrijvingen. Zeker niet ons oude niveau, maar toch. Hoe dat komt? We hebben breeduit gecommuniceerd dat we sinds kort over een camerasysteem beschikken dat de lichaamstemperatuur meet. Niet alleen via internet en sociale media, maar ook door het actief onder de aandacht te brengen bij alle bezoekers. Het geeft mensen een oprecht gevoel van veiligheid; dat vertellen ze ons ook letterlijk. Vooral vijftigplussers, die tot de groep met verhoogd risico behoren, vinden het een heel prettige gedachte. Ik durf zonder meer te zeggen dat sporten bij ons in deze coronatijd veiliger is dan boodschappen doen bij de supermarkt. Hikvision werkt contactloos, waar bijvoorbeeld een warmtepistool onderlinge besmetting kan veroorzaken. In de toekomst, als corona ons hopelijk verlaten heeft, zal het zijn nut bewijzen bij griepepidemieën. Een investering voor de lange termijn, dus, geruststellend voor de gasten en waardevol voor ons.”

Meer informatie over het camersysteem www.eickes.com of neem contact op met Bob Noldus via info@stexfitness.eu 


Edities