‘De waarde van mijn clubs is meer dan verdubbeld door onderdeel van Easy Active te worden’

Verschenen in Bodylife nummer 5 2020


Met drie Sports Palace-vestigingen van fitnessondernemer Ruud Schurink blijft Easy Active groeien in de fitnessbranche. Het doel van Easy Active Managing Director Remco Stekelenburg is om een keten op te bouwen die interessant genoeg is voor investeerders om over te nemen. Easy Active wil zo voorkomen dat eenpitters of kleine ketens ten onder gaan.


Dertig jaar zit hij al in het vak: Achterhoeker Ruud Schurink, eigenaar van de kleine keten fitnessclubs Sports Palace in Nijmegen, Zutphen en Zieuwent. Samen met Remco Stekelenburg van Easy Active schuift hij in zijn Nijmeegse vestiging aan om te praten over waarom Sports Palace is toegetreden tot het collectief van Easy Active, dat sinds de zomer van 2017 bestaat. Met de drie clubs van Schurink erbij bestaat de keten fitnessclubs van Easy Active nu uit zestien clubs. Met de joint venture met Fitnessclub Nederland staat de teller zelfs op 26 clubs.

Ruud, jij bent met jouw drie vestigingen toegetreden tot het Easy Active-platform. Hoe ben je tot dat besluit gekomen?
Ruud Schurink: “Ik ben sinds 1990 actief in de fitnessbranche. Een aantal jaren geleden had ik vijf sportcentra en dacht ik bij mezelf: welke kant wil ik nou eigenlijk op? Er is veel veranderd in onze branche. Stand-alone clubs en kleine ketens krijgen het steeds moeilijker, al voor de coronaperiode. Dan denk je na over de toekomst en ga je in gesprek met mensen. Ik kende Remco van een gezamenlijke trip met Matrix. Hij sprak toen al over een formule waarbij bedrijven kunnen instappen en waardoor een keten ontstaat die investeerders moet aanspreken. Toen zat Easy Active in de beginfase, maar ik was enthousiast en heb Easy Active gevolgd. Ik merkte dat er veel groei in zat en dat er ook een professionele organisatie kwam te staan. Uiteindelijk vond ik deze zomer het goede moment om ook in te stappen. De waarde van mijn clubs is meer dan verdubbeld doordat mijn clubs onderdeel van Easy Active zijn geworden.”

Remco, kun je voor de mensen die het nog niet weten uitleggen wat Easy Active kan betekenen voor fitnessondernemers?
Remco Stekelenburg: “Zeker, wij zitten met onze clubs in het middensegment, boven de budgetclubs. Daarmee bedienen we een groot deel van de markt. Consumenten die bij Basic Fit of Fit For Free kennis hebben gemaakt met fitness willen misschien meer persoonlijke aandacht en begeleiding en zijn bereid daar meer voor te betalen, maar niet veertig euro meer zoals in het hogere segment. Wij verzorgen de marketing en trainen en monitoren personeel om de Easy Active-formule goed uit te voeren. Wij bakken de hamburgers op een bepaalde manier en als jij dat op die manier ook doet, zie je een stijgende lijn in leden, omzet en winst. . De ondernemer kan zich bezig houden met het professionaliseren van zijn team en bedrijf waarbij het bedrijf niet meer alleen van de eigenaar afhankelijk is. Dat geeft rust, meer plezier in het ondernemen en bovenal waarde voor je bedrijf! Wij helpen juist de ondernemers die twintig, dertig jaar aan hun tent hebben lopen timmeren, maar die links en rechts worden voorbij gerend in de markt. Deze fitnessondenemers zijn in veel gevallen de grondleggers van de fitnessbranche zoals die er nu is, maar ze zijn ingehaald door mensen die heel zakelijk denken en andere investeringsmogelijkheden hebben. Als eenpitter of kleine keten moet je je daar bewust van zijn. Basic Fit heeft 250 miljoen euro in de oorlogskas en geeft aan dat er gewoon weer honderd vestigingen bij komen. Dan heb je de boel goed op orde. Als eenpitter of kleine keten moet je je nu organiseren om overeind te blijven. En dat is al in veel branches gebeurd: supermarkten, hotels, vakantieparken. Veel fitnessondernemers zijn er blind voor geweest.”

En uiteindelijk doel is dus om de keten van clubs te verkopen aan een investeerder of investeringsgroep?
“Ja, het voordeel van ketenvorming is dat je meer waarde creëert. Voor grote ketens van 100+ wordt tien keer EBITDA berekend, voor kleine ketens vijf, zes keer EBITDA, met uitschieters naar 7 of 8. Maar een eenpitter krijgt 1 tot 2 keer EBITDA. Als je dan een keuze moet maken, met het oog op jouw pensioen… Wij begrijpen dat het soms moeilijk kan zijn wanneer je dertig jaar jouw naam boven jouw tent hebt zien staan en dat die opeens verdwijnt. Sommige ondernemers zijn daar nog wat huiverig voor, maar het is alles behalve het einde. Clubs die bij ons zijn aangesloten merken dat een frisse wind ook nieuwe mensen aantrekt. 70 procent van de fitnessondernemers werkt nog steeds zelf op de werkvloer. Zeven op de tien heeft dus een baan voor zichzelf gecreëerd. Maar eigenlijk moet een fitnesscentrum zelfstandig kunnen werken. Dan creëer je meer waarde. Je moet de business kunnen loslaten. Als de tent aan de vent hangt, is die veel minder waard.”

Hoe ervaar jij dat Ruud?
Ruud: “Ik snap wat Remco bedoelt. Ik had eerst vijf en nu drie clubs. Je kunt die niet elke dag tot in alle details aansturen. Je moet een organisatie neerzetten en die zelfvoorzienend laten werken. De mensen die in mijn centra sporten kennen mij ook niet of nauwelijks. Ja, hooguit een vast groepje dat hier al jaren komt. Zo moet je ook ondernemen, vind ik. Als je te veel aan de tent hangt, stort die in als jij weg bent. Daarmee moet je ook rekening houden als je het een keer wil verkopen. Tegenwoordig moet je als een soort schaap met vijf poten de centra runnen. Je hebt te maken met baliepersoneel, klanten adviseurs, coaches, trainers en kritische klanten. Hoe makkelijk is het dan om met Easy Active samen te werken. Zij hebben een service team, helpen je met marketing en trainen personeel op de vloer.”

Welke voordelen biedt Easy Active nog meer voor ondernemers die willen aansluiten?
Remco: “De basisformule en het concept leveren resultaten op. Het werkt omdat we de clubs daarin blijven begeleiden. We monitoren wekelijks door sales calls en elke twee maanden geven we trainingen voor het team. We hebben een benchmark om met elkaar te vergelijken. We zien het aantal leads dat binnen komt, hoe vaak is gebeld om die binnen te halen, hoeveel afspraken er zijn gemaakt en hoe de upsell is. In dat proces zie je waar een hiaat zit en of iemand bijgeschoold moet worden of iemand helemaal op zijn plek zit binnen het team. We ondersteunen hierin actief. Ik heb zelf als ondernemer ook vaak gemerkt dat je met het team vol ambitie en enthousiasme terugkeert van een seminar of beurs, daarin wil je best investeren. Maar als je niet goed monitort verval je ook weer snel in de waan van de dag. Onze centrale monitoring zorgt er juist voor dat de ondernemer en zijn team scherp blijven en optimaal presteren. Daarnaast heb je natuurlijk inkoopvoordeel in onze samenwerking.”

Remco, hoe kijk jij aan tegen het toetreden van Ruud tot Easy Active?
“Met Sports Palace hebben we drie mooie vestigingen erbij, maar ook een ondernemer met heel veel kennis aan boord. Hij versterkt de keten die we al vormen. Ruud wil er binnen een paar jaar uit, maar er zijn ook ondernemers die nog jaren door willen gaan. En dat kan ook, want de clubs hebben toch een managing director nodig. Maar dan heb je wel jouw pensioen op je rekening staan na een exit-procedure. Ik heb zelf anderhalf jaar als fitnessondernemer op de vloer gestaan en besloot daar toen mee te stoppen. Collega fitnessondernemers zeiden: als je succesvol wil zijn moet je met je poten in de klei staan. Mijn overtuiging als ondernemer is dat een ondernemer iets creëert en opbouwt dat uiteindelijk zelfvoorzienend is. Zodat de ondernemer weer verder kan met hetgeen hij of zij het leukste vindt, namelijk: ondernemen. Het is net als met kinderen. Je stopt jaren ziel en zaligheid erin, maar er komt een tijd dat jouw kindje een eigen leven gaat leiden. Er zijn nu in Nederland veel eenpitters of ondernemers van kleine ketens die een jaar of vijftig en ouder zijn. Wat is hun exit strategie? Wat is hun pensioen? Wij willen ondernemers als Ruud helpen om hun levenswerk toekomstbestendig te maken en zichzelf te belonen.”

Wil je vrijblijvend meer informatie? Neemt contact op via: info@easyactive.nl
Edities