Column: Fitness is een deel van de oplossing, niet van het probleem

Verschenen in Bodylife nummer 3 2020


De laatste column voor BodyLIFE schreef ik een week voordat het kabinet besloot dat Nederland in een ‘intelligente lockdown’ moest. Inmiddels zijn we twee maanden verder en ziet de wereld er in tal van opzichten anders uit. Sommige sectoren zijn open, andere mogen binnenkort weer beginnen. De lockdown geldt helaas wel nog steeds voor de fitnesssector. Het kabinet heeft aangegeven dat onze branche pas 1 september weer open mag, al hield premier Rutte een slag om de arm: misschien ook wel eerder. Alsof het heropenen van de fitnessclubs een soort dagkoers is.

De mededeling dat we pas 1 september weer open mogen, heeft geleid tot ongeloof, onbegrip, boosheid, maar ook tot een grotere saamhorigheid in de branche. Partijen, groot en klein, hebben de krachten gebundeld en voeren samen met én onder de vlag van NL Actief een publiekscampagne om het belang te benadrukken dat onze sector vanaf 1 juni weer opengaat. En weer open moet, zeg ik er hardop bij. Want als er één branche is die eraan bijdraagt dat de Nederlanders fitter, vitaler en gezonder door deze crisis komen, dan is het onze branche. Het mag niet zo zijn dat we een nieuw gezondheidsprobleem trachten op telossen door een bestaand en ernstig gezondheidsprobleem, namelijk een gebrek aan beweging, nog erger te maken. Dat is wel wat nu gebeurt.

De afgelopen weken is in Nederland een soort tweedeling ontstaan. Zij die vinden dat het gezondheidsbelang ver voorop staat, en zij die vinden dat het economisch belang zwaarder moet wegen. Beide belangen zijn juist verenigd in onze sector: gezondheid van mensen, gezondheid van bedrijven in onze branche. We voeren dan ook lobby op twee fronten. Bij het ministerie van Economische Zaken en Klimaat maken we ons sterk voor een aanvullend noodpakket voor fitnessondernemers. Want ook als we weer open mogen, zal dat niet meteen de financiële verlichting brengen die noodzakelijk is. Ondernemers zullen ook dan nog steeds omzetverlies lijden. Daarom is aanvullende steun nog steeds hard nodig.

Bij het ministerie van WVS pleiten we voor een snelle heropening van de branche. We zijn er klaar voor, we hebben een goed doordacht en uitgewerkt protocol. We accentueren bij VWS ook het belang van onze sector voor de gezondheid van de 3.2 miljoen mensen die al ruim 2 maanden niet aan een betere leefstijl kunnen werkennu de clubs dicht zijn. Dat aspect - de gezondheid van mensen - zal luider gaan doorklinken in de positionering van de fitnessbranche. Nu, maar zeker na de crisis. Het product fitness wordt door de politiek en overheid nog vooral gezien als sec een ‘commercieel, economisch product’, niet als ook - of misschien wel met name - een ‘gezondheidsvraagstuk’. Wij hebben een essentiële rol als het gaat om de vitaliteit van Nederland. Laat ons die rol weer zo snel mogelijk vervullen. We zijn in de coronacrisis geen onderdeel van het probleem, maar juist een onderdeel van de oplossing voor een gezonder en fitter Nederland.

Ronald Wouters
Algemeen directeur NL Actief
Edities