De coronacrisis door de ogen van fitnessondernemers

Verschenen in Bodylife nummer 3 2020


Er is vrijwel niemand op de wereld die niet te maken heeft met gevolgen van de coronacrisis, ook de fitnessbranche wordt hard getroffen. Clubs moesten in maart hun deuren sluiten en sporten in grote groepen mocht niet meer. Inmiddels mag in kleine groepen en op afstand buiten worden gesport, maar de deuren van fitnesscentra blijven vooralsnog tot 1 september gesloten. Hoe kijken fitnessondernemers aan tegen deze ontwikkelingen? Wij maakten een rondje langs de velden.

THOMAS VERHEIJ
Beweegcentrum Formupgrade in Arnhem

“Omdat Formupgrade geen fitnesscentrum is, maar een beweegcentrum bestaande uit paramedische dienstverlening mochten wij per 18 mei openen. Voor mij valt de schade dus in principe mee, maar ik kan me voorstellen dat voor veel zelfstandigen en kleine ondernemingen dit hele zware tijden zijn en dat er nog zwaardere tijden aanbreken als fitnesscentra niet voor 1 september open gaan. Iedereen moet diep in de financiële reserves gaan en die zijn in deze branche al niet groot. Ik vind het absurd dat die datum van 1 september wordt gehanteerd. Ik vraag me ook af of de overheid snapt dat door het zo ver uitstellen van de heropening van fitnesscentra sportende leden ook een soort angst wordt ingeboezemd. Want er zullen ongetwijfeld mensen zijn die ook na 1 september, als alles in beperkte mate open mag, misschien niet eens meer durven te komen. Met leden thuis begeleiden kun je een bepaalde tijd klanten bezighouden en behouden, maar niet iedereen blijft een abonnement betalen voor oefeningen als thuis de trap op en neer lopen of opdrukken in de woonkamer. Ik ben bang dat de beslissingen die men in Den Haag heeft genomen in de toekomst voor nog een veel groter probleem zorgt. De goede sportinfrastructuur die we met elkaar hebben opgebouwd de afgelopen jaren zal gedeeltelijk verdwijnen. Toch zullen we als branche slim moeten omgaan met de mogelijkheden die we wel hebben. Je moet leden echt iets kunnen blijven bieden. Hoe dan ook: de fitnessbranche zal door deze tijd voor altijd anders worden.” Tot slot wil ik aangeven dat we ook kritisch naar onszelf als branche moeten kijken, het is ons blijkbaar niet gelukt om als branche gezamenlijk met elkaar op te trekken. Leveranciers, sportschooleigenaren, ketens en andere stakeholders. Wat mij betreft is het de taak van de branchevereniging om daarvoor te zorgen. Deze strijd hadden we alleen in ons voordeel kunnen beslissen door een sterk en gezamenlijk collectief te vormen met een sterke leider."



JEROEN MAAS
Jeroen Maas Sports Company in Hoofddorp

“De afgelopen twee maanden waren voor ons team een echte uitdaging. Onze clubmanager Ingrid Bouwmeester miste geen enkele webinar, teamoverleg of branchebericht en bleef zo continu up to date tijdens deze coronacrisis. Onze duizend leden ontvingen wekelijks een online nieuwsbrief met tips, filmpjes en home workouts. Veel daarvan werd ook gedeeld op social media en vervolgens goed ontvangen door de leden. JMSC bestaat inmiddels ruim dertig jaar doordat we service, kwaliteit en oprechte aandacht voor onze klanten centraal zetten. Dat resulteert in ruim 85% loyale klanten die de club een warm hart toedragen en maandelijks aan hun contributie blijven voldoen. We hebben wel vier compensatiemogelijkheden gegeven waar de meeste klanten zich in konden vinden. Dat is een investering die zich terugbetaald, vooral in moeilijke tijden. Ik ben trots op mijn creatieve team. Ze staan te popelen om met passie verder te kunnen gaan. Ik begrijp dat de overheid risicomijdend te werk gaat, maar als ondernemer is het soms moeilijk om los te laten dat je juist wel eens risico’s moet nemen om je als bedrijf te onderscheiden en duurzaam te exploiteren. Voor de gezondheid van onze klanten nemen we echter geen risico’s en houden ons strikt aan de richtlijnen van de overheid. Sinds 18 mei geven we dagelijks zeven lessen buiten en dat geeft onze leden alvast hoop op betere tijden. Of het 1 september wordt dat clubs aangepast open mogen weten we niet. We hopen op een eerder moment. Wij zijn er klaar voor!”



ROY PENNINGS
Personal trainer

“Ik vind de besluitvorming rond onze branche heel vaag en onduidelijk. NL Actief speelt gelukkig een heel actieve en betrokken rol, maar de politiek lijkt erg verdeeld. Ik hoor ook van collega’s in andere delen van het land dat per gemeente iedereen weer een andere invulling geeft aan het beleid. Er zou één lijn getrokken moeten worden of juist maatwerk geleverd moeten worden, zodat er onderscheid gemaakt wordt tussen sportscholen, PT studio’s, yogastudio’s enzovoorts. Kijk daarbij vooral naar wat er per locatie wel mogelijk is. Wij zouden bijvoorbeeld met aanpassingen vier mensen binnen kunnen laten sporten. Normaal komen er hier maximaal zes. Dan kunnen wij dus alweer bijna op 100% draaien en ik kan met zekerheid zeggen dat dit volledig verantwoord is. We trainen nu buiten op het parkeerterrein. Dit werkt prima maar is verre van ideaal. Onze apparatuur kan flinke beschadiging oplopen door slecht weer. Ik ben oprecht blij dat andere branches weer hun werkzaamheden kunnen gaan oppakken, maar de onderbouwing van waarom wij niet mogen, begrijp ik niet. En meerdere mensen met mij. Als we nog vier maanden dicht moeten blijven heeft dat enorme gevolgen voor de gezondheid van veel mensen. Natuurlijk zijn er mensen die de intrinsieke motivatie hebben om zelf te blijven sporten, maar voor veel mensen, met name de mensen die het echt nodig hebben, is een bezoek aan een trainer of sportschool een stok achter de deur om in beweging te komen. Die mensen vallen nu deels of helemaal stil. Wij zullen er altijd blijven en gaan ons maximaal inspannen om mensen toch elke dag weer vitaler te laten voelen.”



TRISHA MOONEN
Fitnesscentrum Il Cuore in Moergestel

“Het is moeilijk te verkroppen dat wordt besloten dat terrassen met drinkende en etende mensen eerder open mogen dan fitnesscentra, waar mensen juist naartoe gaan om een gezonde leefstijl na te streven. De politiek is in deze coronaperiode heel voorzichtig met stappen, maar dan wordt wel al begin mei bepaald dat fitnesscentra pas per 1 september open kunnen. Dat is nogal een klap. Maar we zitten niet stil. We besloten al snel wat initiatieven op te zetten. Zo konden we een vrachtwagentje huren en daarin hebben we een kleine gym ingericht. Die konden onze leden dan voor een uurtje reserveren bij hen voor de deur. We regelden EMS-trainingen voor in huis. Dan brachten we een powerbox en een iPad bij de leden. We deden ook live workouts via Facebook en YouTube. Je grijpt alle mogelijkheden aan. Nu we buiten mogen sporten hebben we apparatuur buiten gezet. We geven nu voor maximaal negen leden groepslessen en daarna weer de volgende groep met een wisseltijd van tien minuten. Natuurlijk hebben we net als iedere fitnessondernemer een terugloop in het aantal leden, maar die is beperkt. We hebben een hechte community. Daar moet je aandacht aan besteden. Zo introduceerden wij al snel de Star of the Day, dat lid werd in het zonnetje gezet en kreeg thuis iets leuks bezorgd. Dat kon een pot eiwitten zijn of een shake. Het gaat om aandacht geven aan je leden. Wij zijn klaar om open te gaan en hebben alles ingericht zoals het hoort. Met online inboeken kun je ook precies reguleren wie wanneer binnenkomt. Laten we hopen dat we snel weer open mogen. Als je hoort dat tachtig procent van de mensen met corona op de IC overgewicht heeft, dan wil je ook niet nog meer mensen met overgewicht krijgen in deze periode. Sporten heeft daar natuurlijk een positieve invloed op.”

Edities