‘Als franchisenemer hoef je het wiel niet uit te vinden’

Verschenen in Bodylife nummer 3 2020


Sinds 2011 openden al meer dan honderd clubs van Anytime Fitness de deuren in de Benelux. Veel fitnessondernemers dromen ervan een eigen club te runnen en Anytime Fitness realiseerde die dromen al van velen. Zo opende Marc Leurs zijn Anytime Fitness club in Assendelft en Dave Franken in Etten-Leur. Wij spraken met hen over hoe zij hun passie volgen en daarbij nu worden ondersteund.


Het zijn voor iedereen bijzondere, bizarre tijden. Zeker ook voor fitnessondernemers. Het is nog maar afwachten wanneer de deuren van de clubs weer geopend mogen worden. En daarna zal natuurlijk ook rekening gehouden moeten worden met de extra (veiligheids)-voorschriften voor de hygiëne en de inmiddels bekende anderhalve meter afstand. Nee, het zijn ook voor Leurs en Franken geen fijne tijden als fitnessondernemers. Toch blijven ze positief en hopen ze op wat licht aan het einde van de donkere coronatunnel.

Hoe ziet jullie dagelijkse werk eruit sinds de ‘intelligente lockdown’ van het kabinet?
Leurs: “Ieders leven is op z’n kop gezet. Ook dat van ons. De deuren zijn gesloten en we moeten dus inventief omgaan met onze tijd en afwachten op besluiten van de overheid. We hopen binnenkort dat we langzamerhand open kunnen, al betekent dat tijdelijk onder strenge voorwaarden. Dat zou wat ademruimte geven. Ik houd in de tussentijd contact met leden. Zo hadden we laatst een drive-in. Leden konden bij ons een trainingselastiek ophalen in combinatie met een schema. Verder houden we telefonisch en via Skype contact met leden en geven hen tips voor verantwoord thuis sporten en een gezonde leefstijl.”

Franken: “Ik ben iedere ochtend wel even op de club en onderhoud net als Marc contact met leden. Ik houd de administratie bij en maak plannetjes om de leden op afstand bij te staan. Verder ben ik nog zelf aan het sporten. Gelukkig blijft 95% van onze leden voldoen aan de incasso. Dat geeft wel vertrouwen in deze bijzondere tijd.”

Hoe lang zijn jullie al franchisenemer bij Anytime Fitness?
Leurs: “Mijn club in Assendelft (Noord-Holland) is geopend in augustus 2017. Toen we eenmaal de sleutels van het pand hadden was met hulp van het hoofdkantoor alles binnen zes weken verbouwd en geïnstalleerd. En dat terwijl er nog veel moest gebeuren in een vrij oud pand. Voordat we open gingen hadden we al veel aanmeldingen door mond-tot-mond-reclame in het dorp. Dat gaf echt een geweldige boost! Wat mij vooral in het concept van Anytime Fitness aansprak is het 24/7 principe. Je kunt sporten wanneer je maar wilt. Bij ons komt de bakker om 4.00 uur ’s ochtends voordat hij gaat werken. Er zijn mensen die om 12 uur ’s nachts komen. Zo zijn wij bijna 24 uur per dag in running.”Franken: “Dat sprak mij ook aan, de openheid. En ook dat het niet zo grootschalig is als andere clubs. Mijn club opende op 1 juni vorig jaar. Bij mij viel de toeloop in eerste instantie wat tegen. Als starter was ik dus wel even gespannen maar gelukkig nam de toeloop toe toen we open gingen. Dan merk je dat mond-tot-mond-reclame heel effectief is. Maar als franchisenemer moet je ook bekwaam zijn in het gebruik van social media. Vanuit het hoofdkantoor krijg je daarvoor ook ondersteuning met banners en ander beeldmateriaal voor marketingdoeleinden. Je kunt het daarna weer op maat aanpassen.”

Wat is jullie achtergrond?
Leurs: “Ik ben al van kinds af aan gek op sport. Ik heb het CIOS gedaan en had altijd al de droom om een eigen fitnessclub te beginnen. Ik heb een opleiding tot personal trainer gevolgd en heb daarna bij Sport City gewerkt. Ik ben geboren in Limburg, maar mede vanwege het werk van mijn vriendin naar Noord-Holland verhuisd. Ik kende Petro Hameleers van Anytime Fitness uit een ver verleden toen ik stage bij hem liep in Limburg. We raakten weer aan de praat en zo ging het balletje rollen om een eigen club van Anytime te runnen. Na wat zoek- en speurwerk werd het voor mij een vestiging in Assendelft. Een droom ging in vervulling.”

Franken: “Ik heb ook het CIOS gedaan, AALO gedaan en bij Defensie gewerkt. Ik had altijd een voorliefde voor sport en met name fitness. Toen in de buurt een vestiging van Anytime Fitness kwam ben ik gaan informeren wat de mogelijkheden waren om er zelf een te openen. Ik heb toen een afspraak gemaakt en ben op het hoofdkantoor van Anytime Fitness geweest voor kennismaking. Ik merkte al snel dat ik van alle kanten hulp kreeg. Ik heb wel verstand van sportbegeleiding, maar bij ondernemen komt natuurlijk veel meer kijken. Gelukkig hebben ze bij Anytime Fitness veel ervaren specialisten rondlopen.”

Konden jullie goed de balans vinden tussen werk en privé?
Leurs: “Nou, mijn club opende een week nadat ons kindje werd geboren. Het waren dus wel even tropenweken, maar ik dacht als ik hier doorheen kom, dan kunnen we alles aan. Toen wist ik natuurlijk nog niet dat deze coronatijd eraan zat te komen, hè.”

Franken: “In het begin ben je wel echt heel druk met het opstarten en regelen van zaken. Het is ook spannend om voor jezelf te starten want je neemt toch een bepaald risico. Ik had bijvoorbeeld ook niet zoveel ervaring met social media, maar als je naamsbekendheid wil creëren en een community wil opbouwen moet je je daarin echt wel meer verdiepen. Je moet uit je comfort zone durven en willen stappen. In het begin zat ik veel op het camerasysteem mee te kijken of alles goed ging. Dat vertrouwen moet je ook winnen.”

Op welke manier kregen en krijgen jullie ondersteuning vanuit het hoofdkantoor?
Leurs: “Het voordeel van de kennis en ervaring op de achtergrond is dat je zelf het wiel niet hoeft uit te vinden om een club te runnen. Natuurlijk moet je het zelf doen, maar je kunt altijd met je vragen terecht bij het hoofdkantoor van Anytime Fitness. Zij hebben een blauwdruk voor wat je kunt doen en aan de hand daarvan heb je nog veel ruimte om je eigen schwung eraan te geven.”

Franken: “Ze hielpen mij bijvoorbeeld met het opstellen van een ondernemersplan en ze ondersteunen ook op gebied van marketing en het opbouwen van een klantenbestand. De teller van het aantal clubs in de Benelux staat inmiddels op ruim 100. Hierdoor is de expertise van het team op het hoofdkantoor van groot belang om je de ondersteuning te bieden waar je zelf te weinig vanaf weet. Zo kan ik me zelf meer richten op waar ik goed in ben: leden begeleiden met sporten. Daar zit ook het geheim van een goede club runnen; aandacht voor de leden. En als ze de vloer niet op kunnen, dan buiten de club. We zitten inmiddels op ruim zeshonderd leden. Zonder tussenkomst van de coronacrisis waren dit er nu waarschijnlijk 750.”

En jij Marc?
“Wij zitten op ongeveer 900 leden. Ik heb vier man in dienst. Een tweede club zat in de pijplijn. Daarvoor waren we al op zoek naar locaties. Dat is nu natuurlijk op een iets lager pitje komen te staan. Hopelijk kunnen we ons binnen niet al te lange tijd weer vooral focussen op het begeleiden van leden in onze club.”

Welke tips zouden jullie mensen willen meegeven die ook franchisenemer bij Anytime Fitness willen worden?
Leurs: “Ik heb al meerdere mensen over de vloer gehad die overwegen om bij Anytime Fitness in te stappen en ik zeg altijd: doen! Je kunt jezelf ontplooien en voelt een steun in de rug. Van marketing tot voor materiaal op de fitnessvloer.”

Franken: “Je komt door de ondersteuning en hulp veel meer toe aan je dagelijkse werk, onze passie: mensen begeleiden met verantwoord sporten en adviseren om zo gezond mogelijk te leven. Zeker in deze gekke tijd.”

Heb jij interesse om een Anytime Fitness club te openen? Bel: Bjorn Hameleers. 0650-410 948
Edities