Start2Move start platform met volwaardige on demand opleidingen

Verschenen in Bodylife nummer 3 2020


Door de coronacrisis verschuiven steeds meer activiteiten naar online, zo ook in de fitnessbranche. Ook Michel Looye, directeur van Start2Move, ziet dat steeds meer opleidingen sinds maart online plaatsvinden. We zijn benieuwd hoe Start2Move hier tegenaan kijkt en spraken hem (natuurlijk ook) via een videocall.


“Het zijn surrealistische tijden en we hebben een enorme hectische tijd achter de rug; en eigenlijk beleven we deze nog steeds”, aldus Michel. “Het jaar 2020 begon goed en met de start van tientallen verschillende opleidingen per maand was het druk. Plotseling was daar het coronavirus en werd alles anders. De ene dag zaten onze opleidingsadviseurs nog de hele dag aan de telefoon en een dag later kwam er geen telefoon of was er eigenlijk niet. Onze hoogste prioriteit op dat moment was om te zorgen dat alle cursisten verder konden met hun studie of cursus.”

“Wij staan bekend om onze praktijkgerichte opleidingen en daar ligt ook onze kracht, dus wat nu? In eerste instantie, zoals meerdere opleiders gedacht moeten hebben, zeiden we tegen elkaar: ‘We moeten online!’ En dat deden we. Wij hadden alleen één gelukje; we bieden namelijk al heel lang gratis online webinars aan en hiervoor hebben wij al ingerichte systemen. Deze waren dus ook makkelijk te integreren, zodat bijna alle opleidingen in die eerste weken gelijk online konden plaatsvinden. Wel trokken we al snel de conclusie dat deze oplossing niet de juiste oplossing is voor de lange termijn. Prima om webinars mee te verzorgen, maar volwaardige opleidingen online geven is toch echt andere koek”, vertelt Michel.

TRIAL AND ERROR
“Je staat als bedrijf opeens voor de keuze, maak je plannen voor op de korte termijn, zodat als er weer versoepeling is we terug kunnen naar hoe het was? Of maak je plannen waarin je niet tien, maar twintig passen vooruit denkt. Een nieuwe manier van denken en werken met nieuwe online features. Wat zijn straks de wensen van de klant? Zijn er andere, nieuwe innovatieve mogelijkheden? Kunnen we ons daarnaast ook direct richten op een hele nieuwe generatie trainers & coaches?”

“We besloten voor beide te gaan. Oplossingen bedenken voor de korte termijn, maar ook werken aan de toekomst. We hebben direct een projectteam (intern noemde ik dit het crisisteam) geformeerd. Dit team bestaat uit ontwikkelaars, professionals en ICT’ers. We hebben in één dag een geweldig plan gemaakt, dat op korte termijn uitgevoerd kon worden. Tijd voor een uitvoerig projectplan was er niet, dus werd het ontwikkelen op basis van ‘trial and error’. We hebben met het hele team letterlijk dag en nacht gewerkt om te zorgen dat we binnen ‘no time’ volwaardige opleidingen konden ontwikkelen, met behoud van de kwaliteit die onze cursisten van ons gewend zijn. Maar dan uiteraard in een virtueel klaslokaal in plaats van op locatie”, vervolgt Michel.VOLWAARDIGE ON DEMAND OPLEIDINGEN
Betekent dit dat er geen opleidingen meer zijn op locatie?

“Nee zeker niet, die zullen gewoon blijven bestaan. Wanneer je als professional aan de slag wil in deze branche, dan moet je simpelweg oefenen en ervaring opdoen in de praktijk. Het leren, maar ook het toetsen van didactische en technische vaardigheden of fysieke correcties is erg lastig online. Theoretisch kunnen we alles toepassen in de virtuele klaslokalen en waar nodig integreren we aanvullende lessen op locatie, maar dan in een andere vorm waarbij we de anderhalve meter en andere adviezen van het RIVM in acht nemen. Denk bijvoorbeeld aan praktijkdagen in de buitenlucht.”

Zijn de lessen in de virtuele klaslokalen live of van tevoren opgenomen?
“Deze lessen staan gelijk aan lessen op locatie, dus inderdaad live, met een docent en klasgenoten. Je kunt in groepjes werken waarbij de docent zelfs bij alle groepjes even komt kijken. Je kunt vragen stellen, discussiëren, individuele en groepsopdrachten maken, maar dan allemaal virtueel.”

Mooie ontwikkelingen, maar waar ligt het innovatieve? De twintig passen vooruit waarover je het eerder had?
“De plannen voor een on demand platform lagen al op tafel, waarbij we de eerste pilots ergens in november zouden draaien. Door de crisis en de vraag uit de markt, hebben we dit traject naar voren getrokken. Concreet betekent dit dat Start2Move binnen nu en een paar weken volwaardige on demand opleidingen gaat lanceren. Sterker nog, hier komt een heel nieuw platform voor! Maar daarover kan ik nog niet al te veel vertellen. Een aantal opleidingen, zoals: Sportvoedingsadviseur, Stress- & Slaapmanagement, Voedingsdeskundige, Personal Trainer Business, Fitnesstrainer A & B, Coachen & Gedragsverandering, Oncologie & Trainen zullen on demand worden aangeboden. Oftewel je kunt studeren wanneer, waar en hoe vaak je maar wilt en dat op eigen tempo. De opleidingen zijn, zoals al onze opleidingen, evidenced based en geaccrediteerd door de beroepsverenigingen. Vanuit een hypermoderne online leeromgeving die je op elk device kunt benaderen, word je stap voor stap begeleid. Hiervoor hebben wij een speciaal leerplan ontwikkeld. Tijdens het on demand leren kun je jouw opgedane kennis continu toetsen en als je er klaar voor bent doe je een digitaal ‘open boek’ examen of (afhankelijk van de cursus) een summatief examen.”

TROTS OP TEAM
Wat een stappen hebben jullie in deze bizarre tijd weten te maken, daar mag je wel trots op zijn!

“Ik ben vooral trots op ons team. In deze tijden leer je je medewerkers nóg beter kennen en moet je op elkaar kunnen leunen en vertrouwen. Iedereen heeft alles opzij gezet om dit te kunnen realiseren. En dan heeft iedereen ook nog kinderen thuis en/of een partner die ook vanuit huis moet werken. Het is dus niet alleen het werk, maar ook het managen van alles eromheen. Natuurlijk ging het niet allemaal van een leien dakje; de vermoeidheid sloeg toe en de veerkracht werd minder, waardoor de interne communicatie wel eens onder spanning kwam te staan, maar we hebben het geflikt en dat geeft een goed gevoel. Als straks de eerste cursisten deze opleidingen gaan volgen en de toegevoegde waarde gaan ervaren, dan zal dat de kers op de taart zijn voor ons allemaal! Dat gezegd hebbende hoop ik echt van harte dat de sportscholen en de gehele branche snel weer opengaan! Het zal absoluut anders zijn dan wat we gewend waren, maar ik ben ervan overtuigd dat wij als branche nog steeds het verschil kunnen maken in een gezonde levensstijl.”
Edities