‘De fitnessbranche wordt ook in Brussel steeds serieuzer genomen’

Verschenen in Bodylife nummer 3 2020


In een periode waarin voor weinig mensen goed nieuws kwam, had Jennifer Halsall-De Wit nog reden om te proosten. De International Retention Manager van Basic-Fit werd namelijk bij Europe Active, ook wel the European Health and Fitness Association (EHFA), benoemd tot new board member. Wij namen contact op met de in Rotterdam wonende Canadese, die op haar Nederlandse paspoort wacht. Halsall-De Wit geeft haar visie op de crisis en wat ze gaat doen in haar nieuwe rol.


Ook Halsall-De Wit werkt sinds een paar weken vanuit huis. Maar rustiger heeft ze het niet. Juist het tegenovergestelde. De coronacrisis levert weer uitdagingen op in haar rol als International Retention Manager van Basic-Fit, waar ze sinds 2014 werkt. Daarvoor was de geboren Canadese werkzaam bij Health City als International Fitness Manager.

Jennifer, hoe beleef jij deze coronacrisis?
“Het voelt alsof je huisarrest hebt gekregen van je ouders. Het is te hopen dat er snel weer meer mogelijkheden toegestaan worden om werkzaamheden in alle sectoren en in het openbare leven te heropenen. Maar tot die tijd zit ik zeker niet stil. Er komen nieuwe uitdagingen op ons pad waar niemand eerder mee te maken heeft gehad. We kijken allemaal naar hoe we als fitnessbranche stand kunnen houden en onze leden kunnen blijven inspireren en behouden. We moeten creatief zijn.”

Hoe doen jullie dat?
“Nou met de Basic-Fit App waren we natuurlijk al erg gefocust op het aanbieden van At Home trainingen, zoals Virtual GX lessen, bodyweight trainingen en audio loopprogramma’s. Er zijn dus veel mogelijkheden om thuis of buiten workouts te doen. Al hadden mensen eerder de optie om te kiezen: naar de club of thuis trainen. Nu zijn ze meer op eigen discipline aangewezen. Leden zullen nu ook merken wat de toegevoegde waarde van de clubfaciliteiten en een goede personal trainer zijn.”

Voor jou was er in deze vreemde tijd toch nog wat te vieren. Gefeliciteerd met jouw benoeming tot board member bij Europe Active. Kun je uitleggen hoe die benoeming tot stand is gekomen en wat je gaat doen bij de EHFA?
“Dankje. Ik heb er eigenlijk niet naar gesolliciteerd, maar René Moos, de CEO van Basic-Fit, droeg mij voor bij Europe Active. En ik hoefde niet lang na te denken toen ik genomineerd werd. Na de nominatie was er een verkiezingsronde, waarbij ik gekozen werd als een van de nieuwe board members. Ik vind het een eer om mijn kennis en expertise te kunnen benutten en delen bij Europe Active. Ik ben actief in de ethics and strategy commissie. We komen normaal gesproken zo’n vier keer per jaar bij elkaar. Nu dat niet gaat doen we alles via video meetings. De eerste meeting hebben we inmiddels gehad en die ging over de coronacrisis. Het draait binnen de organisatie vooral nu om ondersteuning te leveren aan en internationale kennis te delen binnen onze fitness sector, zodat wij de fitnessondernemer helpen tijdens deze crisis.”

Welke rol kan jij bij Europe Active spelen voor de Nederlandse markt?
“De Nederlandse fitness markt is een van de sterkste binnen Europa. En met mijn tien jaar ervaring hier neem ik veel best practices en leermomenten mee die ik kan delen met de Europese markt. Andersom kan ik het beste uit Europa meenemen naar Nederland. Ik zie mijn rol dan ook om deze connectie en uitwisseling van kennis uit te breiden en sterk te houden.”

Hoe ben je eigenlijk ooit in Nederland terechtgekomen?
“Door mijn werk. Ik kom uit Toronto en mijn vader had vroeger een sportschool. Maar dan echt een old school body building studio. Mijn moeder gaf yogalessen. Ik heb verschillende bijbaantjes gehad en ben daarna richting de fitnessbranche getrokken. Ik heb meerdere opleidingen voor personal trainer gevolgd. Ik studeerde aan de universiteit business/corporate communications. Na vier jaar bij Bally Total Fitness te hebben gewerkt kon ik bij GoodLife Fitness aan het werk als Director of Personal Training. In die rol heb ik in meerdere landen lezingen gegeven. Bij een lezing in Nederland kwam ik in contact met René Moos van Basic-Fit. Hij bood mij toen een baan aan. Ik dacht: oké, laten we een nieuw avontuur aangaan. Nu zijn we jaren verder en mag binnenkort mijn Nederlands paspoort ophalen.”

Iedereen vraagt zich nu af hoe de nieuwe realiteit eruit komt te zien van sporten in de anderhalve metermaatschappij. Hoe kijk jij daarnaar?
“De branche zal zich natuurlijk moeten aanpassen en dat zal voor de een makkelijker zijn dan voor de ander. In deze tijd is het goed om met elkaar te communiceren en samen te kijken hoe we oplossingen kunnen bedenken. Er zijn inmiddels genoeg voorbeelden en ideeën binnen en buiten onze fitness sector over hoe we binnen deze nieuwe realiteit kunnen werken. Europe Active deelt veel van deze ideeën en middelen. De samenwerking binnen onze sector is echt geweldig. En ik weet zeker dat we er samen sterker uit gaan komen.”
Edities