Master in Clubmanagement, nieuwe stijl!

Verschenen in Bodylife nummer 10 2017

De fitnessbranche telt enerzijds veel managementfuncties, anderzijds worden er maar weinig specifieke managementopleidingen aangeboden. Op deze behoefte speelt HDD Group in samenwerking met Start2Move in, door het aanbieden van de vernieuwde opleiding 'Master in Clubmanagement'.

Doel opleiding

De opleiding Master in Clubmanagement is gericht op huidige of aankomende managers van onder andere fitnessclubs, personal trainer studio's enzovoorts. Tijdens deze 8-daagse opleiding krijgen cursisten inzicht in achtergronden van diverse aandachtsgebieden van management en het eigen functioneren hierin. Alles met één doel: optimaal rendement behalen voor je onderneming. Het unieke aan deze opleiding is dat de modules worden verzorgd door diverse gevestigde namen in de fitnessbranche. Onder andere Jan Middelkamp, Han Doorenbosch, Hans Dekker, Peter Wolfhagen, Jos Eemstra, Jaap Bijsterbosch en Debbie Koekkoek geven cursisten diverse inzichten in management.

Inhoud opleiding

Tijdens de opleiding worden 12 modules behandeld. Het gaat dan om (persoonlijk) leiderschap en de wijze waarop een cursist zich als leider van een club kan ontwikkelen. Voorts om resultaatgericht management; de deelnemers leren om een winst- en verliesrekening te lezen en er actiepunten uit te halen. Uiteraard komen modules over sales, marketing, retentie en vakspecifieke zaken als personal training management en groepsfitness management aan de orde. Daarnaast wordt er ingezoomd op human resource, financieel en strategisch management. Zeer uniek zijn de modules over design en clubinrichting. De modules hebben dezelfde titels als tien jaar geleden, maar vrijwel alle modules van deze nieuwe cursus zijn herschreven en aangepast aan de huidige markt. In de 8-daagse cursus worden de volgende modulen behandeld.

 • Moduul 1: Leiderschap
 • Moduul 2: Financieel (resultaat) management
 • Moduul 3: Sales management
 • Moduul 4: Marketing management
 • Moduul 5: Retentie management
 • Moduul 6: Fitness management
 • Moduul 7: Groepsfitness management
 • Moduul 8: Personal training management
 • Moduul 9: Receptie management
 • Moduul 10: Personeelsmanagement
 • Moduul 11: Strategisch management voor fitnessclubs
 • Moduul 12: Club inrichting en design

Om een inzicht te krijgen vanuit welke achtergrond de opleiders redeneren, volgt hierna een korte persoonsbeschrijving:

Dr. Jan Middelkamp (docent en coördinator)

Development Director bij HDD Group en eigenaar en CEO van BlackBoxPublishers. Hij promoveerde onlangs aan de Radboud Universiteit in de gedragswetenschappen, met een onderzoek naar trainingsgedrag in fitnessclubs en heeft een masterdiploma bewegingswetenschappen.

Hij is ook bestuurslid van EuropeActive (voorheen EHFA) in Brussel. Hij publiceerde meer dan twintig boeken over allerlei inhoudelijke zaken waarmee een fitness clubeigenaar wordt geconfronteerd. Visie, management, trends en toekomstige ontwikkelingen in de branche staan centraal in zijn boeken. Jan Middelkamp (1969) studeerde af aan de Academie voor Lichamelijke Opvoeding (Bachelor), Sport, Bewegen en Gezondheid aan de Universiteit Utrecht (Master in Science Degree) en promoveerde op de Radboud Universiteit op veranderingen in gezondheidsgedrag. Hij startte zijn carrière in de fitnessbranche als judoka en maakte vijf jaar deel uit van het Nederlands Judoteam.

Later werd hij club- en franchisemanager bij Fit-Care, één van de eerste franchiseketens (22 clubs) in Nederland (vanaf 1994). Tegelijkertijd was hij werkzaam bij de HDD Group en was hij verantwoordelijk voor de introductie van Les Mills in Nederland en België (vanaf 1997). Jan werd COO van Fitness First in Nederland (vanaf 2000) en opende in veertien jaar veertien healthclubs. Hij keerde terug naar de HDD Group als commercieel directeur en aandeelhouder (vanaf 2003).

Gedurende drie jaar was hij COO en directeur bedrijfsontwikkeling bij HealthCity / BasicFit International, een Europese health club-keten met 265 clubs in zeven landen, verantwoordelijk voor 2700 medewerkers (vanaf 2006). Hij was de CEO van de HDD Group (van 2009 tot 2014) en is momenteel de Development Director bij HDD en CEO van BlackBoxPublishers.

Han Doorenbosch

In 1998 nam hij samen met zijn vrouw Marjolijn Meijer een klein fitnesscentrum in Hilversum over. De eerste vestiging genaamd Clubsportive werd een succes: in anderhalf jaar tijd groeide de vestiging van 300 naar 2200 leden. Tijdens het hoogtepunt in 2010 bestond Clubsportive uit negen vestigingen. De financiële, strategische en organisatorische aspecten waren voor Han aanleiding om in 2008 aan een MBA opleiding te beginnen en veel kennis te vergaren over business modellen en kritische succesfactoren tijdens een periode van groei. In 2010 verkocht Han de fitnesscentra van Clubsportive en ging hij verder met een nieuw concept onder de naam TrainMore.

Hans Dekker

Hans (1943) begon zijn loopbaan op accountantskantoren. Als controller was hij daarna werkzaam in het bedrijfsleven. Vanaf 1981 was Hans als adviseur werkzaam bij Rabobank Nederland, afdeling Risicomanagement. Zijn advieswerkzaamheden waren gericht op grote c.q. complexe bedrijfsfinancieringen. Hij deed veel aan kennisoverdracht aan de bankmedewerkers. Tot zijn pensionering in 2004 was hij goed bekend met de fitnessbranche. Hij was docent bij opleidingsinstituten, voornamelijk inzake Strategisch management. Verder is hij voorzitter van de vakcommissie STM voor de hbo-accountantsopleiding en auteur van studieboeken over STM en financieel management. Tegenwoordig adviseert hij vooral jonge ondernemers in de leisure sector, maar adviseert hij ook inzake bedrijfsopvolging.

Peter Wolfhagen

Peter is opgeleid als leraar Lichamelijke Opvoeding op de CALO in Arnhem en behaalde in 1989 zijn doctoraal in de Bewegingswetenschappen aan de Universiteit in Maastricht. Hij was jarenlang werkzaam bij verschillende organisaties, zoals High Five Health Promotion, NOC*NSF en FitLinxx, de marktleider in Fitness Netwerken. Sinds februari 2011 is hij zijn eigen bedrijf, Activity Workx, gestart en begeleidt hij personen en organisaties in de fitnessbranche in het behalen van resultaten.

Jos Eemstra

Jos is Development Director bij BlackBox publishers en BlackBox Fitness. Na het behalen van zijn CIOS diploma heeft hij de opleiding HBO Sportmanagement afgerond. Jos is al vele jaren werkzaam in de sport- en fitnessbranche in zowel Nederland als Duitsland, bij verschillende organisaties zoals SL!M, HealthCity, Basic-Fit, NHN Support en HDD GROUP. Als zelfstandig consultant en trainer heeft hij vele sport- en health clubs getraind en begeleid naar een beter bedrijfsresultaat.

Jaap Bijsterbosch

Hij opereert als Business Consultant en Trainer in de fitness- en lifestylebranche. Jaap coacht en motiveert organisaties om succesvol te zijn. Gelovend in de waarde van verschillen die dienen als katalysator van de commerciële kansen. Na 10 jaar advies en training te geven aan grote ketens als Health City, Fitland, Basic Fit, Sportopolis, maar ook kleinere zelfstandig opererende clubs en studio's is Jaap nog steeds vol passie actief en heeft hij naast zijn Consultancy bedrijf nog enkele andere bedrijven. Zo is hij mede-eigenaar van Leef & Beweeg in Born, is hij distributeur van ViPR Education en TRIBE TEAM TRAINING in de Benelux. Bovendien schreef hij zijn boek met de titel 'ViPR Training voor iedereen'.

Debbie Koekkoek

Debbie is werkzaam bij HDD Group als Senior Consultant. In deze functie verzorgt zij verschillende management- en vaardigheidstrainingen voor de verschillende bedrijfsonderdelen van HDD Group op het gebied van Sales, Retentie, Personal Training en Groepsfitnessmanagement. Sinds de start van LAPT begeleidt zij clubs en Personal Trainers bij het opzetten en uitbouwen van hun PT business. Zij rondde het CIOS te Goes succesvol af en studeerde af aan de Fontys Bedrijfshogeschool te Tilburg voor de opleiding Sportmanagement. Daarna heeft zij bij diverse fitnesscentra gewerkt, onmder andere als National Salestrainer en Salesmanager voor de keten Achmea health Centers.

De opleiding 'Master in Clubmanagement' bestaat uit 8 lesdagen en start op 9 maart 2018 in Waalwijk. Kijk voor meer informatie op www.start2move.nl of neem telefonisch contact op via 088 850 76 48

 

Edities