AALO Opleidingen: "Erkend... en een leven lang leuk werk!"

Verschenen in Bodylife nummer 10 2017

Branche-erkenning is iets waar veel beroepsopleiders naar streven, maar wat is nu eigenlijk branche-erkenning? Michel Looye, General Manager van AALO Opleidingen, heeft daar wel een mening over. 'Als de branche je erkent, ben je erkend, het hoeft niet heel ingewikkeld te zijn.' AALO heeft in haar 21-jarige bestaan regelmatig moeten 'vechten' voor erkenning, maar toch is de AALO-visie hierin nooit ondermijnd. Het 'gevecht' voor erkenning lijkt voor AALO verleden tijd en daarom doet Michel zijn verhaal.

"Ik treed niet heel graag meer op de voorgrond, dat laat ik liever over aan de huidige AALO-professionals. Zij verdienen dit ook als geen ander. Zowel onze studieadviseurs, officemedewerkers als de inmiddels 75 AALO Master Trainers zijn de werkelijke drijvende kracht achter AALO Opleidingen. Zonder hen geen AALO.

We bestaan nu 21 jaar en hoewel ons bedrijf en zeker ook de fitnessbranche enorm zijn veranderd, blijven wij in de basis gelukkig dicht bij onszelf. In 1996 richtte Henri de Weerd AALO op. Hij had een andere en eigenwijze visie op het doceren van (groeps)fitnesslessen en vond het huidige aanbod te saai. Er was volgens hem te weinig beleving en het was niet gericht op wat klanten nu zouden willen. Als voormalig student van Alo bedacht hij de naam AALO (Aerobic Academie Lichamelijke Opvoeding), wat eigenlijk niet veelzeggend was, maar zijn gedachte was: dubbel A staat altijd bovenaan en de naam AALO klinkt als sport. Deze eigenzinnigheid, het anders zijn dan anderen en de soms tegendraadse beredenering van de markt, oftewel het gedachtegoed van Henri, stroomt nog steeds door de aderen van AALO. Ik ben ervan overtuigd dat dit met name het succes ervan verklaart.

Wij gaan niet zomaar mee met de stroming, wij denken nog altijd vanuit de gedachte en behoefte van de klant. Dat is de voornaamste reden dat wij ons opleidingsmateriaal zelf ontwikkelen. Op deze manier kunnen wij direct inspringen op de behoefte en veranderingen van en in de markt. De fitnessbranche, en daar bedoel ik ook de body & mind- en health-branche mee, is aan verandering onderhevig. De branche waar wij in participeren is trendgevoelig. Doordat wij een eigen ontwikkelteam hebben inclusief redactie, ontwerpbureau en een uitgeverij, zijn wij gelukkig in staat snel te anticiperen en participeren op veranderingen in de markt. Zodoende zijn onze opleidingen altijd up-to-date.

Erkenning

AALO leidt per jaar 6500 studenten en cursisten op. Dit doen we nu al 21 jaar. De populariteit van AALO Opleidingen is te wijden aan praktijkopgeleide cursisten met een goed onderbouwde theoretische kennis. De AALO-student is in staat om de theorie direct te koppelen aan de praktijk. Deze feedback krijgen wij ook keer op keer terug uit de branche. Wij zijn er al jaren van overtuigd dat we inhoudelijk op het hoogste niveau onderwijs verrichten, maar toch liepen wij regelmatig tegen het feit aan dat AALO niet officieel erkend zou zijn. Hoewel we deze kritiek wel begrepen - we hadden tenslotte geen officieel kwaliteitskeurmerk - was het moeilijk te verkroppen. Juist omdat 'de branche' ons wel erkende, wat voor ons het belangrijkst was.

Uiteindelijk hebben wij in 2011 besloten om toch kwaliteitskeurmerken te koppelen aan AALO, maar het moest wel een toegevoegde waarde hebben voor onze klanten. En? Wij moesten hier als bedrijf ook daadwerkelijk beter door worden. Het portfolio van AALO is veel breder dan alleen fitness, daarom hebben wij er in eerste instantie voor gekozen om ons te laten accrediteren door de brancheorganisatie voor beroepsopleiders van het NRTO. Het grote voordeel is dat dit heel transparant is en dat hier een officiële geschillencommissie aan gekoppeld is. Bovendien word je 'gedwongen' om aan bepaalde kwaliteitseisen te voldoen, waar de consumentenbond ook nog eens een controle op uitvoert. Na deze accreditatie in 2011 zijn wij direct begonnen om onze vakopleidingen te laten accrediteren en zo zijn de AALO-voedingsopleidingen geaccrediteerd door de Beroepsvereniging voor Gewichtsconsulenten (BGN), is onze sportmassageopleiding geaccrediteerd door Genootschap van Sportmasseurs (NGS), zijn onze fight-opleidingen internationaal erkend door UFW, is onze EHBO-opleiding geaccrediteerd door NIKTA en zijn onze hbo-opleidingen officieel NVAO-erkend.

Ondertussen was onze snelst groeiende academie de AALO Yoga Academie, van ongekend hoog niveau. Al het onderwijs is ook nog eens in het Nederlands te volgen, wat hier gek genoeg best uniek is. In 2014 kwam het verlossende bericht. Als kroon op ons werk zijn alle opleidingen van de AALO Yoga Academie geaccrediteerd, met een internationale erkenning door de Yoga Alliance. Een enorme waardering en eer, waarmee wij deze academie in Nederland echt op de kaart hebben gezet. In het verlengde hiervan zijn wij op dit moment bezig om de Pilates Academie te laten accrediteren. We zitten in de beginfase, maar hebben hier enorm veel vertrouwen in omdat de Pilates Academie op hetzelfde hoge niveau acteert als de Yoga Academie.

De fitnessopleidingen, in de breedste zin van het woord, zijn en blijven de grootste en belangrijkste opleidingen van AALO. Maar omdat wij hier zo'n eigen visie op hebben was dit het lastigste traject om een erkend kwaliteitskeurmerk aan te kunnen koppelen. Uiteindelijk zijn wij in gesprek gegaan met Europe Active en zij zagen mogelijkheden. Na een intensief accreditatietraject, waarin onze organisatie, alle werkprocessen, het studiemateriaal, de docenten, onze methodieken en onze examineringsprocessen kritisch onder de loop zijn genomen, is in augustus 2017 de AALO Fitness Academie inhoudelijk erkend (geaccrediteerd) door Europe Active. Dat betekent dat je je niet alleen met een AALO Fitness-diploma kunt registreren in EREPS (Het Europees register voor fitnessprofessionals), maar ook dat je zeker weet dat het opleidingsmateriaal en de processen om tot je diploma (EQF 3 & 4) te komen, voldoen aan de kwaliteitseisen van Europe Active. Het is uniek dat een particuliere opleider met haar eigen ontwikkelde opleidingsmateriaal en haar eigen manier van examineren deze accreditatie heeft gekregen. En ook al staan wij nog steeds achter onze mening dat we het zonder al deze accreditaties goed doen, we zijn wel enorm trots en blij met deze erkenning.

Al onze 85 medewerkers (trainers en personeel) zijn nu eenmaal zeer gepassioneerd met het vak bezig en willen niets liever dan dit overbrengen op iedereen die het vak wil gaan beoefenen. Het wel of niet erkend zijn staat ons in ieder geval niet meer in de weg en dat maakt ons gelukkig. Onze missie is niet voor niets dat wij iedereen de kans willen geven om van je hobby je beroep te kunnen maken, met als doelstelling een leven lang leuk werk."
 


Michel Looye heeft een bedrijfskundige achtergrond en heeft in het verleden diverse ondernemingen gehad. In 2003 maakte hij van zijn hobby zijn beroep en werd hij werkzaam in de fitnessbranche. In 2011 is AALO verkocht en sinds die tijd vervult Michel zijn rol als General Manager voor AALO Opleidingen. Michel woont met zijn (ondernemende) vrouw en twee kinderen in het prachtige Zwolle.

Voor meer informatie: www.aloo.nl

 

Edities