Performenz Instituut Venlo: wetenschap, expertise en passie

Verschenen in Bodylife nummer 10 2017

Dat is waar het Performenz Instituut in Venlo voor staat. 'Start reaching for the next level' is hun motto. Ze zijn inmiddels dé locatie in Venlo voor gericht en blijvend afslanken, professionele krachttraining, diverse small group opties, mental coaching, gedragsveranderingen en uiteraard slimme combinaties met manuele- of sportfysiotherapie. Team-Captain Remy Moelchand omschrijft het als volgt: "From complex to iconic."

Tekst Loet van BergenHet Performenz Instituut gelooft in een multidisciplinaire aanpak van personal training en intensieve mental coaching, zodat een juiste combinatie ontstaat tussen maximaal presteren en lerend vermogen. "Binnen ons jonge team wordt onder andere manuele- en sportfysiotherapie, sports nutrition en mental lifestyle coaching met elkaar gecombineerd," licht Remy Moelchand toe. "Onze jarenlange ervaring en expertise van ons Master of HBO opgeleide team zorgt ook bij topsporters voor optimale performance. Ze zijn dan al door ons gescreend op fysieke of mentale zwakheden - soms in samenwerking met partners - en/of geperiodiseerd getraind," aldus Moelchand.

Trainingsfaciliteiten

Het Performenz instituut is gevestigd op de eerste etage in het clubhuis van de Venlose Hockeyclub. De club beschikt over een prachtige ruimte met functionele trainingstoestellen van onder andere Keiser, Eleiko, Hammer Strength, cardio-apparatuur en vrije gewichten, waarbij één-op-één gecoacht of in een small group trainingsverband gecoacht of getraind wordt, voor het persoonlijke doel. "We bieden momenteel drie small group trainingen aan: Boxing Conditioning Class, Personal Pilates Class en Strength & Conditioning." De trainingen spelen zich niet alleen binnen af, maar ook buiten. Daar kan het Performenz Instituut gebruik maken van de naast gelegen hockeyvelden, wielerbaan en diverse heuvelrijke gebieden voor allerlei soorten outdoor trainingen. "Hoewel we wat verder van het centrum van Venlo af zitten, ben ik erg tevreden met deze locatie. Het biedt mogelijkheden die we in de stad nooit hadden kunnen verwezenlijken en waar bovendien de concurrentie groter is." Remy Moelchand vindt zijn unieke concept dan ook absoluut niet te vergelijken met een traditioneel fitnesscentrum. Hij gelooft dan ook in netwerken, investeren, innoveren en nieuwe concepten aangaan. De naam Performenz Instituut spreekt volgens hem boekdelen. "Onze focus ligt op de optimale balans tussen 'de mens en zijn performance' van fysieke en mentale capaciteit tot veranderen van persoonlijke tradities."

Kritisch kijken naar kennis

"Kennis is tegenwoordig overal te krijgen, zoals oefeningen via YouTube of via Internet," constateert Moelchand. "Daarom is het nog belangrijker jezelf te onderscheiden en uiteindelijk meer waarde toe te voegen aan de begeleiding van je klanten. We werken hier voornamelijk met fysiotherapeuten, een psycholoog en instructeurs met een Master opleiding. Minstens eenmaal per kwartaal worden onze trainers bijgeschoold. Binnen de fysiotherapie is dat goed geregeld. Daar moet je jaarlijks verplicht bijscholingen volgen voor de geldigheid van je diploma. Jammer dat dit niet gebeurt binnen de fitnessbranche." Moelchand is jarenlang examinator geweest bij de Fit!Vak opleidingen en heeft de noodzaak gezien van goed opgeleide trainers die hun schema's niet via YouTube vergaren en verder kijken dan de kaders van hun vak. Eén van onze instructrices heeft achttien jaar ballet op niveau achter de rug en is een sprekend voorbeeld van een juiste houding tijdens bewegingen."

FitMasterFreddy

Er zijn heel veel tools die je kunt gebruiken om een klant te evalueren, bijvoorbeeld een conditietest, een krachtmeting, vetmeting, het bijhouden van het aantal reps en het gewicht etc. "Deze tests en notities zijn van grote waarde. Door te meten en vragen te stellen, weet je wat de status van de klant is en waar-ie naar toe wil." Voor het samenstellen van de trainingen en evaluatie heeft Moelchand samen met een partner FitMasterFreddy ontwikkeld, dat inmiddels door heel Nederland wordt gebruikt. Dit pakket biedt fitnessondernemers, personal trainers en health professionals de mogelijkheid om binnen vijf minuten op een snelle en adequate manier, gepersonaliseerde trainingsschema's te maken, volgens de laatste wetenschappelijke inzichten in de trainingsleer. Het programma werkt via een app waarin zowel de sporter als de trainer de trainingen kunnen volgen zonder dat dit ten koste gaat van de kwaliteit. "Ik zie nog te veel sporters met een schema in de hand gaan trainen zonder dat daar een uitgebreide vorm van begeleiding en terugkoppeling in zit," aldus Remy Moelchand, die vervolgt: "Bij Performenz Instituut starten we eerst met een nullijn meting, waarbij de sporters een uitgebreide vragenlijst moeten invullen over onder andere hun leefstijl, voedingsgewoonte, roken, ziekten, medicijngebruik en slaappatroon. Na een bepaalde periode meten, nemen we opnieuw de vragenlijst door. Het vraagt discipline van zowel de trainers als de klant, om een goed resultaat te realiseren en om de doelstelling te bereiken met als uitkomst: een professionele, getrainde en tevreden klant."

Voor meer informatie www.performenz-instituut.nl

Edities