Goed is goed... Of toch niet?

Verschenen in Bodylife nummer 6 2023


Wanneer is een Net Promoter Score écht goed? Deze vraag speelt vaak in mijn hoofd als ik naar de cijfers kijk. Want, aan de hand van cijfers bepaal ik of ik het goed of slecht doe. Maar wanneer zegt een cijfer genoeg over jouw prestaties?
 
Dit doet me denken aan mijn kindertijd. Een 7 voor een toets is een mooi cijfer, zou je denken. Maar als de hele klas gemiddeld een 9 heeft, is die 7 dan nog steeds zo goed als je in eerste instantie dacht? Zo werkt het met benchmarken ook. In elke sector in Nederland is het gemiddelde anders. Een goede score in de ene sector kan middelmatig zijn in een andere sector.
 
En daarom is benchmarking zo essentieel. Het helpt ons te begrijpen wat ‘goed’ echt betekent in de context van onze branche. Een NPS, hoe indrukwekkend ook, kan pas écht gewaardeerd worden als we deze vergelijken met de gemiddelde scores in onze sector. Met een benchmark zet jij je prestaties af tegen een referentiegroep. Dit kan gaan over clubs in jouw omgeving, de provincie of heel Nederland.
 
In dit licht is het nieuws dat Feedback4Sports een benchmark heeft voor de sportsector goed nieuws! Dit initiatief stelt jou in staat je prestaties te vergelijken met het landelijke gemiddelde: een cruciale stap vooruit, die jou helpt bepalen waar je staat in het grote geheel. In een sector waar prestaties vaak subjectief lijken, biedt deze benchmark objectieve, vergelijkbare gegevens om jou te gidsen.
 
Met dit duidelijke beeld van jouw positie in de sportsector, kan jij realistische doelen stellen en strategieën om jouw dienstverleningen te verbeteren vormgeven. In een wereld waar ‘goed’ een relatief begrip is, geeft deze benchmark ons de feiten en cijfers die we nodig hebben om onszelf te evalueren en te blijven streven naar uitmuntendheid.
Edities