Sturen op data: het sleutelrecept voor succes voor clubmanagers en clubeigenaren

Verschenen in Bodylife nummer 5 2023
Als clubmanager of clubeigenaar ben je ongetwijfeld bekend met de complexiteit en uitdagingen die gepaard gaan met het beheren van een sportschool. Er zijn talloze variabelen om in de gaten te houden, en beslissingen moeten vaak in een oogwenk worden genomen. Hoe zorg je ervoor dat deze beslissingen op basis van data worden genomen in plaats van op onderbuikgevoel? Stéphanie Sylla, Manager Sales & Customer Success bij ClubPlanner, deelt waarom data-gestuurd clubmanagement van cruciaal belang is.
 
Het belang van duidelijke doelen stellen
Eén van de grootste uitdagingen voor sportschoolmanagers is het duidelijk definiëren en in real-time visualiseren van de doelen van hun club. Stéphanie legt uit hoe inzicht in de juiste rapportages kan bijdragen aan dit proces. "Met geautomatiseerd clubmanagement kunnen sportschoolmanagers en eigenaren hun doelen uiterst gedetailleerd vastleggen en inzichtelijk maken", zegt Stéphanie. "Dit omvat het opstellen van meetbare doelstellingen, zoals het vergroten van het ledenbestand, het verbeteren van de klanttevredenheid en het verhogen van de omzet."
 
Het belang van doelgerichte rapportages
Om effectief te reageren op veranderingen in de fitnessindustrie en de behoeften van je leden is real-time data gestuurde besluitvorming belangrijk. "Dankzij real-time rapportages en overzichtelijke dashboards kun je trends en patronen identificeren", vertelt Stéphanie. "Dit stelt je in staat om proactief te handelen en je strategie aan te passen wanneer dat nodig is. Het monitoren van kritieke prestatie-indicatoren, zoals lidmaatschapsgroei, retentiepercentages en inkomsten, voorzien je van de benodigde informatie om strategische beslissingen te nemen en je club efficiënt te laten groeien."
 
Inzicht in inspirerende resultaten
Met het inzicht in welke groepslessen succesvol zijn, welke klanten er meer aandacht nodig hebben en hoe de beschikbaarheid van de diverse medewerkers is, is het mogelijk om data gedreven beslissingen te maken. Stéphanie deelt enkele inspirerende resultaten: "Zo zagen wij bij een van onze klanten dat zij binnen 6 maanden het recente bezoekerspercentage verhoogden van 54% naar 71%. Daarnaast hebben we gezien hoe fitnessclubs hun ledenaantallen zagen groeien, hun retentiepercentages verbeterden en kosten bespaarden. Dit door onder andere roosters te optimaliseren, de communicatie met leden te verbeteren en administratieve taken te verminderen."

Zo vertelt een van de klanten Easyfit Loon op Zand: "ClubPlanner helpt ons bij het realiseren van groei en behoud van leden. Een indrukwekkend softwarepakket met klantgerichte service. Zo nemen wij wekelijks de doelrapportages door om te kijken welke resultaten we behalen als club, dit zorgt voor de juiste focus. Ook zorgen we dat er geen taken te laat zijn, zodat onze medewerkers effectief werken."
 
De weg naar succes
Effectief beheer van fitnessclubs draait om data-gestuurde besluitvorming en doelgerichte benaderingen. Door deze praktijken te omarmen, kun je jouw club naar nieuwe hoogten tillen en voldoen aan de verwachtingen van je leden. Het stellen van duidelijke doelen, het gebruik van doelgerichte rapportages en het leren van inspirerende resultaten vormen de kern van succesvol clubmanagement. Met een gefocuste visie, geïnformeerde beslissingen en strategische aanpassingen kun je jouw fitnessclub transformeren en overzichtelijk houden in een dynamische markt. Stéphanie gaat graag het gesprek met je aan op basis van haar expertise en de oplossingen van ClubPlanner.
 
Contactgegevens:
Stéphanie Sylla (Manager Sales & Customer Success Benelux bij ClubPlanner)
stephanie@clubplanner.com
www.clubplanner.com
Edities