Fit4Life: de brug tussen fitness en zorg!

Verschenen in Bodylife nummer 4 2023
Stel je eens voor dat we in een land leven waar slechts enkele duizenden mensen een chronische aandoening hebben in plaats van tien miljoen. Waar mensen begrijpen wat gezondheid voor hen betekent en daar ook structureel preventief actie op ondernemen. Waar inwoners regie nemen en houden over hun leefstijl. Maar waar ook de leefomgeving het makkelijker maakt, of nog beter, uitnodigt, om die gezonde keuzes te maken en een gezonde leefstijl vol te houden. De realiteit staat hier helaas ver vanaf.


We hebben met tien miljoen chronisch zieken te maken en met 60% overgewicht of obesitas. De zorg is helaas nog steeds volledig gericht op curatie wat in de meeste gevallen symptoombestrijding betekent. Hoe slaan we die brug tussen fitness, preventie en de zorg? Hoe overtuigen we burgers en professionals om preventie en gezondheid bevordering prioriteit nummer één te maken? En hoe komen we tegemoet aan het GALA-akkoord waarin het ministerie en overheden moeten gaan inzetten op dit probleem? Huisarts Stefan van Rooijen schiet te hulp met Fit4Life!
 
Iedereen gezonder leven!
'Iedereen de kans bieden om fit te worden voor het leven', dat is het streven van stichting Fit4Life, opgericht door huisarts Stefan van Rooijen. Hij heeft wetenschappelijke leefstijl kennis vertaald naar een jaartraject, waarin resultaat gegarandeerd is. Om dit breed onder de aandacht te brengen is samenwerken met professionals die de Fit4Life visie ondersteunen cruciaal. Volgens van Rooijen is dit 'een onmisbare schakel op onze missie naar een fit Nederland'.
 
Fit4Life wordt aangeboden in preventiecentra, waardoor het programma toegankelijk is voor een grote groep deelnemers die lid zijn of willen worden van een sportschool, fysiotherapeutisch centrum, of combinatie daarvan. En ook voor het deelnemende centrum omvat het een interessante businesscase. Om landelijke dekking te bereiken werkt Fit4Life samen met Chronisch ZorgNet. Een kwaliteitsnetwerk van oefen- fysiotherapeuten en diëtisten met ruime ervaring met het landelijk implementeren van projecten, resultaten en onderzoeken om de zorg te verbeteren en optimaliseren voor mensen met een chronische aandoening. Ook werkt Fit4Life samen met de VES en met Vivica Health & Lifestyle, het multidisciplinaire platform voor zorg en sociaal domein waardoor op een efficiënte en veilige manier data verzameld kan worden.
 
Fit4Life coaches
De Fit4Life coaches zijn de begeleiders en coaches van de deelnemers gedurende de 12 maanden van het programma. De Fit4Life coach begeleidt deelnemers intensief en stelt samen met de deelnemer individuele doelen op in het persoonlijke Fit4Life paspoort, om hiermee intrinsieke motivatie en zelfmanagement te verhogen. Ook monitort de Fit4Life coach de voortgang via fysieke metingen en de Fit4Life app, waarin deelnemers onder andere een voedingsdagboek en beweegschema bijhouden. Indien nodig verwijst de daartoe getrainde Fit4Life Coach een deelnemer door naar een fysiotherapeut, diëtist, huisarts of andere zorgverlener. In samenwerking met EFAA en Leefstijlclub is er een Fit4Life opleiding ontwikkeld en wordt nu aan de coaches in de vorm van thuisstudie aangeboden. Zo verrijk je kennis met je eigen personeel binnen je eigen centrum.
 
Door samenwerken creëert het Fit4Life programma een landelijk dekkend (verwijs)netwerk, kwaliteitsborging, adequate scholing en dataverzameling. Samen slaan we een stevige brug tussen preventiecentrum en zorg. Dit is nodig om succesvolle implementatie en opschaling van een lijnoverstijgende leefstijlinterventie mogelijk te maken. Het beste van beide werelden komt zo samen.
 
Drie pijlers van het Fit4Life programma:
 
Pijler 1: KENNIS
Aanbod van gecombineerde kennis van specialisten op alle onderdelen van een gezonde leefstijl. Opgezet door huisarts Stefan van Rooijen in samenwerking met wetenschappers en gedragsexperts zoals professor Erik Scherder & professor Jaap Seidell.
 
Pijler 2: GEDRAGSVERANDERING
Gedragsverandering vormt de rode draad van de Fit4Life. Daarmee wordt gestreefd naar duurzame gedragsverandering op de verschillende leefstijlpijlers: gezondheid, gedrag, voeding, beweging, middelengebruik en mentaal welbevinden.
 
Pijler 3: SAMENWERKING
Een lijnoverstijgende samenwerking zorgt voor de juiste kennis en zorg op de juiste plaats, een optimale verwijsstroom en voor preventiecentra een groot aanbod en een verwijsstroom.
 
De brug tussen fitness en zorg is gelegd, nu moeten we samen die brug aansterken, zodat ie door iedere Nederlander bewandeld kan worden. Fit4Life is gestart met het aansluiten van sportcentra en fysiotherapiepraktijken en het opleiden van Fit4Life coaches. Iedereen die geïnteresseerd is in het Fit4Life programma, als uitvoerder, coach of deelnemer, kan contact opnemen met info@drvanrooijen.com voor een kennismakingsgesprek.

Of neem een kijkje op:
www.fit4life.club/sportschool
www.fit4life.club/sportschoolinfo
 
John van Heel
EFAA en Leefstijlclub
 
Edities