FT-CLUB Walburg blijft ook in 2022 groeien én inspireren

Verschenen in Bodylife nummer 6 2021


De officiële opening heeft eigenaar Arjan van Dorp uitgesteld tot de coronamaatregelen een mooi feest met veel mensen toestaan, maar dat FT-CLUB Walburg volop draait is bekend in Zwijndrecht en omstreken. Van Dorp blikt tevreden terug op het eerste jaar van zijn eigen FT-CLUB en kijkt met veel vertrouwen uit naar een nieuw jaar waarin het FT-CLUB-concept verder ontrold gaat worden.

 
Ja, ook Van Dorp had natuurlijk als ondernemer te maken met de coronatijd en de daarbij horende maatregelen. Eigenlijk zou FT-CLUB Walburg al in januari 2020 de deuren openen, maar dat werd uitgesteld naar 19 mei. De club die zich uitsluitend richt op functional training verwelkomde al meer dan honderd nieuwe leden in een half jaar tijd.
 
"De prognoses die ik had gemaakt voor de opening zijn allemaal uitgekomen ondanks de coronatijd. We lopen volledig op schema. Dat geeft de burger moed. Ik ben een erg tevreden man wanneer ik terugblik op het afgelopen jaar", geeft Van Dorp aan. "Met honderd leden doen we het gewoon heel goed. Het concept slaat aan. De sfeer in de club is fantastisch. Ik krijg er veel complimenten over en leden lopen met een grote glimlach rond."
 
Aantrekkingskracht
FT-CLUB Walburg is ook de locatie waar potentiële franchisenemers voor een eigen FT-CLUB kennis kunnen maken met het concept en de voordelen van het franchisenemerschap. "Als eigenaar van FT-CLUB Walburg heb ik twee petten op: een voor business-to-business en voor business-to-consumer. Aan de business-to-business kant zien we een toenemende belangstelling voor ons FT-concept van ondernemers die niet direct uit de fitnessbranche komen", verklaart Van Dorp.
 
"Er is veel interesse voor wat wij doen. Als leden of belangstellenden voor het franchiseconcept hier komen zie je bij hen een wow-reactie terug. Niet alleen vanwege de inrichting, maar vooral door de atmosfeer. Daar ben ik ook heel trots op. FT-CLUB Walburg is een grote huiskamer, de leden én het personeel voelden zich heel snel thuis."
 
Lessen geleerd
Meer dan honderd leden en toenemende belangstelling van potentiële franchisenemers, Van Dorp kijkt vol genoegen terug op 2021 en blikt vol positieve verwachtingen vooruit op het nieuwe jaar. "Ik ben aan de ene kant in positieve zin verrast door waar we nu staan, maar in zekere zin is dit wel waar we op hadden gehoopt. Dat de reacties zo enthousiast zijn overstijgt wel alle verwachtingen", aldus de eigenaar van FT-CLUB Walburg.
 
Als Business Development Manager en Seniorness & Health bij Aciso Fitness & Health deed Van Dorp al veel ervaring op in de fitnessbranche, maar de coronaperiode heeft hem ook weer tot een wijzer man gemaakt. "Ik heb vooral geleerd om de omstandigheden waar je geen grip op hebt gewoon van je af laten glijden. En ook om niet overal mijn mening te ventileren. Dat is ook mijn advies aan andere ondernemers. Je moet als ondernemer niet in het ene of het andere kamp gaan zitten tussen leden. Ook niet op social media. Laat je daartoe niet verleiden. Dat werkt averechts. Ik ga coronadiscussies in de club uit de weg. Laten we het uur in de club gebruiken om te sporten en even te ontspannen."
 
De waarde van goed plannen blijft Van Dorp ook bij na het eerste jaar van FT-CLUB Walburg. "Ik heb mezelf en mijn team daar eigenlijk over verbaasd. Ik zei per december 2021 staan we op honderd leden en ook andere mijlpalen wisten we goed te plannen. Als je gestructureerd te werk gaat en ook goed plant, dan kom je al een heel eind. En bovenal moet je geloven in waarmee je bezig bent. In de week voordat we open gingen heb ik de prijzen voor de leden nog aangepast. Daar ben ik achteraf erg blij mee. Ik moest namelijk ook meer investeren in desinfecterende middelen en andere zaken die met de coronamaatregelen van doen hadden. Die neem je dan mee in het financiële plaatje. Ik heb de prijzen vanaf januari ook weer aangepast en leden gaan daarin mee. Je moet alert zijn op wat er speelt en snel handelen."
 
Franchiseplannen
In de FT-CLUB Walburg worden ook de FT Experience Days georganiseerd, in de huidige tijd digitaal. "Op 20 januari is er weer één. Ik ben nu bezig met de realisatie van een tweede kantoorruimte in de club. Dus wanneer het toegestaan is hebben we ook meer ruimte om geïnteresseerden op bezoek te laten komen. Er is veel belangstelling voor de FT Experience Days. De deelnemers krijgen dan meer te horen over hoe de fitnessbranche in elkaar steekt en wat de huidige ontwikkelingen zijn. We merken bij die mensen dan ook veel enthousiasme en bewondering voor het concept van de FT-CLUB", zegt Van Dorp.
 
Hij opent daarmee de ogen van potentiële franchisenemers. "We brengen bij dat je niet alleen goede trainingen moet kunnen geven, maar dat er ook een bedrijfseconomisch model achter moet zitten wat goed functioneert. Niet iedereen beseft dat een eigen startkapitaal nodig is om te starten. We waarschuwen daar ook voor. Het lijkt simpel: laten we een FT-CLUB starten en over drie maanden willen we open. Maar je moet eerst de juiste locatie vinden, dat gaat niet van de ene op de andere dag. De zoektocht naar de locatie en ook de financiering rondkrijgen zijn erg tijdrovende trajecten."
 
Van Dorp heeft vertrouwen in het nieuwe jaar voor de doorontwikkeling van zijn eigen FT-CLUB en toekomstige FT-CLUBS in Nederland. "Ik blijf mijn planning specifiek, meetbaar, ambitieus, realistisch en tijd georiënteerd maken. We werken toe naar nieuwe marketingacties. Het plan is om niet alleen het aantal leden te vergroten, we kijken ook naar omzet per lid. We merken dat veel leden behoefte hebben aan aanvullende diensten voor voeding, testen en meten. Daarvoor zijn we druk op zoek. We hebben de ambitie uitgesproken om in 2024 35 FT-CLUBS in Nederland te hebben staan. Dat is al iets bijgeschaafd door de coronatijd, maar eind 2022 gaan we voor zes FT-CLUBS. Dat gaat zeker lukken."
Edities