'In Noord-Nederland is er nog veel mogelijk voor Anytime Fitness'

Verschenen in Bodylife nummer 6 2021


Een jaar nadat Daan Vrielink (25) afstudeerde in Groningen besloot hij al snel een gedurfde eerste stap te zetten in de fitnessbranche. Vol energie en enthousiasme opende Vrielink eind november de deuren van Anytime Fitness in Zuidlaren. Helemaal in het diepe werd de jonge franchisenemer niet gegooid. Hij voelt de ondersteuning vanuit het hoofdkantoor van Anytime Fitness én van zijn vader.

 
Daan, je bent altijd op jonge leeftijd ingestapt als franchisenemer bij Anytime Fitness. Hoe ben je tot dat besluit gekomen?
"In mijn familie heeft fitness altijd een grote rol gespeeld. Mijn ouders hadden vroeger namelijk een sportschool in Roden, een dorp in Drenthe, waar ik vandaan kom. Het leek logisch om de zaak over te nemen, maar mede door familieomstandigheden kwam dat er niet van. Ik studeerde sportkunde aan de Hanzehogeschool in Groningen en die studie heb ik twee jaar geleden afgerond. Ik ging vervolgens op zoek naar een baan. Ik overweeg toen al wel te gaan ondernemen, maar misschien voor later in mijn carrière. Mijn eerste plan was om eerst ergens in dienst te gaan om ervaring op te doen. Ik heb toen een open sollicitatie op LinkedIn geplaatst en via via kwam ik in contact met Petro Hameleers van Anytime Fitness. Ik moet eerlijk zeggen dat ik Anytime Fitness nog niet kende. In vergelijking tot Zuid-Nederland zijn er niet veel Anytime Fitness-clubs in Noord-Nederland. Ik ging me toen in het concept verdiepen en werd eigenlijk steeds enthousiaster. We bespraken de optie om bij Anytime Fitness in Zuidlaren aan te sluiten als vestigingsmanager en ik ben toen op gesprek geweest bij de franchisenemer die in eerste instantie in Zuidlaren aan de slag zou gaan. Die haakte vervolgens zelf af en toen kwam de vraag van Petro: 'zou jij het niet zelf willen doen?' Ik dacht: 'ik moet dit zelf gaan doen.'"
 
Komt er dan nog een bepaalde spanning bij kijken?
"Ja, dat wel. Maar ik heb er geen moment over getwijfeld of ik het wilde. Ik wist toen ook al hoe de ondersteuning vanuit Anytime Fitness geregeld was en op de achtergrond speelt mijn vader als een mentor ook een grote rol. Hij heeft veel ervaring als ondernemer. Vanaf het eerste moment heb ik ook nooit gedacht: dit komt niet goed of dit kan ik niet aan."
 
Hoe verloopt zo'n proces vanaf jouw jawoord tot de opening van jouw eigen Anytime Fitness?
"Vanuit Anytime Fitness werd ik gedurende het voortraject begeleid. Ik had het geluk dat alles qua vergunningen bij de gemeente al geregeld was. Ik kon me bezighouden met het ondernemersplan en het financiële plan, daarvoor zat ik met een financieel adviseur van Anytime Fitness. Vervolgens maak je een tijdlijn met de route naar de opening. Een paar dagen voor de knalopening kwamen er aanvullende coronamaatregelen, maar uiteindelijk zijn we gewoon de derde week van november open gegaan."
 
Hoe gaat het nu?
"Ja, naar omstandigheden goed. De prognose die we vorig jaar zomer maakten was door de situatie rond corona niet meer reëel, maar we blijven nieuwe leden verwelkomen en we merken bij hen in die korte tijd ook al een zekere loyaliteit. We zien ook veel mensen komen die het fijn vinden om een sportschool dicht bij huis te hebben. Ze hoeven niet meer in de auto naar Groningen of Assen. We zitten dus ook echt op een geschikte locatie."
 
Wat is jouw ambitie voor de toekomst?
"Ik zou het mooi vinden om door te groeien en in Noord-Nederland zijn er genoeg mogelijkheden. Veel mensen die hier komen kenden Anytime Fitness nog niet, maar ze zijn erg onder de indruk van wat ze zien. Ik heb in verschillende sportscholen gesport en sfeer geproefd. Ik kwam er toen achter dat ik het kleinschalige, familiaire en gezellige erg kan waarderen. Dat komt terug bij Anytime Fitness. De kans om te starten als franchisenemer wilde ik niet laten schieten. Voor mij is dit de ideale instap als beginnende ondernemer. Het is fijn om gebruik te kunnen maken van de kennis en ervaring op het hoofdkantoor. Zeker in deze tijd."
Edities