Hoe Pump Fitclub in samenwerking met Life Fitness een bijzonder clubconcept ontrolde

Verschenen in Bodylife nummer 6 2021


Vier jaar werkten ze toe naar de realisatie van PUMP Fitclub in Poortugaal. Ondernemers Rob Roos en Gatchik Khatchatrian openden op 31 oktober vorig jaar op feestelijke wijze de deuren van hun club. Roos en Khatchatrian, die in Life Fitness een kennispartner vonden bij het ontwerp van PUMP Fitclub, richten zich naast het sportaanbod ook op de maatschappelijke én sociale waarde van hun club.


Een nieuwe fitnessclub openen in coronatijden. Ja, zeker toen de pandemie net uitbrak hadden Roos en Khatchatrian nog even hun bedenkingen. Moesten ze het plan waaraan ze al vier jaar werkten dan toch afblazen? "Het duurde heel erg lang voordat we de vergunningen rond hadden bij de gemeente. Uiteindelijk kregen we in april 2020 groen licht, precies in de lockdownperiode", vertelt Roos. "Ik zat even met de gedachte: moeten we dit doorzetten? Maar we hielden vertrouwen en toen op 1 juni de verbouwing startte, liepen de besmettingscijfers terug. We wilden de trein ook niet meer stoppen."

Het plan dat Roos en Khatchatrian een aantal jaar geleden smeedden toen ze elkaar leerden kennen bij een andere sportschool, was: een fitclub openen met een sterke focus op de maatschappelijke en sociale toegevoegde waarde voor de lokale gemeenschap. "Wat PUMP Fitclub bijzonder maakt is dat we nu een alles onder één dakconcept hebben. Bij veel sportscholen gaan leden tegenwoordig naar binnen, trainen en weer naar huis. Lopendebandwerk. Wij willen een sfeer creëren waarin mensen willen blijven nadat ze hebben gesport", zegt Khatchatrian. Daarvoor is PUMP Loungeclub ingericht. "Daar kan iedereen terecht voor koffie, smoothies, gezonde maaltijden en veel gezelligheid", geeft Roos aan. "Wij hopen dat onze leden, van jong tot oud, elkaar ook beter gaan leren kennen door mee te doen aan bepaalde activiteiten. We willen binnen PUMP Fitclub echt een clubgevoel creëren voor de lokale gemeenschap. Dan kun je denken aan gezamenlijk naar voetbalwedstrijden of Formule 1 kijken. Maar ook activiteiten meer gericht op ouderen", aldus Roos.

VERBOUWING
PUMP Fitclub is gevestigd in een voormalige voetbalkantine. "Als de vrijwilligers die hier vijftien jaar lang tosti's hebben gemaakt naar binnen zouden wandelen, dan zouden ze de weg kwijt raken. Het was echt een enorm project en we zaten soms even met de handen in het haar. We hebben wel wat slapeloze nachten gehad. Uiteindelijk is 140 kuub aan stenen weggehaald, daar kun je een compleet huis van bouwen. In het oude pand zaten ook ongeveer dertig kleedkamers", geeft Khatchatrian aan.

Voor de inrichting van PUMP Fitclub schakelde Roos en Khatchatrian de hulp in van Life Fitness. De ondernemers kwamen tijdens hun zoektocht naar de perfecte invulling van hun club in aanraking met SYNRGY 360, een full body circuitoplossing van Life Fitness, en legden contact met Life Fitness in Barendrecht. "We kregen toen een uitnodiging van accountmanager Robbert Versteeg om samen nog meer ideeën uit te wisselen over het concept wat wij voor ogen hadden. Als ondernemers heb je bepaalde plannen, maar het is fijn dat iemand met de ervaring van Robbert meedenkt en ook zelf met voorstellen komt. We hebben alle ideeën genoteerd en Robbert heeft toen een 3D-visualisatie van de plannen gemaakt. Dat zag er al direct goed uit. Vervolgens ga je dan wel samen weer verder finetunen en dan kom je tot de 3D-visualisatie waarbij iedereen zoiets heeft van: dit is 'm", aldus Khatchatrian.

Uit de koker van Life Fitness kwam ook het advies om met zones te werken, waarbij het onderscheid wordt gemaakt door verschillende vloeren voor SYNRGY 360, de cardio- en krachttoestellen en losse gewichten. "Robbert heeft ook heel bewust met ons meegedacht over de hoeveelheid toestellen die we nodig hadden in combinatie met het aantal leden waar wij nu naar streven. We hebben inmiddels een hele mooie samenstelling met toestellen en materialen van Life Fitness en Hammer Strength", vertelt Roos.

MAATSCHAPPELIJKE ROL
Khatcharian en Roos willen met PUMP Fitclub een club neerzetten waar jong en oud uit de omgeving van Poortugaal met plezier naartoe komt. "We hebben bewust gekozen voor horeca in onze club. In veel andere clubs is daarop bezuinigd in de voorbije jaren. Wij willen een stukje gezelligheid, plezier en ontspanning toevoegen aan het sportaanbod. Het maakt niet uit of je komt trainen of alleen een krantje wil lezen in de lounge. We willen naast het gevarieerde sportaanbod de verbinding zoeken in een wereld waarin meer mensen individualistisch leven", aldus Roos.

De ondernemers hebben bij hun ambities voor de toekomst ook te maken met de coronatijd en de maatregelen die van kracht zijn. "Het wordt ondernemers in deze coronatijd heel moeilijk gemaakt. Eigenlijk hadden we geen slechter moment kunnen uitkiezen om te openen", zegt Khatchatrian met een glimlach. "Maar we merken dat onze leden blijven komen en dat geeft hoop en vertrouwen voor de toekomst. We willen de beste sportschool van Nederland worden en dat gaat wel lukken. Je moet daar als ondernemer in geloven."

Roos: "Leden moeten met plezier naar PUMP Fitclub komen. Eerst plezier maken en dan komt de rest vanzelf. Als je op een plezierige locatie aan je gezondheid kunt werken, stimuleert dat om te blijven komen. Wij willen ook een bewuste, gezonde mindset meegeven aan onze leden, zoals over gezonde voeding. Hopelijk kunnen we ons PUMP Fitclub-concept in de toekomst verder uitbreiden. We hopen voor nu nieuwe leden met goede voornemens in 2022 te verwelkomen en te blijven groeien in deze bijzondere tijd. We zijn heel trots op waar we nu staan, ook met hulp van Life Fitness. Zij zijn nog met een potentiële klant van hen bij ons op bezoek geweest. PUMP Fitclub is ook een soort showroom geworden, haha. Ik denk dat Life Fitness het eindresultaat ook erg inspirerend vindt. We hebben nog altijd goed contact met Life Fitness. Als we iets nodig hebben, kunnen we altijd schakelen. Dat voelt goed."

Ga voor meer informatie naar: 

www.lifefitness.nl

www.pump-fitclub.nl
Edities