2024 jaar geleden

Goed is goed... Of toch niet?

Govert Janssen
Redacteur
2024 jaar geleden
Wanneer is een Net Promoter Score écht goed? Deze vraag speelt vaak in mijn hoofd als ik naar de cijfers kijk. Want, aan de hand van cijfers bepaal ik of ik het goed of slecht doe. Maar wanneer zegt een cijfer genoeg over jouw prestaties?
 
Dit doet me denken aan mijn kindertijd. Een 7 voor een toets is een mooi cijfer, zou je denken. Maar als de hele klas gemiddeld een 9 heeft, is die 7 dan nog steeds zo goed als je in eerste instantie dacht? Zo werkt het met benchmarken ook. In elke sector in Nederland is het gemiddelde anders. Een goede score in de ene sector kan middelmatig zijn in een andere sector.
 
En daarom is benchmarking zo essentieel. Het helpt ons te begrijpen wat ‘goed’ echt betekent in de context van onze branche. Een NPS, hoe indrukwekkend ook, kan pas écht gewaardeerd worden als we deze vergelijken met de gemiddelde scores in onze sector. Met een benchmark zet jij je prestaties af tegen een referentiegroep. Dit kan gaan over clubs in jouw omgeving, de provincie of heel Nederland.
 
In dit licht is het nieuws dat Feedback4Sports een benchmark heeft voor de sportsector goed nieuws! Dit initiatief stelt jou in staat je prestaties te vergelijken met het landelijke gemiddelde: een cruciale stap vooruit, die jou helpt bepalen waar je staat in het grote geheel. In een sector waar prestaties vaak subjectief lijken, biedt deze benchmark objectieve, vergelijkbare gegevens om jou te gidsen.
 
Met dit duidelijke beeld van jouw positie in de sportsector, kan jij realistische doelen stellen en strategieën om jouw dienstverleningen te verbeteren vormgeven. In een wereld waar ‘goed’ een relatief begrip is, geeft deze benchmark ons de feiten en cijfers die we nodig hebben om onszelf te evalueren en te blijven streven naar uitmuntendheid.
 
Input:
Waarom vind ik dit relevant? Aan de hand van cijfers besef ik pas of ik het goed of slecht doe. Dit herinnert me aan mijn kind dat thuiskomt met een 7. Een prima cijfer, denk je. Maar als de hele klas gemiddeld een 9 heeft, is die 7 dan nog steeds goed?
 
Stel, ik haal een 5, terwijl iedereen een 2 scoort. Dan is die 5 ineens fantastisch. Dit toont aan dat je pas echt weet of iets goed of slecht is als je het vergelijkt met anderen. Hetzelfde geldt voor NPS metingen.
 
Ik kijk ook naar overzichten per sector. NPS-scores kunnen per sector enorm verschillen. Wat sectorbreed als 'goed' wordt beschouwd, kan variëren.
 
Door benchmarking zie ik waar ik sta in vergelijking met de rest van Nederland. Het is belangrijk om specifiek voor mijn sector te kijken. Zo ontdek ik of ik het relatief goed doe of niet.

Dit artikel is een ingezonden bericht en valt buiten de verantwoordelijkheid van de redactie.

Auteur

Govert Janssen

Bedrijf

Feedback4Sports

Laatste artikelen van dit bedrijf