5 maanden geleden

Gaat AI de fitness trainer vervangen?

John van Heel
Directeur
5 maanden geleden
AI en ChatGPT zorgen nogal voor flink wat ophef de laatste tijd. Dat komt door de lancering van ChatGPT van OpenAI in november afgelopen jaar en de ChatGPT 4 release in maart dit jaar. Tot die maanden was dat digitale superbrein alleen maar beschikbaar voor een ‘inner circle’ van ontwikkelaars en IT-specialisten. OpenAI heeft er een chat interface voor ontwikkeld zodat dat superbrein voor iedereen beschikbaar is. En toen ging het los, van euforie tot de doemscenario’s van het einde van de Homo Sapiens. De doemdenkers zijn ervan overtuigd dat dit het begin van het eind is en dat deze AI zich zal ontwikkelen tot een digitaal autonoom monster met een eigen destructieve wil om de mens van de aarde te vegen.

De enthousiastelingen zien in de nieuwe AI-ontwikkelingen de oplossingen voor het banentekort in de zorg, de oplossing voor de op dit moment niet te genezen ziekten, de oplossing de klimaatcrisis en hongersnood, het super goedkoop worden van energie en AI zal impact hebben in elke sector en werk gemakkelijker maken, om maar wat voorbeelden te benoemen. Voldoende informatie en motivatie voor me om me erin te verdiepen, want als AI in ieder geval volgens beide groepen een enorme impact gaat hebben op onze toekomst, dan maar beter onderzoeken welke kant het op zou kunnen gaan met de fitness industrie.

Na er maanden onderzoek naar te hebben gedaan en er een cursus voor te hebben ontwikkeld, ben ik ervan overtuigd dat het de fitness trainer zeker niet volledig zal vervangen. De huidige De huidige AI wordt ‘Narrow AI’ genoemd, wat eigenlijk betekent dat het niet de algemene intelligentie en het aanpassingsvermogen van een mens bezit maar puur gebaseerd is op data en training. Een enorme dataset en krachtige hardware vormen als het ware de 'motor en brandstof' voor de applicatie. Voor een chatbot zoals ChatGPT zijn daaraan technologieën als Machine Learning en NLP (Natural Language Processing) toegevoegd, waardoor het geheel een uitermate sterk getraind algoritme vormt.

De critici van AI geloven dat de technologie zich door de ontwikkeling van ChatGPT binnenkort zal ontwikkelen tot AGI, ofwel Artificial General Intelligence. Ze vrezen dat het een eigen mening en wil zal ontwikkelen en onafhankelijk van de mens beslissingen zal gaan nemen. Dit roept bij veel mensen het 'Terminator' doemscenario op, waarin robots de mensheid uitroeien. De meningen over AGI zijn zeer verdeeld. Sommigen denken dat het er binnen een paar jaar zal zijn, terwijl anderen geloven dat het er nooit zal komen. Wat wel duidelijk is, is dat we met Narrow AI nog ver verwijderd zijn van AGI.

Dat AI veel gaat betekenen voor de fitnesstrainer en fitness ondernemer, daar twijfel ik niet over. Een AI kan work-out schema’s genereren, leefstijl advies helpen samenstellen, een trainingsplan en leefstijlplan opstellen, maar het kan niet de subtiele lichaamstaal en emoties van een persoon lezen. Een menselijke trainer kan dat wel en kan de training daarop aanpassen. Een robot kan je misschien vertellen dat de oefening iets efficiënter en veiliger kan, maar de aanmoediging van een echte persoon kan net dat beetje extra geven om je door een zware work-out heen te slepen. Een menselijke trainer kan direct ingrijpen als hij ziet dat een oefening niet goed wordt uitgevoerd, terwijl een AI dat misschien niet kan detecteren of in ieder geval niet snel in kan grijpen. Veel mensen komen ook naar de sportschool voor het sociale aspect, en een robot of algoritme kan die menselijke interactie niet vervangen.

Dat gezegd hebbende, AI kan wel zeker een aanvullende rol spelen. Denk aan gepersonaliseerde work-out schema's, voedingsadviezen, expertise ontwikkeling van de trainer, schrijfhulp, taal correctie en nog veel meer. Maar de complete vervanging van de menselijke touch? Dat zie ik niet gebeuren. Dus, als je je zorgen maakt over een Chatbot zoals ChatGPT of robot die je baan inpikt, daar is ons vak veel te sociaal en interpersoonlijk voor. Wil jij een early adaptor worden op het vlak van AI en ChatGPT, om het te gebruiken in je voordeel, je expertise en voor een betere service naar je klanten? Check dan eens de AI en ChatGPT cursus op www.efaa.nl.

John van Heel
EFAA opleidingen en Leefstijlclub
Auteur

John van Heel

Bedrijf

EFAA Opleidingen

Laatste artikelen van dit bedrijf