9 august 2023

De impact van AI op de fitness-sector!

John van Heel
Directeur
9 august 2023
Je hebt er ongetwijfeld al iets van vernomen, de AI-ontwikkeling zit in een stroomversnelling sinds Open AI Chat GPT 3.5 in november 2022 openbaar heeft gemaakt. En die ontwikkeling heeft een extra versnelling gekregen vanaf maart 2023, toen Chat GPT 4 beschikbaar werd. Het lijkt erop dat zich nu al twee kampen vormen.
 
Aan de ene kant zijn er mensen die razend enthousiast zijn en de wereld zien veranderen, tot aan de oplossing voor alle wereldproblemen die wij momenteel te verduren hebben. Aan de andere kant is er een kamp dat in deze ontwikkeling alleen maar problemen voorspelt en zelfs het einde van de mensheid voorziet op lange termijn. De ontwikkelaars, politiek en regelgevers hebben hier zeker nog een flinke kluif aan, om de gevaren en nadelen in te perken, maar wat het ons, burgers, professionals en organisaties, nu biedt, is ongelofelijk. Maak kennis met de nieuwe wereld met AI!
 
Wat is AI?
Artificiële (kunstmatige) Intelligentie (AI) is een brede term die verwijst naar de simulatie van menselijke intelligentie in machines/computers, waardoor ze in staat zijn om taken uit te voeren die normaal gesproken menselijke intelligentie vereisen. Het omvat de ontwikkeling van computersystemen en algoritmen die in staat zijn om te leren, redeneren, problemen op te lossen, beslissingen te nemen, menselijke spraak- en beeldverwerking te begrijpen en, als we de chatbots zoals Chat GPT bekijken, hier op een verrassend uitgebreide, logische en complete manier op terug te koppelen.
 
AI en fitness?
In de dynamische wereld van fitness, leefstijl en gezondheid, waar technologische vooruitgang en innovatie de toon zetten, staat ons een spannende en interessante toekomst te wachten. De impact van Artificiële Intelligentie (AI), in het bijzonder Chat GPT, op de fitness sector zal enorm zijn en transformeert de manier waarop we met ons vak en onze klanten omgaan. Dit is geen fictie meer, maar een realiteit die zich nu voor onze ogen ontvouwt. De potentie van AI in de fitnesssector is dat we in een versneld tempo veel kwalitatiever en completer gepersonaliseerd advies kunnen verstrekken en dat gepersonaliseerde primaire preventie op alle leefstijlvlakken in een handomdraai beschikbaar is. AI-technologieën zoals Chat GPT gaan de grenzen van het mogelijke verleggen.
 
Toepassingen van AI op korte termijn!
De toepassing van AI, met name Chat GPT, zal waarschijnlijk op relatief korte termijn leiden tot meerdere ontwikkelingen in de fitnesssector. Meer gepersonaliseerde trainingsschema’s en leefstijlplannen zullen hun intrede doen. AI kan enorme hoeveelheden gegevens analyseren, waardoor het mogelijk is om zeer gepersonaliseerde trainingsschema's, advies en leefstijlplannen te maken die aansluiten bij de individuele behoeften, voorkeuren, doelen en bio markers van de gebruiker. 24/7 Fitnesscoaching zal eerder de norm dan de uitzondering worden. AI-chatbots zoals Chat GPT kunnen dienen als persoonlijke fitnesscoaches die 24/7 beschikbaar zijn. Ze kunnen gebruikers motiveren, vragen beantwoorden, oefeningen uitleggen, en feedback geven.

Gezondheidsmonitoring zal een flinke vlucht nemen. Met de groei van wearables en slimme apparaten, kan AI verzamelde gezondheidsgegevens analyseren en gebruikers inzicht geven in hun voortgang, herstel en algehele gezondheid. Virtual reality fitness zal waarschijnlijk op korte termijn beschikbaar komen. AI kan de ervaring van virtuele fitness verbeteren, met gepersonaliseerde virtuele trainers, virtual reality en gepersonaliseerde work-outs die men thuis kan volgen. Dit kan de toegang tot fitness voor veel meer mensen vergemakkelijken. Een breder leefstijladvies over voeding, stressmanagement, ontspanning, slaap, enz. kan veel gemakkelijker worden aangeboden door de fitnesssector. AI kan helpen bij het ontwerpen van aangepaste leefstijlplannen op deze vlakken, op basis van iemands doelen, levensstijl, en voorkeuren. Ook kan het allergieën en voedingsbeperkingen in overweging nemen. Advies over preventie van blessures zal veel nauwkeuriger kunnen gebeuren door trainers, personal trainers en coaches. AI kan bewegingsanalyses gebruiken om technieken te corrigeren en de kans op blessures te verkleinen. Het kan ook helpen bij het opstellen van een herstelplan na een blessure. Ook op het gebied van ondersteuning en begeleiding van mentale gezondheid zal de sector met de opkomst van AI en met de toenemende aandacht hiervoor maatschappelijk, meer gaan betekenen voor klanten en bedrijven. AI-tools zoals Chat GPT kunnen bijvoorbeeld mindfulness oefeningen aanbieden en gebruikers helpen met stressmanagement. Al deze ontwikkelingen kunnen bijdragen aan een meer holistische en toegankelijke benadering van fitness, waardoor meer mensen hun gezondheid en welzijn gemakkelijker kunnen verbeteren.
 
AI in fitness op macroniveau!
Naast de directe impact op de individuele gebruikerservaring, zullen zich ook nog macroveranderingen aandienen voor de fitness industrie door de komst van AI. Denk bijvoorbeeld aan mogelijke veranderende bedrijfsmodellen. Traditionele fitnesscentra en sportscholen zullen hun bedrijfsmodellen moeten heroverwegen, aangezien AI nieuwe kansen zal gaan bieden en de kans bestaat dat steeds meer mensen zullen kiezen voor gepersonaliseerde digitale begeleiding en coaching. Dit kan leiden tot een grotere focus op het aanbieden van bijvoorbeeld digitale personal training en coaching vanuit sportcentra. Met AI-gegenereerde gegevens kunnen bedrijven in de fitnessbranche hun diensten nog veel beter afstemmen op de behoeften en voorkeuren van hun klanten. Dit kan variëren van de planning van lessen tot de selectie van apparatuur en de inrichting van de ruimte. Met de groeiende populariteit en potentie van AI in de fitnesssector, zullen we waarschijnlijk ook een behoorlijke toename gaan zien in investeringen in AI-gerelateerde fitness-start-ups en technologieën.
 
Hoewel er bezorgdheid bestaat over AI die banen overneemt, ben ik daar niet zo bang voor in de fitness sector. Er zal wel een verschuiving naar AI plaatsvinden in de fitnessindustrie waardoor ik eerder nieuwe banen zie ontstaan. Denk aan digitale personal trainers en coaches, ontwikkelaars van fitness georiënteerde AI-toepassingen, AI Personal Trainer Ontwerpers, AI Fitness Analisten, AI Gezondheidscoaches, Virtual Reality Fitness Instructeurs, AI Fitness App Ontwikkelaars, enz.
 
Naarmate AI een grotere rol gaat spelen in de fitnessindustrie, zal er ook een grotere behoefte ontstaan aan ontwikkeling van regels voor de ethische aspecten van AI, zoals privacy, datagebruik en eerlijkheid. Dit zal zeker leiden tot nieuwe wet- en regelgeving om de rechten en belangen van consumenten te beschermen.
 
Door de personalisatie en grotere toegankelijkheid die AI mogelijk maakt, kan fitness voor een breder publiek toegankelijk worden. Dit kan leiden tot meer exclusiviteit in de fitnesssector, waardoor meer mensen, ongeacht hun leeftijd, fysieke bekwaamheid, of sociaal-economische status, toegang hebben tot fitness- en gezondheidsdiensten.
 
Gebruik maken van het externe superbrein!
Dit zijn natuurlijk slechts enkele aspecten van AI en diens invloed op de fitness sector de komende jaren. Hoewel AI veel potentieel heeft om de fitnessindustrie te transformeren, is de persoonlijke interactie en menselijke begeleiding natuurlijk nog steeds cruciaal en waardevol en dat zal voor een grote groep ook zeker zo blijven. Ik geloof er echter wel in dat de transformatie al is ingezet naar het optimaal gebruik maken van dat ‘superbrein’, want dat is wat Chat GPT in ieder geval al is. Daarom hebben we bij EFAA ook besloten om de fitness professional en ondernemers te ondersteunen in de transitie naar dit optimale gebruik van AI. Over enkele weken is de eerste ‘AI in fitness’ opleiding beschikbaar, dus hou onze website in de gaten, want je kan zomaar bij de early adaptors van de fitnesssector gaan behoren.
 
Wil je een eerste compacte handleiding ontvangen over de toepassing van Chat GPT, mail snel naar info@efaa.nl.
 
John van Heel
EFAA en Leefstijlclub
www.efaa.nl en www.leefstijlclub.nl
 
Auteur

John van Heel

Bedrijf

EFAA Opleidingen

Laatste artikelen van dit bedrijf