- Mobee

Verschenen in BodyLIFE Benelux nr4 2014

PERSONAL TRAINER WORDEN?

Steeds meer cursisten willen tegenwoordig opgeleid worden tot Personal Trainer. Niet verwonderlijk aangezien de vraag naar goed opgeleide Personal Trainers nog steeds toeneemt en het vak oneindig veel mogelijkheden biedt. Je helpt klanten 1 op 1 of in kleine groepen op een veilige, effectieve en uitdagende wijze zijn of haar doelstellingen te behalen. Naast een goede eigen vaardigheid en veel kennis, dient de Personal Trainer te kunnen enthousiasmeren en over goede coachingsvaardigheden te beschikken.

Start2move heeft een 3-tal aantrekkelijke Personal Trainer pakketten samengesteld die een goede basis vormen voor elke (toekomstige) Personal Trainer : Personal Trainer Basis, Personal Trainer Basis+, Personal Trainer Pro.

De pakketten bestaan oa. uit de erkende opleiding Fit!vak Fitnesstrainer A/B, Personal Trainer, Bootcamp Trainer en Sport en Voeding.

De cursist bepaalt zelf waar en wanneer hij de verschillende opleidingen gaat volgen. Gemiste lessen kunnen bovendien ten alle tijden gratis worden ingehaald op een locatie naar keuze.

Start2move heeft opleidingslocaties in Amersfoort, Arnhem, Leeuwarden, Tilburg, Weesp, Zwolle en Den Haag en is een van de snelst groeiende Fit!vak erkende opleidingscentra van Nederland.

Kijk voor meer informatie op www.start2move.nl

Transatlantic Fitness: nieuwe producten, nieuwe website

Transatlantic Fitness heeft een nieuwe website geopend: www.transatlanticfitness.nl. Naast de reeds bestaande exclusieve import van TRX-producten heeft Transatlantic Fitness nu ook Rocktape in het portfolio. Rocktape is het beste kinesiologie tape dat momenteel op de markt te verkrijgen is. Het is een van de grootste namen in de Crossfit wereld omdat de tape de prestaties bevorderd en blessures tegen gaat. Transatlantic Fitness biedt u niet alleen TRX en Rocktape, maar heeft meer voor u in huis.

U kunt vanaf heden in de webshop terecht voor producten en cursussen van Trigger Point Performance Therapy en Dynamax medicijnballen. Daarnaast bieden we multifunctionele trainingsmogelijkheden voor small group trainingen met de FUNS Tower 2.0.

Kijk voor meer informatie op www.transatlanticfitness.nl of e-mail ons op info@transatlanticfitness.nl.

Life Fitness introduceert elegante premium krachtlijn Insignia Series

Met de nieuwe Insignia Series introduceert Life Fitness een nieuwe standaard voor krachttoestellen met steekgewichten. De Insignia Series is een premium krachtlijn, die optimale functionaliteit combineert met geavanceerd design. Deze nieuwe krachtlijn, tijdens FIBO 2014 voor het eerst geshowd, vervangt het bestaande aanbod van de Signature Series met een nieuw ontwerp op basis van verbeterde gebruikservaringen en functies.

De nieuwe krachtlijn bevat 21 krachttoestellen met steekgewichten. Eigenaren van fitnessclubs kunnen kiezen uit aanpasbare opties. De nieuwe Insignia Series bevat onder meer 15 verschillende kleuren voor het frame, 30 opties voor de bekleding en zes mogelijke afwerkingen voor de afdekkappen. Hierdoor hebben eigenaren de mogelijkheid om hun fitnessclub te onderscheiden en in het oog te laten springen.

nieuws I producten en concepten

Nieuwe kluisjes van

Digilock

Digilock is niet alleen bekend als leverancier van premium keyless sloten voor de Spa, Fitness en Leisure industrie maar levert ook luxe, trendy lockers met de naam Celare. De Celare lockers transformeren uw kleedkamers in echt uitzonderlijke ruimtes.

De lockers zijn verkrijgbaar met 1, 2, 3 en 6 deuren en is keuze uit 12 verschillende kleuren metalen deuren en 4 verschillende kleuren glazen deuren. De lockers zijn voorzien van ventilatieopeningen aan de achterkant.

Alle Celáre lockers worden standaard uitgerust met een keyless slot van Digilock, de wereldwijde leverancier van premium slotoplossingen. De sloten kunnen worden beheerd aan de hand van de Manager (master) sleutel. Tevens kunnen de sloten geprogrammeerd worden met een zogenaamde auto-unlock functie instelbaar tussen de 1 en 99 uur.

Voor meer informatie kijk op www.digilock.com.

body•LIFE 4I2014 I

De Europese fitness- branche in beweging

Eind 2013 hadden de 20 grootste fitnessclubs gecombineerd 7,8 miljoen leden en dus ongeveer 17% van alle leden in Europa. Hun ontwikkeling wordt vooral gedreven door goedkopere aanbieders zoals Basic Fit, Fit For Free en Pure Gym, die zowel nationaal als internationaal groeien. De meest succesvolle aanbieder uit het discountsegment is ook marktleider op de fitnessmarkt: 1,2 miljoen leden trainen in ongeveer 200 filialen van McFit en betalen voor hun lidmaatschap slechts 19,90 euro per maand. Na de opening van de eerste clubs in Italië en Polen begin dit jaar, is de verwachting dat het bedrijf sterker zal groeien.

Op twee staat Leisure Group Europe, moedermaatschappij van onder meer Health City en Basic-Fit. Door de snelle groei van Basic Fit, kon het bedrijf eind 2013 groeien naar 780.000 leden. De derde plaats wordt bezet door Virgin Active met 598.000 leden. Achter het als vierde geplaatste Health & Fitness Nordic sluit Fitness First de top 5 af.

Inkomsten

In termen van gegenereerde inkomsten krijgt men een andere top 5: Virgin Active is de dan Europese marktleider. De aanbieder heeft clubs in het Engeland, Italië, Spanje en Portugal en een omzet van 532 miljoen euro. De tweede plaats werd opgeëist door David Lloyd Leisure met 398 miljoen euro, op de voet gevolgd door de Health & Fitness Nordic (388 miljoen). McFit staat op de vierde plaats met een omzet van 289 miljoen euro, nog voor Leisure Group Europe.

De tien meest toonaangevende aanbieders genereerden in 2013 samen een omzet van 2,8 miljard euro. Bedrijven hadden een jaaromzet van tenminste 150 miljoen euro nodig om in de top tien te komen.

Aangenomen wordt dat de grens van 3 miljard euro dit jaar wordt overschreden en discountaanbieders hun aandeel kunnen uitbreiden ten opzichte van de toonaangevende fitnesscentra, zeker met hulp van investeerders.

Profijt

Van de positieve ontwikkeling van ondernemers uit de fitnessbranche konden ook fabrikanten van fitnessapparatuur profiteren. Door de recessie tussen 2007 en 2009 daalden de omzetten met 15 procent per jaar; nu kunnen ze meeliften en terug naar de situatie van vóór de crisis. Zo had het Amerikaanse Life Fitness een jaaromzet van 520 miljoen euro in 2013, gevolgd door de Italiaanse fabrikant Technogym met meer dan 420 miljoen euro. De zeven grootste internationale producenten hebben samen een marktaandeel van ongeveer 50 procent.

Penetratiegraad

De goede ontwikkelingen van de kant van de fabrikanten heeft ook zijn doorwerking op de meerderheid van de Europese fitnessmarkt. Turkije en Polen zijn volgens het onderzoek de snelst groeiende markten met groeipercentages van meer dan 20 procent. Echter, beide landen zijn nog relatief nieuw op de fitnesskaart. In verhouding maakt nog slechts een klein deel van de lokale bevolking gebruik van sportscholen in deze landen: 6,4 procent in Polen en slechts 2,2 procent in Turkije. Ter vergelijking, de penetratiegraad bij sportschoolleden in Zweden is 16,1 procent en 16,2 procent in Nederland.

Echter, het grote verschil in penetratiegraad van de verschillende landen illustreert ook de ongelijksoortigheid van de totale Europese markt. En de huidige ontwikkelingen vallen niet bij alle markten even positief uit. Vooral de Spaanse fitnessbranche lijkt te worden beïnvloed door de (macro-)economische problemen van het land.

Een grote meerderheid van de ondervraagde ondernemers geeft aan dat hun omzet is gedaald met tenminste 2,5 procent in 2013. Vooruitkijkend gaat slechts een kwart er vanuit dat het lopende jaar een omzetstijging meer dan 2,5 procent biedt.

De volgende factoren zijn een belangrijke basis voor een verhoging van de leden:

- de fundamentele tendens van groeiende gezondheidsbewustzijn;

- de diversificatie van het aanbod in meer volwassen markten;

- fitness is een integraal onderdeel geworden van de behoeften van mensen.

Als je de Europese fitnessmarkt (totale omzet 25,3 miljard euro) en de Amerikaanse (17 miljard euro) met elkaar vergelijkt, is het duidelijk dat Europa het 'moederland in de fitnessbranche' is. Gezien het groeipotentieel van de Europese fitnessmarkten alsook de aanhoudend positieve

verwachtingen, kan worden aangenomen dat deze voorsprong in de toekomst zal toenemen. Amerikaanse bedrijven zoals Anytime Fitness, Hard Candy erkennen dit breiden uit naar deze kant van de oceaan.

Toekomst

Het zal interessant zijn om in de komende Europese marktanalyses te zien hoe niet alleen sportscholen en fabrikanten, maar ook hele nationale markten zijn geëvolueerd en wat de belangrijkste trends zijn.

Niels Gronau is auteur van 'European Health & Fitness Market', dat hij Europe Active heeft geschreven. Daarnaast heeft hij talrijke nationale en internationale publicaties geschreven. Tevens is Gronau algemeen directeur van edelhelfer GmbH.

Het aantal mensen dat aan fitness doet, neemt toe in de Europese landen; al ruim 46 miljoen mensen zijn lid bij een sportschool. De grootste Europese exploitanten van fitnessclubs blijven groeien en worden vaak gesteund in hun groei door financiële investeerders. Ook fabrikanten van fitnessapparatuur zetten hun positieve ontwikkelingen voort. Deze en andere bevindingen zijn het resultaat van een onderzoek over trends in de fitnessindustrie in Europa dat Europe Active onlangs publiceerde.

Edities