- Interview Chuck Runyon

Verschenen in BodyLIFE Benelux nr4 2014

I body•LIFE 4I2014

John Hagen stapt in bij Anytime Fitness

Toen Ten Tije Fitnesscentra werden verkocht aan Achmea is John daar franchisenemer geworden met 6 clubs in eigendom. Daarnaast heeft hij met Theo Ten Tije 3 fitnessclubs in Spanje. Nadat hij gestopt was als CEO in 2012 heeft hij een sabbatical jaar gehouden. Maar bij John die meer dan 25 jaar in de fitnessbranche zit, begon het te kriebelen en hij wilde weer voor zichzelf beginnen. “Ik heb veel ontwikkelingen mee gemaakt in de fitnessbranche en mijn hart ligt toch meer bij het zelfstandig ondernemerschap dan directeur zijn van een bedrijf”, aldus John.

Aansprekend concept

“Wat ik precies wilde gaan doen, daar had ik nog niet tot in detail over nagedacht”, vertelt John. “Vorig jaar liep ik Petro Hameleers, die ik al langer kende, tegen het lijf. Hij nodigde me uit voor een presentatie in het Gelderdome over het Anytime Fitness franchise concept. Als Algemeen directeur bij Achmea Health Centers heb ik franchising van 2 kanten mogen bekijken. Bij een goede franchise organisatie sluiten de belangen van de franchisegever en franchisenemer op elkaar aan en moet de franchisenemer kunnen afgaan op de expertise van de franchiseorganisatie op meerdere deelgebieden, zodat hij zich kan bezig houden met het managen van de club en met de klanten in de club. Het franchise concept van Anytime Fitness sprak me wel aan en ik had de indruk dat er bij Anytime Fitness hard maar ook plezierig gewerkt wordt en de franchisenemers op vele vlakken goed ondersteund worden. Zowel op marketing en sales is er veel expertise aanwezig en wordt er veel voor de franchisenemers gedaan. Op het terrein van retentie is Peter Wolfhagen hun expert en ondersteunt hun. Maar ook de focus van het hoofdkantoor in de USA op innovatie en de digitale ondersteuning van franchisenemers en hun leden spreekt me erg aan. Bovendien is het concept van Anytime Fitness kleinschaliger en zit dicht bij de mensen. In doorsnee zijn het geen grote clubs met duizenden leden, maar juist clubs met 500/800 leden waardoor er ook meer kwaliteit en service geboden kan worden. Zelf heb ik ook een aantal clubs bezocht die er stuk voor stuk mooi en schoon uitzagen. Als je binnenkomt krijg je een warm gevoel. Over de uitstraling is goed over nagedacht en het blijkt ook uit onderzoek dat mensen dat belangrijk vinden. Daarbij zijn alle clubs gevestigd op een zichtlocatie met goede parkeergelegenheid en 24 uur per dag 7 dagen per week open. Kortom een prachtige formule.Bovenal er zijn reeds meer dan 2500 Anytime Fitness clubs open wereldwijd en in Nederland reeds 26 met een verwachte groei dit jaar van nog eens ongeveer 10 clubs!”

Verdienmodel

Uiteraard heeft John ook kritisch gekeken naar het verdienmodel. “Ze zitten qua abonnementprijs tussen low budget en hign end in. En uit de praktijk blijkt dat klanten best bereid zijn om te betalen voor convenience en gemak. Wat betreft de financiering voor franchisenemers, die is goed op te brengen en blijkbaar heeft Anytime Fitness goede connecties bij de Rabobank die positief tegenover dit concept staan vanwege het feit dat het een wereldwijd beproeft concept is met clubs die goede rendementen behalen. Daarbij zit het concept operationeel goed in elkaar. Waar ik in het begin wel tegen aan hikte is de begeleiding van 1.5 fte per dag. Dat leek mij in eerste instantie erg weinig. Maar het blijkt dat de begeleiding in het concept uiterst effectief wordt ingezet en alleen op uren aanwezig is zoals tussen 9 en 12 uur ’s morgens en vanaf 4 tot 9 uur ’s avonds wanneer de meeste mensen aan het sporten zijn. Daarbij is elk centrum van Anytime Fitness optimaal geautomatiseerd zodat de begeleiding zich sec met de klanten kunnen bezig houden. Uiteindelijk bepalen de mensen die er werken het succes plus de energie die zij gezamenlijk creëren.”

Nieuwe club in Vaassen

Voor John begint met de opening van een nieuwe club binnenkort in Vaassen een nieuwe uitdaging. “Ik ben zeker niet over een nacht ijs gegaan”, zegt John. “In de afgelopen tijd heb ik alle voors en tegens op een rijtje gezet en ben tot de conclusie gekomen dat het Anytime Fitness concept goed in elkaar steekt. Vaassen wordt de eerste club en mijn ambitie is als het goed loopt om meerdere clubs te openen.” De club in Vaassen wordt gevestigd in een bestaand pand van 550 m2 midden in het centrum van Vaassen waar vroeger de Albert Heijn zat. In Vaassen is nog een ander fitnesscentrum gevestigd waar met een inwonertal van 13.000 inwoners nog ruimte was voor een tweede fitnesscentrum. Gemakshalve ga ik uit van 10% aan potentiële klanten dan kom je uit op 1300. Als je daarbij de omliggende plaatsen neemt dan wordt dit getal groter. Dus qua exploitatie zit het wel goed in Vaassen. Het Fitnesscentrum in Vaassen zal geleid worden door Laurens Melenhorst die veel ervaring als personal trainer heeft. Ik ondersteun hem bij het management, organisatie en financiering. De bedoeling is dat hij de club op den duur zelf gaat runnen. Naast het reguliere concept van Anytime Fitness (cardio- en krachtapparatuur) wordt een hoek ingericht met functional training en vrije gewichten. Verder komt er een gedeelte met virtual spinning en nog een extra ruimte voor functionele training en gaan we ook Personal Training aanbieden. Hoewel het concept van Anytime Fitness in grote lijnen vaststaat, heb je als ondernemer de ruimte om zelf het concept aan te vullen met specifieke trainingen. Dat is wel prettig aan het concept.” John is ervan overtuigd dat Vaassen een succes wordt.

De snelst groeiende fitness franchise!

John Hagen was tot januari 2012 CEO bij Achmea Health Centers, binnenkort start hij zijn eigen Anytime Fitness in Vaassen (GLD) dat volgens planning op 1 september opengaat. Daarvoor heeft John lang bij Ten Tije Fitnesscentra gewerkt o.a. als General Manager en franchisenemer.

ketens I branche actueel

body•LIFE 4I2014 I

Edities