Nieuws

27-06-2019 10:47

De 10 fitste steden van Nederland

Fit blijven! Het wordt steeds belangrijker in ons leven. Reden genoeg voor Holidu, een zoekmachine voor vakantieverhuur, te kijken welke stad in Nederland het fitst is. In het onderzoek zijn sportieve activiteiten, het aantal fastfood restaurants, sportgelegenheden en het percentage gezond gewicht met elkaar vergeleken.

De hele uitslag met toelichting is te lezen op waldnet.nl  

De top 10: 
1. Haarlem - Fit score: 7,45
2. Amsterdam - Fit score: 7,12
3. Alkmaar - Fit score: 7,11
4. Utrecht - Fit score: 7,06
5. Maastricht - Fit score: 6,99
6. Zoetermeer - Fit score: 6,92
7. Delft - Fit score: 6,62
8. Den Haag - Fit score: 6,59
9. Groningen - Fit score: 6,55
10. Amersfoort - Fit score: 6,53

Methodiek
Voor elk van de 33 grote steden (boven 75.000 inwoners) werd in mei 2019 een telling van sportcentra uitgevoerd, een categorie die alle sportscholen, sporthallen, yoga- en vechtsportcentra, voetbal- en hockeyverenigingen, sportvelden en zwembaden in elke stad omvat, waarbij gebruik werd gemaakt van Google's database en het handmatig filteren van valse positieven uitkomsten. Daarnaast zijn fastfood-restaurants geteld met behulp van Google en TripAdvisor. Alle resultaten die binnen de stadsgrenzen zijn verkregen zijn geteld. 

Ook werd er rekening gehouden met data uit de Gezondheidsmonitor van het CBS, die het overgewicht aangeeft per provincie, waarbij het percentage inwoners met een gezond gewicht is berekend. Deze data werd gebruikt in de berekening voor iedere stad binnen deze provincie. Elke stad heeft een standaardscore van 0 tot 10, waarbij de steden met het hoogste percentage sportcentra per inwoner, het laagste percentage fastfood restaurants per inwoner en het hoogste percentage inwoners met een gezond gewicht worden beloond. De ranking is uitgevoerd op basis van deze genormaliseerde score.