14 october 2022

Gemeente Hilversum wil Feel Good Fitness Factory sluiten

Jeroen Gerats
Mediadeskundige bij bodyLIFE
14 october 2022
Geschil met de gemeente over bestemmingsplan en parkeernorm, betrokken sportschool Emmastraat in Hilversum moet rekening houden met gedwongen sluiting

Monique Grootjans van Feel Good Fitness Factory vertelt aan de krant dat haar sportschool veel meer is dan een standaard sportschool. Toch is dat niet de reden waarom de Hilversumse de media heeft opgezocht middels een brandbrief. Grootjans, haar team en dzeker 400 leden moeten rekening houden met een gedwongen sluiting. Er is een geschil met de gemeente. “Ik ben hier best emotioneel over, moet ik die mensen van Sherpa zomaar op straat zetten?”

Grootjans vertelt haar verhaal in het pand dat bereikbaar is via een voor de auto net breed genoeg steegje. Voor de ingang is een groot parkeerterrein waar zo plek is voor twintig auto’s maar er slechts drie staan. Het is rustig. Bovendien komt praktisch iedereen met de fiets, vertelt Grootjans. 

Het pand zelf is ruim 800 vierkante meter, en bestaat uit twee verdiepingen. Er zijn vdiverse ruimten waar mensen in kleine groepen van maximaal acht personen kunnen sporten en onder meer een fysiotherapie met een massagesalon. “Hiervoor zaten we op de Larenseweg, maar daar groeiden wij uit ons jasje”, vertelt de eigenaar.

Wij verschillen met de gemeente van mening over de uitleg van het bestemmingsplan. Wij zijn van mening dat het bedrijf wel past binnen de bestemming “Bedrijf” en dat het een passende milieucategorie betreft. Bij aangaan huurcontract gingen FGFF en de makelaar ervan uit dat het gebruik was toegestaan ook omdat hiervoor een soortgelijk bedrijf “Yoga Loft” in het pand was gevestigd. Voor het sluiten van de huurovereenkomst heb ik voor de zekerheid met de gemeente gebeld en toen is medegedeeld dat het gebruik zou passen. Achteraf gezien was het beter geweest als ik dat gesprek schriftelijk had vastgelegd.

Vanwege deze onzekerheid hebben wij gebruik moeten maken van de “breakoptie” in de huurovereenkomst en de huurovereenkomst tussentijds per 15 februari 2023 opgezegd. Dat betekent dat wij ook een boete van 10.000,- euro aan de verhuurder verschuldigd zijn. De huur zou eigenlijk pas op 15 februari 2025 kunnen eindigen. "Sluiting zou grote gevolgen hebben voor onze leden en het personeel en voor ons."aldus Grootjans. 

De wethouder heeft aangegeven het advies van de bezwaarschriftencommissie af te willen wachten. Dit advies zal naar verwachting pas in januari beschikbaar zal zijn, kort voor of wellicht zelfs na het noodgedwongen einde van de huurovereenkomst op 15 februari 2023. 

Het zou ontzettend zonde zijn als deze waardevolle functie voor Hilversum verloren zou gaan vanwege een vermeend “papieren” probleem. Overlast en parkeerproblemen zijn er feitelijk niet. De Gemeente Hilversum vindt sport en gezondheid belangrijk, maar in dit geval lijkt daar niet de prioriteit te liggen. 

De dwangsom (of boete) is 15.000 euro per constatering van een overtreding en maximaal 90.000 euro. Waar dat bedrag op is gebaseerd is voor de eigenaar een raadsel.

Auteur

Jeroen Gerats

Bedrijf

bodyLIFE hét grootste fitnessvakblad

Laatste artikelen van dit bedrijf